Se pare ca nu este o iluzie, iar mamele care au simtit asta au avut dreptate.
Fiecare sarcina este diferita, insa exista cateva motive biologice care pot determina cresterea abdomenului tot mai mult cu fiecare copil.
Conform Asociatiei Americane pentru Sarcina, inainte de o sarcina, uterul are dimensiunea unei portocale si se afla in interiorul pelvisului.
Insa pe parcursul celor noua luni de sarcina, abdomenul creste in dimensiuni, in afara, dar si in inaltime. In momentul in care ai avut deja o sarcina, inaltimea uterului creste si mai mult pentru ca a suferit deja o extindere.
Inaltimea fundului uterin si distanta dintre pubis si partea superioara a uterului este mai mare la a doua sarcina din varii motive: bebelusul este mai mare decat in mod normal sau exista mai mult lichid amniotic.
Insa poate sa apara si diastaza abdominala, aceasta fiind foarte frecventa la femeile insarcinata si inseamna subtierea, alungirea si indepartarea muschilor abdominali drepti, pentru a face loc uterului sa se extinda.
Diastaza abdominala apare atunci cand uterul creste foarte mult, astfel incat cei doi pereti mari ai muschilor de la abdomen se separa, si duc la pierderea fortei abdomenului si la un aspect estetic mai putin placut.
Problema este mai frecventa in cazul femeilor cu sarcina multipla sau cu un copil mare si apare adesea la femeile insarcinate, trecute de varsta de 35 de ani.
Insa dupa majoritatea sarcinilor, pozitia si marimea uterului revin la starea lor naturala, procesul putand sa dureze in jur de 6 saptamani.
In unele cazuri, este posibil ca uterul sa nu revina niciodata la dimensiunea sa dinaintea sarcinii, motiv pentru care la, urmatoarele sarcini, burta ta poate fi vizibila mult mai devreme decat la prima sarcina.
De asemenea, de la a doua sarcina este posibil ca organismul sa asimileze mult mai usor grasimile, acestea constituind un mecanism evolutiv care asigura bebelusului substantele nutritive pentru a creste.