Recomandări

Căderea părului după naștere. Cauze și soluții prezentate de Dr. Oana Firescu, Medic primar Dermato-venerologie VIDEO (P) | Demamici.ro

Căderea părului după naștere. Foarte multe femei se confruntă cu o cădere masivă a părului în perioada post-partum. Ce o cauzează, dar și ce soluții avem la îndemână pentru ameliorarea și de ce nu, tratarea acestei probleme, aflăm cu ajutorul doamnei doctor Oana Firescu, Medic primar Dermato-venerologie.

Căderea părului după naștere. Cauze și soluții prezentate de Dr. Oana Firescu, Medic primar Dermato-venerologie

Reporter: De ce apare căderea părului după naștere?

Dr. Oana Firescu: Ar trebui să o luăm cu primii pași, cu momentul în care am rămas însărcinate. Aș spune că e cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, care vine și cu o serie de modificări hormonale, inclusiv creșterea nivelului de hormoni estrogeni. Acest lucru se va reflecta și în ciclul de viață al firului de păr. Se prelungește faza de creștere. Așadar, părul nostru va deveni mai strălucitor, mai des și mai frumos ca oricând în timpul sarcinii. Este acel moment în care îți și dai seama că o femeie este însărcinată. E mai frumoasă ca niciodată.

După aceea, după aproximativ două – trei luni de la naștere, are loc o cădere masivă a părului care sperie foarte tare proaspetele mămici. Și există aici o explicație. Dacă am înțeles acea prelungire a ciclului firului de păr, practic hormonii estrogeni revin la normal, puțin câte puțin și atunci și ciclul de viață al firului de păr revine. După naștere pierdem ce nu am pierdut în cele nouă luni de sarcină și această cădere a părului are loc brusc. Așadar, este o cădere normală, fiziologică. Nu este nimic patologic în asta.

Reporter: Când apare, de regulă, căderea părului după naștere și cât durează această perioadă?

Dr. Oana Firescu: Căderea părului după naștere ar trebui să dureze aproximativ trei – șase luni, exact cât este faza de repaus pe care am sărit-o în timpul sarcinii, așadar, cam după șase – nouă luni părul nostru ar trebui să revină la forma maximă. Cam aceasta este perioada. După două – patru luni după naștere cade părul și durează cam jumătate de an.

Reporter: Cum ne dăm seama dacă ne cade prea mult păr sau dacă este vorba despre o cantitate normală? Când este cazul să cerem ajutorul medicului în vederea unui tratament pentru această problemă?

Dr. Oana Firescu: E normal să ne cadă părul. Pierdem zilnic cam 50 – 100 de fire de păr. În perioada post-partum este normal să ne cadă mai mult păr și să nu uităm că stresul va face ca părul să intre mai repede în acea fază de repaus. Așadar, vom pierde între 300 – 400 de fire de păr pe zi. Când ne panicăm? Când căderea aceasta este cu adevărat masivă și ar putea fi asociată și cu alte deficiențe din timpul sarcinii.

Vorbim despre lipsa de fier, despre diverse afecțiuni tiroidiene, mai ales hipotiroidia, atunci când apar și oboseală și crampe musculare și suntem puțin mai deprimate. De asemenea, să nu uităm că sunt și acele momente în care începem să ținem diverse cure de slăbire, nu dormim noaptea… Cel mai bine este să venim la un medic dermatolog și acesta ne va ghida pentru a face diverse investigații. În principiu, este bine să ne gândim la funcționarea tiroidei și la o posibilă anemie.

Reporter: Există ceva ce ar putea face femeile, încă din timpul sarcinii, pentru a minimiza căderea masivă a părului după naștere?

Dr. Oana Firescu: Să știm că e normal că asta se va întâmpla. Să ne stresăm cât mai puțin. Să avem o alimentație echilibrată și să nu credem în toate aceste mituri. Este un fenomen pe care nu-l putem influența. Părul va cădea la toate femeile care au născut; e adevărat că poate mai mult sau mai puțin. Asta ține mult alimentația noastră și de rutina de îngrijire a părului, pe care o avem și în timpul sarcinii, dar mai ales după ce-am născut. Poate că vor fi necesare niște măsuri în plus.

Reporter: Există alimente care ar putea ajuta în această perioadă dificilă, cea a căderii părului în perioada post-partum?

Dr. Oana Firescu: Nu există o soluție miraculoasă. Răspunsul este: o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume. Trebuie să consumăm și proteine: carne, pește, să avem și o dietă bogată în antioxidați și să amânăm puțin acea perioadă în care mămicile intră în curele acelea drastice de slăbire. Este o perioadă în care vom avea grijă și de noi, dar organismul își va reveni ușor, ușor. Așadar, dieta trebuie să fie una echilibrată, pentru o viață sănătoasă.

Reporter: Suplimentele ajută la stoparea căderii părului?

Dr. Oana Firescu: Aici există o întreagă discuție. Există foarte multe produse pe piață. Recomandarea este să nu apelăm noi la aceste suplimente, fără a fi recomandate de un medic. În general, atunci când există deficite de fier, acidul folic, de asemenea, este foarte important pentru sănătate și pentru sănătatea părului… dar dacă noi suntem sănătoase și avem o dietă echilibrată, nu este nevoie de aceste suplimente alimentare.

Există unele suplimente destinate special părului și unghiilor, care au și biotină… Există anumite ingrediente, anumite substanțe care nu sunt cele din ingredientele normale. Așadar, nu ne bombardăm cu suplimente, cu vitamine foarte multe.

Reporter: Ce ingrediente trebuie să conțină produsele pe care le folosim în perioada căderii părului? La ce anume trebuie să fim atente când citim eticheta produselor recomandate pentru soluționarea acestei probleme?

Dr. Oana Firescu: După ce-am născut e bine să ne modificăm puțin rutina de îngrijire și să apelăm la produse dermatocosmetice pe care le găsim în farmacii și care se adresează încetinirii căderii părului, revitalizării foliculului de păr, hidratează și revigorează scalpul. Rezultatele nu apar ca prin minune, mai ales când este vorba despre o cădere masivă a părului. Tratamentul trebuie urmat două, trei luni, cu regularitate. Să nu uităm de momentele în care se asociază și cu seboree, cu scalp gras. Ingredientele de pe etichetă nu ar trebui să arate ca o lecție de chimie. Și nu ar trebui să apelăm la produsele bio care au foarte multe plante pentru că pot să apară diverse reacții, inclusiv reacții alergice.

Dacă mă întrebați despre produse dermatocosmetice, aș spune că, de departe, Vichy are o gamă dedicată scalpului care respectă și microbiota scalpului. Vorbim despre ingrediente sigure. Aminexilul este unul dintre acestea, care se regăsește și în șamponul energizant, dar și în tratamentul cu aminexil, dedicat pentru căderea părului la femei. Bineînțeles că există și pentru bărbați, dar acum vorbim despre proaspetele mămici. Acest tratament se aplică termen îndelungat.

Și mai există niște ingrediente minune: arginină, tocoferol, cafeina – care este foarte bună, vitamina PP, vitamina B6. Părul nostru poate să cadă, dar își poate pierde și din rezistență. Îl simțim că este mai fragil, mai subțire. Există și în acest caz produse dedicate. Există șampoane pentru densificare. Există de asemenea soluții pentru păr care conțin resveratrol. Este un antioxidant extrem de eficient. Iată că soluții există, dar este mai bine să venim la un medic dermatolog și să apelăm la produse testate clinic. E cel mai sigur.

Reporter: Există anumite ingrediente pe care, dacă le vedem menționate pe etichetă, nu ar trebui sub nicio formă să cumpărăm produsul respectiv?

Dr. Oana Firescu: După naștere, acidul salicilic în concentrație mai mare. În general el e contraindicat în timpul sarcinii. E bine că nu apelăm la aceste produse bio, cu foarte multe extrase din plante pentru a nu avea surprize, reacții alergice. Nu e un moment în care să încercăm produse noi. E un moment în care e mai bine să apelăm la produse testate clinic și cu ingrediente sigure. Și în timpul sarcinii, noi (n.r. – medicii dermatologi) le spunem mămicilor să reducem produsele pe care le folosim. Folosim un singur șampon, o singură cremă de față, o singură cremă de corp. Spre exemplu, multe mămici folosesc creme antirid cu retinol și aceasta e o substanță interzisă și mai sunt surprize. Așadar, ar trebui să folosim produse sigure și cu cât mai puține ingrediente.

Reporter: Ce probleme, legate de păr, mai pot să apară în perioada post-partum?

Dr. Oana Firescu: După naștere apar aceste mici inconveniente. Suntem tot mai stresate și tot mai obosite. Vine și acest moment în care părul ne cade. Avem senzația că vom rămâne fără păr și da, are loc și o creștere a cantității de sebum, tot din cauza stresului. Părul devine mai gras. Este momentul în care foliculul se poate obtura și ingredientele și substanțele nutritive nu mai ajung la firul de păr. Se asociază mult cu dermatita seboreică și putem asocia și un șampon special. Există șampoane speciale anti-mătreață. Există aceste produse în farmacii și le putem alterna cu un șampon anticădere.

Protocolul Dercos împotriva căderii părului constă în folosirea Șamponului Energy, cu acțiune energizantă și a Tratamentului Aminexil Clinical 5 pentru femei.

Aminexil Clinical 5 este un tratament cu acțiune multiplă împotriva căderii părului. Produsul conține 5 ingrediente active, pentru o acțiune completă de la rădăcină până la vârf. Principalele beneficii:

  • Dovedit clinic că reduce căderea părului cu -29% (1)
  • Păr mai puternic de la rădăcină
  • Fibră puternică și rezistentă
  • Calmează scalpul și reduce micro-dezechilibrele

(1) – Studiu clinic asupra Aminexil Clinical 5 efectuat pe 86 de subiecți, 49 de femei și 37 de bărbați, după 6 săptămâni față de valoarea inițială

Vichy Dercos AMINEXIL CLINICAL 5 tratament împotriva căderii părului pentru FEMEI, 21 fiole

Șamponului Energy, cu acțiune energizantă este un șampon stimulant pentru toate tipurile de păr, îmbogățit cu molecula de referință Aminexil împotriva căderii părului, pentru a ajuta la lupta împotriva căderii părului. Principalele beneficii:

  • Părul este mai puternic cu + 47% (2)
  • Volum de durată de durată de 24 de ore și +19 masă capilară mai densă
  • Scalpul este mai sănătos și este complet detoxificat, de la rădăcină.

(2) – Test instrumental, după 5 utilizări

Vichy Dercos ENERGY+ ȘAMPON CU ACȚIUNE ENERGIZANTĂ

Vezi și: Depresia postnatala explicata de psihoterapeutul Isabela Mihut – cauze, simptome, tratament | Demamici.ro

Vezi și: Profilaxia anemiei feriprive. De ce se administrează tratament profilactic cu fier la copii – interviu cu Dr. Miron Ecaterina Virginia, medic specialist hematologie și medicină internă | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună