Când încep bebelușii să se rostogolească. Rostogolirea pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Este amuzant să vezi cum devin mai independenți și cum încearcă să învețe ceva nou. Nu este ceva ce se poate învăța imediat: este nevoie de timp și de practică.
Cuprins:
Acest lucru arată că copilul are deja brațe, gât și spate puternice. Dar nu este atât de ușor să înveți cum să te rostogolești de pe spate pe burtă și înapoi – intră în joc diferite grupe de mușchi și necesită o pregătire specială.
Când încep bebelușii să se rostogolească. Când va învăța copilul dumneavoastră să se întoarcă?
La ce vârstă învață copiii să se rostogolească? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de părinți. Din păcate, nu există un răspuns perfect. Unii copii încep să se întoarcă la vârsta de 3-4 luni, în timp ce alții învață să facă acest lucru la vârsta de 7 luni.
Merită menționat faptul că copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 luni devin mai flexibili și învață rapid să se întoarcă în toate modurile posibile: de pe burtă pe spate, înapoi pe burtă, dintr-o parte în alta.
Precauții necesare
Este, fără îndoială, o mare bucurie să vă vedeți copilul învățând să se întoarcă. Cu toate acestea, trebuie să se acorde atenția cuvenită în acest moment pentru a se evita riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SMIS).
- Este mai bine ca părinții să pună copilul pe un covoraș pe podea pentru a schimba hainele sau scutecele. Acest lucru este mai bine decât pe o masă sau pe o altă suprafață ridicată, pentru ca bebelușul să nu cadă.
- Pe podea nu trebuie să existe obiecte sau jucării care ar putea sufoca copilul.
- Un copil care a început să se rostogolească nu trebuie lăsat singur pentru perioade lungi de timp.
- Salteaua trebuie să aibă exact aceeași dimensiune ca și pătuțul. Acesta nu trebuie să lase niciun spațiu în care capul copilului dumneavoastră ar putea rămâne blocat și s-ar putea sufoca.
- Nu vă puneți bebelușul să doarmă lângă fratele sau sora lui, mai ales dacă este cu câțiva ani mai mare. Un frate mai mare ar putea să arunce din greșeală un picior sau un braț peste bebelușul dumneavoastră în somn și să-l sufoce fără să vrea.
Când încep bebelușii să se rostogolească. Ce se întâmplă dacă bebelușul dumneavoastră se naște prematur?
Copiii prematuri se dezvoltă, de obicei, la fel de repede ca și cei născuți la timp (luând în considerare vârsta împreună cu vârsta de dezvoltare intrauterină). De exemplu, un bebeluș de 6 luni care s-a născut cu 2 luni mai devreme ar avea 4. Deci, dacă se dezvoltă ca un bebeluș normal de 4 luni, este perfect normal.
Cu toate acestea, pot exista probleme de sănătate și alte disfuncționalități. Toate acestea se întâmplă în conformitate cu calendarul de dezvoltare.
Cum învață bebelușul să se rostogolească?
Copilul nu va învăța să se rostogolească imediat, ci va dura ceva timp. Următoarea este o listă a proceselor de dezvoltare prin care va trece copilul dumneavoastră pentru a învăța cum să se rostogolească.
1 lună
- Bebelușii încearcă să-și ridice capul
2-3 luni
- Bebelușii sunt capabili să se întoarcă de pe spate pe o parte.
- În acest stadiu, unii bebeluși încep să se întoarcă ușor de pe burtă pe spate.
3-4 luni
- Mușchii gâtului devin mai puternici, copiii pot ține capul sus. Dar capul încă se clatină înainte și înapoi.
- Copiii își pot ridica capul și umerii ca și cum ar fi în poziție culcată, acest lucru ajută la întărirea spatelui.
4-5 luni
- Copiii petrec mai mult timp jucându-se în „poziția culcat”.
- Bebelușul se întinde după jucării, ceea ce îi tonifică corpul.
- Se întoarce de pe spate pe burtă.
- Învață să își controleze mai bine capul.
5-6 luni
- Capul nu se mai balansează, bebelușul îl poate ține în picioare în timp ce stă.
- Bebelușul își poate ridica pieptul și se poate rostogoli de pe burtă pe spate.
- În acest moment, unii încep să se târască.
Când încep bebelușii să se rostogolească. Cum să-ți înveți copilul să se rostogolească
De obicei, bebelușii învață să se rostogolească singuri. Dar părinții îi pot ajuta să învețe puțin mai repede. Iată cum să procedați.
- Întinși pe burtă, bebelușii își dezvoltă abilitățile motorii. În această poziție, ei învață să se ridice, ceea ce le întărește brațele, corpul și mușchii gâtului.
- Încurajați-vă copilul să se joace culcat pe o parte, pe cealaltă și pe spate.
Îl puteți face pe copilul dumneavoastră să ridice brațul drept arătându-i o jucărie sau ceva ce îi place și apoi mutați acel obiect spre stânga. Încet, punându-vă mâna pe coapsa lui dreaptă, îndoiți-i ușor piciorul și întoarceți copilul spre stânga.
Sfaturi pentru a vă ajuta copilul să se rostogolească
În medie, bebelușii se întorc în jurul vârstei de 2-5 luni. Cu toate acestea, părinții pot contribui la accelerarea acestui proces urmând aceste sfaturi.
- Așezați-vă bebelușul și întoarceți-l pe o parte atunci când sunteți pe cale să-i schimbați scutecul sau să-i schimbați hainele. Puteți face acest lucru de fiecare dată când are nevoie de o schimbare.
- Dacă este posibil, nu vă lăsați bebelușul prea mult timp într-un echipament precum leagănul, balansoarul sau scaunul înalt. Întindeți o saltea pe podea și așezați copilul acolo.
- Așezați bebelușul pe burtă cât mai des; acest lucru întărește mușchii gâtului, brațelor și corpului.
- Întinderea pe spate este la fel de importantă ca pusul pe burtă. Lasă-l să se întindă așa pe podea sau în poala ta când stai de vorbă sau te joci cu el.
- Pe lângă statul pe burtă și pe spate, este important să vă așezați copilul pe o parte. Uneori trebuie să vă puneți mâna pe spatele lui pentru a-l menține în această poziție. Puteți așeza lângă el jucăriile preferate pentru a-l menține interesat.
- Lăsați copilul să petreacă o perioadă egală de timp în toate cele patru poziții – pe burtă, pe spate, la stânga și la dreapta.
- Puneți-l pe bebeluș să încerce să treacă de partea cealaltă, de exemplu să își atingă piciorul stâng cu mâna dreaptă și invers, sau puneți-l să ia o jucărie în timp ce stă întins pe burtă.
- Ajutați-vă copilul să-și antreneze partea superioară și inferioară a corpului prin încrucișarea brațelor și a picioarelor.
Când încep bebelușii să se rostogolească. Cum să vă încurajați copilul să se rostogolească
- Încurajați-vă bebelușul să se rostogolească punând jucăriile sale preferate puțin mai departe de el.
- De asemenea, puteți să vă întindeți lângă copil, să vorbiți cu el și să-l strigați.
- Dacă încearcă să se întoarcă, dar nu reușește decât pe jumătate, ajutați-l să meargă până la capăt.
- De îndată ce își atinge obiectivul, lăudați-l: aplaudați-l, zâmbiți.
Faptul că se rostogolește înseamnă că copilul tău poate merge?
Rostogolirea indică faptul că mușchii gâtului bebelușului sunt suficient de puternici pentru a-i ține capul în sus. Urmează târârea și apoi copilul poate sta în picioare. Odată depășită această etapă, va merge, la început cu ajutorul altcuiva și apoi singur.
Când încep bebelușii să se rostogolească. Se întorc bebelușii de pe spate pe burtă sau de pe burtă pe spate?
Mulți încep cu o rostogolire de la burtă la spate, deoarece este mai ușor. Dar mulți încep să se întoarcă de pe spate pe burtă destul de ușor. Acest lucru este rar, dar este perfect normal. Este nevoie de multă forță pentru a se rostogoli de pe spate pe burtă, așa că, dacă bebelușul tău o poate face, în curând va putea să o facă și invers.
Ce ar trebui să fac dacă bebelușul meu se rostogolește în somn?
Mulți părinți își fac griji că bebelușul lor se întoarce în pătuț, în timpul somnului. Iată ce puteți face pentru a-l ține în siguranță.
- Asigurați-vă că bebelușul dumneavoastră stă pe burtică cât mai mult timp posibil în timpul zilei. Acest lucru îl va învăța să se rostogolească singur pe spate atunci când nu sunteți în preajmă.
- Culcați copilul pe spate. Aceasta este cea mai sigură poziție.
- Nu puneți jucării sau perne în pătuț. Acest lucru îl poate sufoca
Sfaturi pentru un somn sigur
Trebuie să fiți foarte atentă atunci când vă culcați copilul pentru a evita SVRS. Iată ce puteți face.
- Până când copilul împlinește un an, culcați-l pe spate.
- În primul an de viață, puneți pătuțul bebelușului lângă al dvs. pentru a-l putea verifica noaptea.
- Nu folosiți pături în patul copilului, chiar dacă dormiți în aceeași cameră.
- Nu vă culcați copilul pe o canapea, scaun sau oriunde altundeva unde poate cădea.
- Nu păstrați jucării sau cearceafuri prea largi pentru că bebelușul se poate sufoca cu ele.
Când încep bebelușii să se rostogolească. Ce trebuie să fac când copilul meu se rostogolește?
Când bebelușul începe să se rostogolească, puneți-l întotdeauna pe saltea sau pe cuvertura patului și asigurați-vă că rămâne acolo tot timpul. Nu-l puneți pe o masă sau pe ceva înalt, ar putea cădea. Puneți-l să doarmă pe spate. De asemenea, îndepărtați orice jucării sau perne cu care s-ar putea sufoca.
Ce ar trebui să faci dacă bebelușul tău are 7 luni și nu se întoarce?
Vârsta normală de întoarcere este de 3 luni. Principalul motiv de îngrijorare pentru părinți este răsturnarea în timpul somnului, care crește riscul de SVRS. Cu toate acestea, părinții se tem adesea că bebelușul lor nu se va rostogoli nici la vârsta de 7 luni.
Dacă bebelușul dumneavoastră s-a născut prematur, este posibil să înceapă să o facă puțin mai târziu. Dacă nu este cazul și copilul dumneavoastră nu a început încă să se rostogolească, să se așeze sau să se târască, este timpul să vă consultați medicul pediatru.
Rostogolirea este o etapă foarte importantă în dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Este una dintre principalele abilități motorii pe care acesta le învață. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă mușchii săi sunt suficient de antrenați.
Nu te poți abține să nu zâmbești atunci când îți privești bebelușul rostogolindu-se de pe o parte pe alta, dar trebuie să fiți atenți și să vegheați la siguranță în orice moment.
Citește și:
DEZVOLTAREA FIZICA SI MOTORIE A COPILULUI (0-3 LUNI) | DEMAMICI.RO
PERIMETRUL CRANIAN AL BEBELUSULUI! CARE SUNT VALORILE NORMALE IN PRIMUL AN DE VIATA | DEMAMICI.RO
PRIMII DINTISORI – CAND APAR SI CARE SUNT SIMPTOMELE – GHID ORIENTATIV | DEMAMICI.RO
Referințe: