Ce se intampla cu copiii daca ambii parinti sunt spitalizati din cauza COVID-19?Autoritatile se pregatesc si pentru cele mai negre scenarii in contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, Madalina Turza, presedinta Autoritatii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, a raspuns la intrebarea: „Ce se va intampla cu copiii daca ambii parinti se imbolnavesc de COVID-19 si trebuie sa fie spitalizati?”.
Cuprins:
„”Protectia copilului” nu ia copiii nimanui!”, este mesajul transmis de Madalina Turza. Doar in cazuri exceptionale, daca ambii parinti sunt infectati, iar copilul este sanatos si nu se gaseste nimeni din familie sau cunoscuti care sa aiba grija de el pana la insanatosirea parintilor, copilul va fi preluat de DGASPC, la cererea parintilor.
„Dragi părinți,
Dată fiind înțelegerea distorsionată a unor aspecte importante de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, fac următoarele precizări:
1. ”PROTECȚIA COPILULUI” NU IA COPIII NIMĂNUI!
2. Există o procedură de siguranță, pentru situații excepționale ca o măsură de protecție a copiilor aflați în situația în care se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
Dacă ambii părinți ai copliluluilui cu dizabilitate se îmbolnăvesc și necesită SIMULTAN spitalizare
și
Dacă copilul este sănătos și NU s-a identificat NICIO rudă, familie extinsă, prieten, care să îl îngrijească până la însănătoșirea unuia dintre părinți, LA SOLICITAREA PĂRINTELUI, DGASPC-ul (Protecția Copilului) poate oferi sprijin prin preluarea coplului până la revenirea părintelui.
Știu că este o perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi și că teama ne poate face să acționăm irațional, DAR rugămintea mea la voi, este să încercați să fiți lucizi și să nu răspândiți informații alarmante, care nu folosesc nimănui.
Sunt situații în viață, în care chiar nu există altă alternativă (rude, cunoștințe, prieteni). Puține, evident. Ce facem cu acei copii? Îi lăsăm pe stradă?
Același lucru se întâmplă și în situația absenței epidemiei, când nu mai există rude sau familie.
NU ESTE NIMIC NOU.”
Vezi si: O mama, nevoita sa stea departe de fiul ei aflat pe moarte, din cauza coronavirusului | Demamici.ro
„După ce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) preia un copil aflat într-o astfel de situație, el este plasat într-o zonă dedicată de izolare. Nu se va duce alături de ceilalți copii din sistemul de protecție”.
„Fiecare DGASPC a creat un spațiu, fie că e un apartament, o casă, un centru, pentru triaj. Acolo vin aceste situații din comunitate: fie că este vorba despre copii ai căror părinți sunt în această situație [diagnosticați cu COVID-19 și în situație de a fi ambii spitalizați – N.Red.] sau copii luați de pe stradă și despre nu știi de unde vin, deci copii despre care nu ai context epidemiologic, ei intră în această zonă de triaj„, a explicat Madalina Turza pentru edupedu.ro.
Aceasta a mai precizat ca: „dacă și copilul este bolnav simptomatic, el merge direct pe zona medicală. Și dacă este asimptomatic, el va intra într-o zonă de carantinare la DGASPC. Ar trebui ca DSP să ia probe acelui copil, dacă va răspunde la telefon, dar el intră în izolare în aceste zone de triaj. Rămâne în izolare 14 zile și, dacă nu se confirmă testul, este mutat către celelalte zone din sistemul de protecție a copilului.”
Vezi si: O gravida care a nascut la Medlife, depistata cu COVID-19 | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…