Ce îi spun copilului meu despre încrederea în oameni? Să creadă cu riscul de a fi dezamăgit sau să fie precaut? Încrederea stă la baza unor relații solide, fie că vorbim despre legături din viața profesională sau din cea personală. Avem nevoie de încredere, atât în noi înșine, cât și în ceilalți, pentru a putea funcționa ca indivizi. Încrederea presupune deschidere și sinceritate. Oamenii, când au încredere, se dezvăluie pe ei și devin într-o oarecare măsură vulnerabili.
Cuprins:
Despre importanța încrederii și unitate învățăm din „Raya și ultimul dragon”, un film de animație, pe care îl puteți urmări dublat în limba română pe Disney+. Pentru a putea aborda mai ușor tema încrederii, uitați-vă la film împreună cu cel mic. Discutați pe marginea momentelor cheie din film, dar și pe baza personajelor și replicilor acestora.
Kumandra, ținutul verde, luxuriant, unde oamenii trăiau în armonie, a fost scindat în mai multe bucăți după ce dragonii au dispărut și forțe întunecate au prins putere, transformând ființele vii în statui. Raya, împreună cu tatăl său, Benja, sunt gardieni ai pietrei dragonului, o nestemată cu puteri magice, menită să țină la depărtare forțele întunericului. Benja își dorește ca ținuturile să se reunească, creând din nou Kumandra cea strălucitoare, însă întâlnirea cu căpeteniile ținuturilor nu a decurs bine, iar piatra dragonului a fost spartă, fiecare căpetenie luând o bucată din ea. Benja a fost transformat în piatră. Din acel moment, scopul Rayei a devenit cel de a găsi ultimul dragon și de a salva lumea.
Ambițioasă și determinată, Raya a petrecut 6 ani cercetând fiecare râu din ținut pentru a o putea găsi pe Sisu, un dragon de apă magic care o putea ajuta să refacă piatra și să-i țină pe Druuni departe. Minunea s-a întâmplat, iar Raya și dragonul au pornit într-o aventură plină de suspans de recuperare a bucăților de piatră. Pe drum și s-au alăturat și alte personaje interesante: Căpitanul Boun, un băiețel de 10 ani cu spirit de antreprenor, uriașul Tong și bebelușul hoț Noi, împreună cu gașca sa de Ongi. Fiecare a avut rolul său definitoriu în șirul aventurilor. La finalul călătoriei, prin încredere și unitate, piatra este refăcută, iar Kumandra reunită.
Încrederea în sine se referă la așteptările pe care o persoană le are față de sine și felul în care se autoevaluează pe baza abilităților și performanțelor anterioare. Un nivel crescut de încredere în sine aduce împlinire. Cu cât o persoană este mai motivată și mai încrezătoare în abilitățile pe care le deține, cu atât șansa de a-și atinge obiectivele este mai mare. Într-un articol publicat pe site-ul care îi poartă numele, psihoterapeutul sistemic de cuplu și familie, Oana Nicolau, menționează că un nivel ridicat de încredere în sine se asociază cu o stare mai bună de sănătate, cu o viață socială mai activă, bunăstare mentală, reziliență și o predispoziție scăzută a tulburărilor mintale.
Copiii cu o bună încredere în sine au performanțe școlare și șansa de a avea parte de o satisfacție profesională mai mare decât copiii cu un nivel mai scăzut de încredere în sine.
Adriana Buda, psihoterapeut: „Lipsa încrederii în sine – care apare încă din copilărie și de care sunt răspunzători părinții prin lipsa de atenție și susținere a copilului în experiențele sale personale de viată – duce la probleme ce țin imagine de sine și stima de sine, încă din copilărie (copilul nu se simte confortabil cu el însuși). Dacă acest lucru nu este observat și remediat cu ajutorul unui psihoterapeut, în timp, copilul va dezvolta anumite comportamente și stări emoționale inconfortabile și chiar angoasante pentru el, care îl vor însoți și în viața de adult.”
Raya a crescut înconjurată de iubire și de susținere. Acest lucru reiese din primele secvențe ale filmului, când personajul principal se antrenează împreună cu tatăl său. Calm, blând, iubitor, Ba o alintă pe Raya „picătură”, iar relația dintre ei este una specială, de dragoste pură tată-fiică. Așadar, eroina din „Raya și ultimul dragon” nu duce lipsă de încredere în sine, ci de încredere în ceilalți.
Benja a avut un vis, acela de a vedea Kumandra reîntregită, iar în acest scop și-a asumat riscul de a chema în ținutul „Inimii” pe căpeteniile din celelalte regiuni. Raya i-a spus de mai multe ori că nu ar trebui să aibă încredere, însă Ba nu a ascultat. A crezut în oameni și în faptul că pot fi buni și se pot uni pentru a trăi într-o lume mai fericită. Acela a fost momentul în care Raya a cunoscut-o pe Naamari, fetița căpeteniei din „Colți”. Copila i-a câștigat încrederea Rayei, pentru ca în momentul în care Raya a dus-o să vadă piatra dragonului, să o atace. În urma luptei crâncene, piatra a căzut și s-a spart în bucăți, iar căpeteniile s-au repezit să ia fiecare câte o bucată. Druuni au apărut, transformându-i pe locuitori în stânci. Rănit, Ba nu a putut fugi din care forțelor întunericului și, cu ultimele puteri, a împins-o pe Raya în râu pentru a o salva.
Gustând deja dezamăgirea și trădarea, Raya nu a mai avut încredere în nimeni. Nu mânca altceva decât mâncare pe care o prepara ea însăși. Nu lăsa garda jos și nu se deschidea în fața nimănui. „Nu poți avea încredere în nimeni! Suntem o lume de orfani pentru că oamenii se omoară pentru o piatră. M-am săturat să încerc. Kumandra e o legendă”, îi spune Raya dragonului. „Pentru a câștiga încrederea cuiva, trebuie să oferi încrederea ta. Uneori trebuie să faci primul pas chiar dacă nu ești pregătită”, i-a replicat Sisu.
Suntem tentați să credem că încrederea în oameni se pierde doar atunci când se întâmplă o ofensă majoră cum ar fi: infidelitatea, furtul, manipularea sau minciuna. De fapt, cel mai frecvent, încrederea în cei din jur se pierde treptat, în situații care pot să apară în viața de zi cu zi, în chestiuni minore și uneori neintenționate. În timp ce unii oameni cunosc neîncrederea din când în când, pentru alții neîncrederea este un mod de a trăi, cu durere și relații disfuncționale.
Adevărul. Copilul nu trebuie să crească într-un glob de sticlă sau printre norișori roz și pufoși. Copilul trebuie să știe că în viață există și momente de dezamăgire, iar trădarea încrederii poate fi o cauză destul de frecventă.
„Tu ai fost vreodată dezamăgit de cineva? Când s-a întâmplat asta? Vrei să-mi povestești?”, „Cum te-ai simțit când cineva ți-a trădat încrederea?”, „Ce i-ai spune acelei persoane?”, „Dacă tu ai promite ceva și nu te-ai ține de cuvânt, cum crezi că s-ar simți persoana respectivă?”.
Acest tip de încredere se construiește în fiecare zi încă din momentul în care cel mic vine pe lume. Poate vă întrebați ce știe un bebeluș despre încredere? Poate că nu știe nimic, însă acțiunile voastre îi construiesc încrederea în voi, părinții, în fiecare moment. De fiecare dată când mama își ia în brațe nou-născutul și nu îl lasă să plângă neconsolat, copilul înțelege că mama este de încredere, că nevoile îi sunt îndeplinite.
Mai târziu, când mama sau tatăl nu pleacă niciodată pe furiș, ci îi spun copilului când urmează să iasă din casă, unde merg și pentru cât timp, cel mic învață să aibă încredere că mama și tata se vor întoarce.
Nu mințim niciodată copilul, nici atunci când face tantrumuri și vrem să scăpăm dintr-o situație „rușinoasă”. „Nu mai plânge. Mama îți va cumpăra o mașinuță la fel mâine! Lasă, mergem la magazinul din cartier și îți iau de acolo. Am văzut o jucărie la fel!” sau câte și mai câte promisiuni-minciuni făcute doar pentru a opri pe moment gura copilului.
Toate aceste minciuni vin la pachet cu un preț. Copilul își va pierde treptat încrederea în părinte și, implicit, acest lucru îl va afecta pe viitor, în relațiile cu cei din jur. Îi va fi greu să mai aibă încredere în oameni tocmai pentru că a fost dezamăgit de prea multe ori și a ajuns să considere acest lucru o normalitate și va ajunge la rândul său să înșele încrederea altora pentru că acesta este modelul pe care l-a văzut în familie. Încrederea se contruiește pas cu pas. Nu există niciun motiv pentru care să-ți minți copilul, cu impresia că îl protejezi sau te protejezi pe tine. Adevărul este calea cea mai bună, chiar dacă uneori este dureros.
În partea de final a filmului, Raya reușește să o ierte pe Naamari și să aibă din nou încredere în ea, deși a dezamăgit-o de mai multe ori. Pusă în fața unui moment decisiv, în care a avut de ales între a avea încredere sau a asista la sfârșitul lumii, Raya face primul pas și îi dă bucata de piatră lui Naamari. Celelalte personaje îi urmează exemplul și prin încredere și unitate, piatra dragonului este refăcută, iar lumea salvată.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…