Sarcina cu gemeni poate sa apara pe neasteptate sau sa fie favorizata de anumiti factori.
Cuprins:
Se pare ca sarcina gemelara poate sa apara mai des in cazul femeilor mai inaintate in varsta pentru ca modificarile hormonale determina eliminarea concomitenta a mai multor ovule de la nivelul ovarului.
De asemenea, fertilizarea in vitro creste sansa de a avea o sarcina gemelara sau chiar multipla.
Este tipul cel mai intalnit si apare atunci cand doua ovule diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti. Fiecare geaman are propria sa placenta si propriul sau sac amniotic si pot fi fie doua fete, doi baieti sau o fata si un baiat.
Acestia apar atunci cand un singur ovul fertilizat se divide si da nastere la doi embrioni. Gemenii monozigoti pot imparti aceeasi placenta, fata de gemenii dizigoti, insa fiecare are propriul sac amniotic. Genetic, ei sunt identici.
Vor avea acelasi sex si aceleasi trasaturi fizice si caracteristici. Rareori gemenii identici nu se separa complet in stadiile initiale ale formarii embrionului, conditie care se numeste gemeni conjuncti sau siamezi (gemeni “uniti”).
Exista cazul cand gemenii siamezi pot fi separati printr-o interventie chirurgicala, insa atunci cand organele vitale sunt comune, sansele de a supravietui sunt minime.
Medicul isi va da seama ca are de-a face cu o sarcina multipla atunci cand uterul este mai mare decat normal sau cand se asculta in mai mult de un loc bataile cordului fetal. Astfel, sarcina gemelara sau multipla va fi confirmata doar la ecografie.
Uneori, pe parcursul avansarii sarcinii unul dintre gemeni inceteaza sa se mai dezvolte, fiind vorba despre sindromul geamanului disparut. Nu exista o explicatie de ce lucrurile evolueaza astfel.
Asta inseamna vizite mai dese la medicul obstetrician care va monitoriza dezvoltarea si cresterea copiilor si va evalua starea de sanatate si identifica semnele nasterii premature. Va fi nevoie si de ecografii mai frecvente sau alte investigatii, pe masura ce sarcina progreseaza.
Cresterea numarului de kilograme trebuie sa fie semnificativa (dar in principiu nu se va dubla numarul de kilograme) fata de cresterea dintr-o sarcina cu un singur copil.
Trebuie limitat nivelul de activitate precum activitatea profesionala, calatoriile si exercitiile fizice. Repausul la pat este recomandat ca o masura de precautie pentru a permite dezvoltarea si cresterea fetala si pentru reducerea riscului de complicatii in sarcina.
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…
Perioada post-partum sau al patrulea trimestru de sarcină, așa cum mai este ea numită, reprezintă…
De vorbă cu Andreea Răducan despre modele adevărate, principiile și valorile pe care le transmitem…
Distracție, aventură și prieteni pentru cei mici. Luna martie aduce episoade noi la Disney Jr.…