Sănătatea și siguranța bebelușului

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice | Demamici.ro

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice. Aflați când bebelușii ar trebui să ia antibiotice, când nu ar trebui și ce efecte secundare să aveți în vedere.

În general, experții spun că bebelușii au nevoie de antibiotice doar atunci când ceea ce îi îmbolnăvește este o infecție bacteriană. Următoarele sunt cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei pentru care medicii prescriu antibiotice.

Pneumonie

În timp ce pneumonia poate să fie virală, fie bacteriană, pediatrii prescriu adesea antibiotice, cum ar fi amoxicilină, ampicilină și penicilină deoarece sugarii au o rată mai mare de complicații ale acestei boli. Acestea fiind spuse, este adesea dificil de determinat dacă cauza pneumoniei este virală (poate din cauza unor infecții ale căilor respiratorii superioare) sau bacteriene. Simptomele pneumoniei încep de obicei cu febră, tuse, dificultăți de respirație și/sau vărsături.

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice

Tuse convulsivă

Antibioticele sunt cele mai eficiente atunci când sunt începute în prima sau a doua săptămână de tuse convulsivă, când simptomele precoce includ o tuse ușoară sau febră și înainte de a începe tusea convulsivă. Este important să rețineți, totuși, că, deși antibioticele pot opri răspândirea infecției, ele nu vor preveni sau trata tusea caracteristică.

Azitromicina este de obicei prima alegere pentru tratarea tusei convulsive, dar alte opțiuni includ claritromicina și eritromicina. Cel mai bun mod de a preveni tusea convulsivă este să vă asigurați că bebelușul este vaccinat și să încurajați orice îngrijitor al copilului dumneavoastră să se vaccineze.

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice. Infecții ale urechii

Dacă copilul are o infecție a urechii, medicul poate aștepta șapte până la 14 zile pentru a vedea dacă aceasta dispare fără tratament. Aproximativ jumătate dintre infecțiile urechii se rezolvă de la sine, fără antibiotice, iar multe infecții ale urechii sunt de fapt virale.

Dar sugarii sunt excepția de la această regulă: „Un bebeluș nu vă poate spune cât de multă durere are sau dacă se simte mai rău, motiv pentru care majoritatea pediatrilor prescriu un antibiotic precum amoxicilina”, spune Allison Bartlett, MD. , specialist în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii La Rabida din Chicago.

Semnele că bebelușul poate avea o infecție a urechii includ tragerea de ureche, iritabilitate sau plâns excesiv, dificultăți de somn și febră mare.

Infecții ale tractului urinar (ITU)

Infecțiile tractului urinar apar atunci când bacteriile intră în vezică sau rinichi. Febra este de obicei singurul semn al ITU la un copil, dar alte simptome pot include iritabilitate, vărsături sau diaree.

„O urocultură poate confirma diagnosticul și poate identifica bacteriile care cauzează infecția”, spune dr. Bartlett. „Acest lucru îl ajută pe medic să aleagă cel mai bun antibiotic pentru a viza acele bacterii specifice”.

Alte infecții bacteriene

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice. Sugarii dezvoltă rareori faringite streptococice (care implică simptome precum: febră, durere în gât și probleme la înghițire) sau infecții ale sinusurilor (sau congestie nazală excesivă împreună cu febră sau tuse) care necesită antibiotice, dar ambele sunt posibile.

Este sigur să administrați antibiotice sugarilor?

Antibioticele sunt, în general, medicamente sigure pentru copii. Dar, ca toate medicamentele, pot provoca efecte secundare sau pot provoca alte probleme. Mai jos sunt câteva detalii la care trebuie să fiți atenți atunci când tratați sugari sau copii mici cu antibiotice.

Reacții alergice

Doar un mic procent dintre copii au o alergie la antibiotice. De exemplu, aproximativ 10% dintre copii sunt alergici la penicilină, un antibiotic comun. Semnele unei reacții alergice la penicilină sau la alte antibiotice pot include: urticarie sau bubițe roșii, umflături, mâncărimi. Ar trebui să anunțați întotdeauna pediatrul dacă copilul dumneavoastră dezvoltă o erupție cutanată în timp ce ia antibiotice. „De obicei, tratarea erupției cutanate cu un medicament pentru alergii nu este necesară”, spune dr. Munjal.

Efecte secundare

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice. Aproximativ 1 din 10 copii experimentează reacții adverse în urma administrării antibioticelor. Cele mai frecvente sunt diareea, greața și durerile de stomac. „Pe lângă faptul că vizează bacteriile rele, antibioticele ucid bacteriile sănătoase din intestin. Acest lucru poate duce la tulburări de stomac sau diaree”, spune dr. Munjal.

Puteți discuta cu medicul dumneavoastră despre câteva modalități de a ajuta la restabilirea bacteriilor din stomacul copilului dumneavoastră, cum ar fi administrarea de probiotice, care sunt bacterii „bune”.

Rezistență la antibiotic

Pe măsură ce sunt utilizate mai multe antibiotice de-a lungul anilor, bacteriile evoluează făcând aceste medicamente mai puțin eficiente. Aceasta este cunoscută sub numele de rezistență la antibiotice și este un motiv cheie pentru care medicii sunt foarte precauți în a prescrie antibiotice și o fac numai atunci când este absolut necesar.

Cât de repede încep să acționeze antibioticele?

Ce ar trebui să știe părinții despre bebeluși și antibiotice. Majoritatea copiilor încep să se simtă mai bine în decurs de 48 până la 72 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotice, dar este important să administrați medicamentul pentru perioada de timp prescrisă, chiar dacă copilul dumneavoastră pare mai bine, recomandă AAP. Oprirea precoce a medicației poate determina revenirea infecției.

„Un medic poate avea nevoie să prescrie un antibiotic mai puternic, deoarece bacteriile au acumulat rezistență la primul medicament, făcând germenii mai greu de ucis”, spune dr. Bartlett.

Ca întotdeauna, dacă aveți întrebări despre o boală, îngrijorări legate de medicamentele copilului sau alte griji persistente, asigurați-vă că contactați un medic pediatru sau un furnizor de servicii medicale.

Referințe:

  1. American Academy of Pediatrics. Antibiotics for Children.
  2. World Health Organization. Pneumonia in Children.
  3. American Academy of Pediatrics. Whooping Cough: What Parents Need to Know
  4. American Academy of Pediatrics. Ear Infection Information.
  5. American Academy of Pediatrics. True penicillin allergy in children is rare; know how to delabel patients.
  6. American Academy of Pediatrics. Can probiotics help when my child has an infection and needs to take antibiotics?
  7. Romandini A, Pani A, Schenardi PA, Pattarino GAC, De Giacomo C, Scaglione F. Antibiotic Resistance in Pediatric Infections: Global Emerging Threats, Predicting the Near Future. Antibiotics (Basel). 2021 Apr 6;10(4):393. doi: 10.3390/antibiotics10040393. PMID: 33917430; PMCID: PMC8067449.
  8. American Academy of Pediatrics. Guidelines for Antibiotic Use: 4 Tips for Parents.
Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

o zi

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună