Ce acte trebuie să depună părinții pentru a obține tichetele educaționale în valoare de 500 de lei? Copiii care provin din familii cu o situație financiară mai dificilă vor putea primi tichete în valoare de 500 de lei pe care le pot folosi pentru achiziționarea rechizitelor. Pentru a intra în posesia acestor vouchere trebuie depusă o cerere începând cu prima zi a anului școlar 2022-2023.
Cuprins:
Tichetele educaționale. Ce acte trebuie să însoțească cererea completată:
- Adeverința cu salariul net pe luna iulie 2022, pentru părinte/tutore care este angajat – original sau copie
- Adeverința ajutor social, de la primărie, pentru părinte/tutore care are ajutor social – original sau copie
- Decizie indemnizație creștere copil și cupoane de indemnizație pentru părinte/tutore care primește indemnizație – copie
- Decizie pensionare și cupoane pensie, pentru părinte/tutore pensionar – copie
- Decizie șomaj și cupoane șomaj, pentru părinte/tutore șomer- copie
- Pensie alimentară – copie extras cont bancar
- Alte documente din care să reiasă venitul net”, scrie pe modelul de cerere că trebuie atașate.
Modelul de cerere se poate descărca AICI!
Cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu). Termenul anunțat este „de 5 zile de la data începerii anului școlar” pentru elevi, adică până pe 10 septembrie 2022, potrivit EduPedu.ro.
Inițial, listele cu beneficiarii tichetelor acordate prin proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați” ar fi trebuit trimise de inspectorate la ministerul Educației până în data de 23 septembrie, la două săptămâni și jumătate după începerea școlii. Sorin Cîmpeanu a anunțat, însă, că vrea să primească listele până pe 9 septembrie pentru ca banii să ajungă cât mai devreme.
Care sunt condițiile de acordare ale tichetelor
Pentru copiii de la grădiniță (preșcolari):
„Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare. Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).
La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată într-un comunicat de la Federația Națională a Părinților (FNAP).
Condițiile pentru elevi (clasele P – VIII):
Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.
Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).
Sursa foto: Pexels.com
Vezi și: Alocații 2022. Acte necesare pentru dosarul alocației de stat | Demamici.ro
Vezi și: Structura anului școlar va fi modificată radical. Tezele ar putea să dispară | Demamici.ro