Una dintre marile dileme ale parintilor cu copii mici este daca le dam sau nu bebelusilor carne, iar daca da, de la ce varsta si sub ce forma. Crina Coliban, consilier in diversificare, a fost invitata in emisiunea „Vorbeste lumea” de la PRO TV unde a vorbit despre cele mai noi recomandari ale specialistilor in domeniu.
Cuprins:
„Cele mai noi recomandari spun ca putem sa le dam copiilor carne de la 6 luni. Spun cele mai noi pentru ca pana acum se stia de 7 luni sau 8, 10 luni. Acum recomandarea este ca putem introduce carnea de la inceputul diversificarii”, a declarat Crina Coliban.
C.C.: In principiu recomandam ca primele contacte ale copiilor cu mancarea, de acest tip, proteina animala, sa se intample decent, delicat si cu carne cat mai slaba: pui, curcan, peste fara oase si mai nou porumbel, prepelita, carne de strut.
Este o carne cu foarte putin colesterol precum carnea de porumbel. Iata carnurile cu care poti sa incepi diversificarea
C.C.: Exista o dezbatere in acest sens. Carnea de porc, miel, oaie se recomanda a fi introduse cat mai tarziu in alimentatia copilului pentru ca sunt carnuri grase, cu grasimi saturate si atunci e dificil pentru sistemul digestiv incipient sa duca aceste tipuri de carnuri grele. Despre vita se spune ca in jurul varstei de 8 luni poti sa-i dai carne rosie copilului.
C.C.: Chiar am citit niste articole despre de ce refuza copiii carnea. Nu vorbim despre copii la 5 ani, despre copiii care deja au o educatie in acest sens, ci despre copiii la inceputul relatiei lor cu mancarea.
De ce intre 6 si 9 luni sau intre 6 si 12 luni copiii refuza carnea? Pentru ca este extrem de greu de mestecat. Carnea este cel mai fibros aliment si recomandarea este ca alimentele cu textura fibroasa sa le mestecam de 30 de ori inainte sa inghitim.
Copilul se grabeste in general, mai ales la masa si atunci cand are senzatia ca nu mai termina din gura ii face pe copii sa respinga carnea.
C.C.: Pozitia mea este catre echilibru. Sa hotarasti tu pentru copilul tau, mai ales la inceputul relatiei lui cu mancarea si sa hotarasti intr-o extrema, adica nu-i dam din niste categorii alimentare deloc, nu este armonie.
Mi s-a intamplat in consultatiile pe care le am sa lucrez cu mame ale caror copii pana la 3-4 ani au crescut vegetarieni si care cand au scapat la gradinita au rupt pe carne. E foarte dificil sa-l tii pe copil departe de tentatii, mai ales in momentul in care copilul se incadreaza in societate.
Am consultatii cu femei tentate sa-i tina pe copii vegetarieni si rugamintea mea a fost asta: e bine sa-l pui pe copil in contact cu carnea. Asta nu inseamna sa-i dam in fiecare zi, in fiecare saptamana, dar copilul sa aiba, cel putin in fiecare luna un contact cu carne, cu carne diversa, adica sa nu-i dam pui pana la 7 ani, astfel atunci cand i se intampla sa manance, corpul lui sa nu reactioneze agresiv.
C.C.: Multe dintre noi nu stim sa lucram cu carnea cruda astfel incat sa nu exista riscul de contaminare cu diverse bacterii sau virusuri la copii. Ce trebuie sa facem?
In momentul in care am luat carne cruda si am pus mana sau cutitul pe ea, mana sau cutitul nu trebuie sa atinga niciun alt aliment din copilarie inainte sa fie spalate cu sapun. La fel se face si cu tocatorul pe care tai carnea cruda.
Daca ai taiat carnea cruda, nu aduci si legumele si le tai tot acolo. E foarte important. Nimic din ce atinge carnea cruda nu trebuie sa mai atinga alte alimente pe care i le dam copilului.
C.C.: Noi cumparam carnea intr-o caserola si de multe ori o bagam in congelator asa. Eroare. Producatorii spun ca trebuie sa scoatem carnea din caserola unde a intrat deja aer. Ala nu e un mediu etans.
Daca luam carne in vid atunci o putem baga la congelator, dar daca luam carne intr-o caserola obisnuita nu trebuie sa o bagi asa la congelator fiindca e posibil sa fi intrat bacterii. Asadar, scoti carnea, o infoliezi si asa incercand sa scoti aerul cat mai bine din mediul respectiv, congelezi carnea.
Activități copii decembrie. În decembrie ne uităm mai mult în noi. Ne salutăm și distrăm…
Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…
Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…
Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…