Ce se intampla cu vaccinarea copiilor in aceasta perioada? O intrebare legitima, tinand cont de numarul in crestere al infectarilor cu noul coronavirus. Avand in vedere recomandarile de izolare sociala, mamelor le este frica sa isi duca copiii in cabinetele medicilor de familie.
Mihaela Nita, medic pediatru, a declarat pentru Antena 1 ca parintii ar trebui sa-si vaccineze in continuare copiii pentru ca doar asa ii pot proteja de alte boli.
Pe langa epidemia de coronavirus, tara noastra se afla si in epidemie de rujeola. Nevaccinarea copiilor ii poate pune la risc in ceea ce priveste contractarea virusului care declanseaza boala grava a copilariei.
Putem merge cu copilul la medicul de familie pentru vaccinare?
Mihaela Nita, medic pediatru: Indiferent de varsta copilului este important sa respectam schema nationala de vaccinare. Am primit foarte multe intrebari din partea parintilor. „Astept sa treaca nebunia asta si apoi vaccinez” sau am avut si situatii in care parintii imi spuneau ca anumite cadre medicale le recomandau sa nu faca vaccinul in perioada asta.
Consider ca este o atitudine gresita. E normal sa ne fie frica. Nu am mai trecut prin situatia asta, dar ar trebui sa avem o atitudine echilibrata. Vaccinarea este o metoda preventiva pe care o aplicam ca sa ne mentinem sanatosi.
Luptam ca sa obtinem un vaccin pentru boala COVID-19, dar in acelasi timp ne gandim sa amanam vaccinuri care previn aparitia unor boli in situatii de epidemie in tara noastra cu morti in cazul copiilor?
Ce se intampla cu vaccinarea copiilor in aceasta perioada?
Recomandarea dumneavoastra este ca parintii sa mearga sa faca vaccinurile obligatorii?
Mihaela Nita, medic pediatru: Da, sa mearga cu copiii sa faca vaccinurile din schema nationala. Respectam schema nationala de vaccinare.
Suntem atenti cand iesim cu copilul din casa, unde punem mana. Ne luam dezinfectant la noi. Nu mergem cu transportul public daca se poate sa folosim alta varianta: masina personala sau varianta de taxi sau mergem pe jos daca este in apropierea noastra cabinetul medicului de familie.
Atentie, in sala de asteptare nu venim in contact cu alte persoane, mai ales cu cele care pot sa aiba simptome respiratorii. Respectam regulile de distantare sociala.
Daca medicul are un cabinet, o camera speciala pentru vaccinare, mergem direct si suntem indrumati de cadrele medicale direct acolo, vaccinam copilul, plecam imediat cu el dupa monitorizarea cadrelor medicale.
Asta era o alta ingrijorare a parintilor. Daca merg cu cel mic la medicul de familie, acolo sigur se vor intalni cu alte persoane cu diferite categorii de risc.
Mihaela Nita, medic pediatru: Cadrele medicale si medicul de familie trebuie sa-si asume o responsabilitate foarte mare in perioada asta. Triajul trebuie sa si-l faca.
Daca sunt persoane care au simptome respiratorii, acele persoane ar trebui sa vorbeasca cu medicul de familie telefonic, nu sa vina direct in cabinetul medicului de familie sa-i puna in pericol si pe medic si pe asistenta si pe celelalte persoane care asteapta acolo. Aici este vorba despre responsabilitatea societatii, responsabilitatea cetatenilor.
Avem un protocol clar. Daca avem simptome respiratorii si suntem intr-o situatie de risc (am venit in contact cu cineva care a fost confirmat cu COVID-19 sau venim dintr-o calatorie), NU mergem noi intr-o camera de garda sau la medicul de familie. Sunam mai intai, aflam ce variante sunt si apoi ne deplasam daca este cazul, daca nu, sunam la 112 si la serviciile speciale de transport.
Vezi si: Coronavirus in sarcina. Informatii esentiale pentru femeile insarcinate | Demamici.ro
Parintii isi pot scoate copilul afara din casa? Este recomandat?
Mihaela Nita, medic pediatru: Suntem intr-un parc. Dupa cum vedeti nu este niciun copil aici. Chiar langa noi este un loc de joaca. Stiu din retelele de socializare ca parintii, mai ales in Bucuresti, au respectat cu strictete regulile, inclusiv au tinut copiii in casa 3-5 zile consecutiv.
Este foarte greu sa ne imaginam ca putem sa mentinem masurile acestea saptamani, luni de zile. Eu as recomanda sa ducem o viata normala, dar respectand regulile pe care le stim. Am primit intrebari din partea parintilor daca isi pot scoate copilul tinand cont ca il dezinfecteaza pe maini, il iau cu masina personala.
Am fost intrebata daca pot sa il duca intr-o padure. Daca ne asiguram ca toate regulile sunt respectate, eu consider ca da, sigur. Trebuie sa ne gandim si la alte riscuri. Incepe sezonul muscaturilor de capusa si tot trebuie sa fim atenti, dar trebuie sa ne adaptam un pic viata, sa avem o viata cat se poate de normala, dar respectand regulile de igiena, de spatiere sociala si de izolare fata de persoanele din jurul nostru pe cat putem.