Calendarul de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță. Ministerul Educației a realizat proiectul de metodologie și programul înscrierilor la creșă și gradiniță pentru anul școlar 2023-2024 și l-a lansat în consultare publică.
Cuprins:
Ministerul Educației a lansat în consultare publică Metodologia-cadru și Calendarul pentru înscrierea copiilor în învățământul preșcolar și antepreșcolar – creșă și grădiniță.
„Copilul tău începe grădinița sau creșa la toamnă? Am pus în consultare publică proiectul de Metodologie pentru înscrierea copiilor în învățământul preșcolar și antepreșcolar și în Serviciile de educație timpurie complementare, precum și calendarul înscrierii pentru anul școlar 2023-2024”, a transmis Ministerul Educației.
Calendarul înscrierilor în creșă și grădiniță, în anul școlar 2023-2024
Prima etapă – între 6-15 iunie:
Copiii sunt înscriși între 6-15 iunie, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.
Faza 1 – 20 – 22 iunie 2023
Faza a II-a – 23 – 27 iunie 2023
Faza a III-a – 28 – 30 iunie 2023
Pe 16 iunie, ora 14:00 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri
Calendarul de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță. Etapa a doua a înscrierilor, între 4 -14 iulie 2023:
În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.
Faza 1, între 4 – 6 iulie 2023
Faza a II-a, între 7 – 11 iulie 2023
Faza a III-a, între 12 – 14 iulie 2023
30 iunie 2023 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri
Între 20-30 august
În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etapă a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar. La această etapă au acces următoarele categorii de copii:
- copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
- copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
- copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare
31 august, ora 14 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări, scrie în proiectul pus în dezbatere de Ministerul Educației.
Calendarul de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță. Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023
S-a schimbat legea! Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023.
România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
Calendarul de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță. Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
În România, în prezent este obligatorie doar grupa mare, adică pentru copii între 5-6 ani, cu mențiunea că la 6 ani se pot înscrie și la clasa pregătitoare. Abia din toamna anului 2023 va deveni obligatorie grupa mijlocie care corespunde categoriei de vârstă 4-5 ani.
Potrivit articolul 16, alin. (1) din Legea Educației, „învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”. Citește tot articolul aici.
Vezi și: S-a schimbat legea! Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023 | Demamici.ro