Ce este pavorul nocturn si cum se manifesta | Demamici.ro

In momentul in care copilul se confrunta cu tulburari care ii perturba somnul si il agita, poate fi vorba despre pavorul nocturn. Termenul de pavor provine din limba latina si inseamna „frica, spaima, groaza”, motiv pentru care pavorul nocturn este cunoscut si sub denumirea de teroare nocturna.

Teroarea nocturna reprezinta o tulburare a somnului care se incadreaza in randul parasomniilor si apare cu precadere in randul copiilor cu varste intre 3-4 ani si 6-8 ani. Studiile arata ca pavorul se manifesta mai frecvent la baieti si se petrece cam la 90 de minute dupa momentul adormirii.

Tulburarea de somn se intalneste frecvent in cazul copiilor, insa simptomologia poate fi diferita de la caz la caz.

Cum se manifesta pavorul nocturn?

Copilul are un somn nelinistit, da din maini si din picioare, transpira sau respira greu. De multe ori, cel mic poate chiar sa tipe in timpul somnului, sa se ridice in sezut, sa priveasca in gol, cu ochii deschisi, chiar daca doarme. Episodul poate dura intre 10 si 20 de minute.

Cand trece printr-un pavor nocturn, copilul este greu de trezit, iar in momentul in care se trezeste nu-si aminteste ce s-a intamplat.

De ce apare pavorul nocturn?

Pavorul nocturn poate sa apara din cauza oboselii pronuntate, a schimbarii rutinei de odihna, ca urmare a stresului sau a unor traume. De asemenea, exista anumite afectiuni care cresc probabilitatea ca tulburarea de somn sa apara.

Afectiunile cailor respiratorii si sindromul picioarelor nelinistite sunt doar cateva dintre motivele care pot sta la baza manifestarii pavorului.

Contribuie la aparitia pavorului nocturn si un mediu de conflict constant, un stil de parenting excesiv de sever, precum si experientele marcante (ex. muscatura unui caine, catastrofele naturale, un incediu, certurile familiale etc).

Supraepuizarea, privarea de somn sau unele medicamente (ex: benzodiazepinde și barbiturice) care actioneaza asupra sistemului nervos central pot fi factori predispozanti pentru pavorul nocturn.

Se pare ca pavorul nocturn apare mai des la copiii care au in familie persoane care se confrunta cu tulburari ale somnului. Daca micutul vostru trece prin astfel de episoade, nu va ingrijorati. Atata timp cat pavorul nocturn este episodic nu exista riscuri pentru sanatate.

Cum poate fi prevenit pavorul nocturn?

Cu toate ca nu exista un protocol terapeutic care sa se aplice pentru tratarea pavorului nocturn, tulbularea de somn poate fi prevenita daca se evita factorii perturbatori. Copiii nu trebuie sa fie expusi unui mediu conflictual, nu trebuie sa aiba acces prea mult la gadgeturi, televizor.

Este importanta respectarea unei rutine de somn, dar si a unui regim echilibrat de alimentatie. Terorile nocturne se rezolva spontan odata cu inaintarea in varsta, dupa 10 ani.

Citeste si:

REGRESIA SOMNULUI IN PRIMUL AN DE VIATA AL BEBELUSULUI! CUM SE MANIFESTA SI CE E DE FACUT

AVANTAJELE CO-SLEEPING-ULUI – MOTIVELE PENTRU CARE AM ALES SA DORM CU BEBELUSUL IN ACELASI PAT

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

6 ore

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună