Ce este criza hormonala la nou-nascuti? Cum se manifesta si care sunt complicatiile | Demamici.ro

Ce este criza hormonala la nou-nascuti? Criza hormonala la nou-nascuti se mai numeste si criza genitala si este un fenomen fiziologic normal ce poate sa apara la cateva zile de la nasterea copilului.

Ce este criza hormonala la nou-nascuti

Deseori parintii se sperie pentru ca nu stiu cu ce au de-a face si cum sa reactioneze, mai ales ca apar simptome neplacute pentru copil.

La fetite pot sa apara scurgeri vaginale albicioase, striuri de sange, iar in cazul baietilor se poate observa o crestere in volum a testiculelor, precum si un edem al organului genital. Tumefierea glandelor mamare poate fi sesizata la ambele sexe.

De ce apare criza hormonala?

Criza hormonala, un fel de „pubertate minora”, apare intrucat in timpul sarcinii bebelusul este expus hormonilor precum estrogen si progesteron. Aceasta se declanseaza la 3-6 zile de la nastere si poate dura de la cateva zile pana la cateva luni.

Ce este criza hormonala la nou-nascuti? Simptomele crizei hormonale

La fetite

  • marirea in volum a glandelor mamare, uneori intarite; Acest simptom apare in 70% dintre cazuri;
  • la presiunea sanilor se poate elimina o secretie asemanatoare colostrului matern;
  • vulva si vaginul edematiate, astfel ca poate exista o scurgere vaginala albicioasa, uneori cu firisoare de sange;
  • glande sebacee hipertrofiate, de la mici puncte roșii sau albe, ca niște cosuri, pana la pete si cruste uscate, cu tendinta de descuamare.

La baieti:

  • tumefierea glandelor mamare;
  • marirea in volum a testiculelor si edem al organului genital;
  • „milium facial” pe aripile nasului si barbiei.

Ce complicatii pot sa apara din cauza crizei hormonale

Pentru ca aceasta criza dispare in cateva saptamani, nu este necesar niciun fel de tratament. Rareori pot sa apara complicatii, produse de o interventie excesiva asupra glandelor mamare.

Principala cauza de aparitie a mastitei la nou-nascuti o reprezinta stoarcerea glandei mamare. Astfel, la cea mai mica crapatura de pe mamelon, bacteriile care se afla pe suprafata pielii intra in tesutul glandei. Bebelusii pot dezvolta furuncule la nivelul sanilor, care pot avea consecinte serioase pentru un copil atat de mic.

Infectii pot sa apara si la nivelul aparatului genital, in special la fetite. Secretiile albicioase si micile sangerari dispar in cateva zile, insa dacă aceste secretii au un miros care ar putea indica o infectie trebuie consultat medicul pediatru.

Complicatiile trebuie prevenite printr-o igiena adecvata si constientizarea parintilor sa nu intervina in acest proces normal.

Nou-nascutii trebuie imbaiati in apa calduta, fara sapun sau gel de dus, chiar daca sunt speciale pentru bebelusi. Masajul bebelusului trebuie sa fie usor, fara a insista prea mult pe nicio zona a corpului.

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

o săptămână

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

o săptămână

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

2 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni