Caz rar: bebeluș plurimalformat, născut la Constanța. Mama are la activ 11 chiuretaje și alte patru nașteri. O femeie în vârstă de 36 de ani din județul Constanța a ajuns la spital cu iminență de avort.
Cuprins:
Povestea mamei i-a luat prin surprindere și pe medici și au atras atenția cu privire la pericolul din spatele sarcinilor întrerupte, mai ales, în mod repetat, cât și neprezentarea la medic pentru monitorizarea sarcinii.
M.M, pacienta de 36 de ani și mama a patru copii, nu și-a dorit să devină mamă pe cât de multe ori i-a fost dat.
Femeia, a cărei identitate a rămas păstrată sub anonimat, și-a petrecut ultimii ani din viață mereu însărcinată, însă de cele mai multe ori nu și-a dorit acel copil.
Fără să folosească vreun mijloc de contracepție, M.M ajungea adesea la spital la scurt timp după ce născuse, doar ca să renunțe la noua sarcină, pe care nu și-o dorea.
În tot acest timp, ea a decis să păstreze patru din sarcinile pe care le-a avut, însă nici apoi nu a recurs la metode contraceptive.
De curând, ultimul copil pe care l-a purtat în pântece a adus-o la secția de Obstetrică-Ginecologie 2 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Pacienta s-a prezentat cu o sarcină de 21 de săptămâni, amenințătoare de avort. Fătul era plurimalformat şi în observaţie, cu o hipertensiune arterială.
„Pacienta s-a internat pentru contracţii uterine dureroase şi avea în antecedente 11 chiuretaje. Examinând-o cu atenţie, s-a observat că fătul avea o importantă cantitate de lichid în cavitatea abdominală, dar şi o cantitate de lichid crescută la nivelul craniului fetal (hidrocefalie).
Osul nazal al fătului lipsea în totalitate, deci nu avea nas şi, din punct de vedere al numărului de degete, el avea câte şase la mâini şi la fel la picioare (polidactilie). În aceste condiţii, fătul avea şanse minime de a supravieţui, deoarece cantitatea de lichid din craniu era masivă, iar substanţa cerebrală, într-o cantitate foarte mică.
Ne-am dat seama de la început că şansele de supravieţuire ale fătului sunt minimale. Femeia a continuat cu aceste contracţii, după care s-a produs avortul spontan, fătul născându-se mort. Evoluţia pacientei, însă, a fost favorabilă. Ea s-a externat în condiţii foarte bune şi i s-a propus să revină peste o lună, să îi montăm un sterilet şi vom încerca, în acest fel, să rezolvăm şi metoda de contracepţie”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.
Medicii atrag atenția viitoarelor mame care nu se prezintă la spital la timp pentru monitorizarea sarcinii din primul trimestru. Dr. Șerbănescu povestește că multe paciente apar la spital cu sarcini avansate și fără niciun fel de investigații făcute în prealabil.
Pacienta M.M nu făcuse nici măcar o ecografie, nu se prezentase la medicul de familie, în ciuda faptului că trecuse prin numeroase sarcini întrerupte și chiuretaje.
Nu doar evoluția fătului este pusă în pericol în aceste cazuri, dar și sănătatea mamei.
„Practic, un număr mare de chiuretaje poate să predispună la avorturi spontane, traumatisme la nivelul colului. Este traumatic să ne gândim la 11 chiuretaje, toate efectuate la cerere, în diferite cabinete medicale. Ea nu şi-a dorit acei copii, dar nici să folosească metode contraceptive, deşi i s-a propus acest lucru”, a adăugat specialistul.
Vezi și: Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
Vezi si: Bebeluși cu două capete. Cazurile medicale care au uluit lumea
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…