Când încep bebelușii să se rostogolească. Rostogolirea pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Este amuzant să vezi cum devin mai independenți și cum încearcă să învețe ceva nou. Nu este ceva ce se poate învăța imediat: este nevoie de timp și de practică.
Cuprins:
Acest lucru arată că copilul are deja brațe, gât și spate puternice. Dar nu este atât de ușor să înveți cum să te rostogolești de pe spate pe burtă și înapoi – intră în joc diferite grupe de mușchi și necesită o pregătire specială.
La ce vârstă învață copiii să se rostogolească? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de părinți. Din păcate, nu există un răspuns perfect. Unii copii încep să se întoarcă la vârsta de 3-4 luni, în timp ce alții învață să facă acest lucru la vârsta de 7 luni.
Merită menționat faptul că copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 luni devin mai flexibili și învață rapid să se întoarcă în toate modurile posibile: de pe burtă pe spate, înapoi pe burtă, dintr-o parte în alta.
Este, fără îndoială, o mare bucurie să vă vedeți copilul învățând să se întoarcă. Cu toate acestea, trebuie să se acorde atenția cuvenită în acest moment pentru a se evita riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SMIS).
Copiii prematuri se dezvoltă, de obicei, la fel de repede ca și cei născuți la timp (luând în considerare vârsta împreună cu vârsta de dezvoltare intrauterină). De exemplu, un bebeluș de 6 luni care s-a născut cu 2 luni mai devreme ar avea 4. Deci, dacă se dezvoltă ca un bebeluș normal de 4 luni, este perfect normal.
Cu toate acestea, pot exista probleme de sănătate și alte disfuncționalități. Toate acestea se întâmplă în conformitate cu calendarul de dezvoltare.
Copilul nu va învăța să se rostogolească imediat, ci va dura ceva timp. Următoarea este o listă a proceselor de dezvoltare prin care va trece copilul dumneavoastră pentru a învăța cum să se rostogolească.
1 lună
2-3 luni
3-4 luni
4-5 luni
5-6 luni
De obicei, bebelușii învață să se rostogolească singuri. Dar părinții îi pot ajuta să învețe puțin mai repede. Iată cum să procedați.
Îl puteți face pe copilul dumneavoastră să ridice brațul drept arătându-i o jucărie sau ceva ce îi place și apoi mutați acel obiect spre stânga. Încet, punându-vă mâna pe coapsa lui dreaptă, îndoiți-i ușor piciorul și întoarceți copilul spre stânga.
În medie, bebelușii se întorc în jurul vârstei de 2-5 luni. Cu toate acestea, părinții pot contribui la accelerarea acestui proces urmând aceste sfaturi.
Rostogolirea indică faptul că mușchii gâtului bebelușului sunt suficient de puternici pentru a-i ține capul în sus. Urmează târârea și apoi copilul poate sta în picioare. Odată depășită această etapă, va merge, la început cu ajutorul altcuiva și apoi singur.
Mulți încep cu o rostogolire de la burtă la spate, deoarece este mai ușor. Dar mulți încep să se întoarcă de pe spate pe burtă destul de ușor. Acest lucru este rar, dar este perfect normal. Este nevoie de multă forță pentru a se rostogoli de pe spate pe burtă, așa că, dacă bebelușul tău o poate face, în curând va putea să o facă și invers.
Mulți părinți își fac griji că bebelușul lor se întoarce în pătuț, în timpul somnului. Iată ce puteți face pentru a-l ține în siguranță.
Trebuie să fiți foarte atentă atunci când vă culcați copilul pentru a evita SVRS. Iată ce puteți face.
Când bebelușul începe să se rostogolească, puneți-l întotdeauna pe saltea sau pe cuvertura patului și asigurați-vă că rămâne acolo tot timpul. Nu-l puneți pe o masă sau pe ceva înalt, ar putea cădea. Puneți-l să doarmă pe spate. De asemenea, îndepărtați orice jucării sau perne cu care s-ar putea sufoca.
Vârsta normală de întoarcere este de 3 luni. Principalul motiv de îngrijorare pentru părinți este răsturnarea în timpul somnului, care crește riscul de SVRS. Cu toate acestea, părinții se tem adesea că bebelușul lor nu se va rostogoli nici la vârsta de 7 luni.
Dacă bebelușul dumneavoastră s-a născut prematur, este posibil să înceapă să o facă puțin mai târziu. Dacă nu este cazul și copilul dumneavoastră nu a început încă să se rostogolească, să se așeze sau să se târască, este timpul să vă consultați medicul pediatru.
Rostogolirea este o etapă foarte importantă în dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Este una dintre principalele abilități motorii pe care acesta le învață. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă mușchii săi sunt suficient de antrenați.
Nu te poți abține să nu zâmbești atunci când îți privești bebelușul rostogolindu-se de pe o parte pe alta, dar trebuie să fiți atenți și să vegheați la siguranță în orice moment.
Citește și:
DEZVOLTAREA FIZICA SI MOTORIE A COPILULUI (0-3 LUNI) | DEMAMICI.RO
PERIMETRUL CRANIAN AL BEBELUSULUI! CARE SUNT VALORILE NORMALE IN PRIMUL AN DE VIATA | DEMAMICI.RO
PRIMII DINTISORI – CAND APAR SI CARE SUNT SIMPTOMELE – GHID ORIENTATIV | DEMAMICI.RO
Referințe:
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…