Ce se intampla in creierul unui tata de fata – cercetatorii au dovedit | Demamici.ro

Cat de mult influenteaza sexul copilului deciziile pe care le luam ca parinti? Mai mult decat ne-am imagina, spun cercetatorii. Potrivit studiilor tatii vor interactiona diferit cu fetitele, decat cu fiii lor. Intr-un studiu publicat de American Psychological Association se arata ca tatii tind sa fie mai prezenti si mai „saritori” in satisfacerea nevoilor fiicelor lor, decat a fiilor.

Se pare ca aceasta conexiune este mai puternica si din punct de vedere emotional.

Tatii de fete tind sa fie mai atasati de ele si sa vorbeasca mai deschis despre sentimente decat ar face-o intr-o conversatie cu fiul lor. Pe de alta parte, tatii de baieti sunt mai implicati in jocuri si au activitati de genul „harjoneala”, „batai”, „lupte”, „trante” mai frecvent cu copiii lor de sex masculin.

Oamenii de stiinta au relevat si faptul ca in aceste situatii parintii folosesc foarte des cuvinte precum: „castig”, „mandru”, „top”, menite sa-i stimuleze si sa-i incurajeze pe baietei.

Cercetatorii au mers mai departe cu studiile lor si nu au analizat doar interactiunile zilnice dintre tati si fiice, ci au examinat si creierul barbatilor. Tatilor le-au fost aratate fotografii cu copiii lor. In cazul tatilor de fete, in creier, li s-au activat cu precadere zonele de procesare vizuale, recompensa, emotie.

Potrivit lui Mascaro, fetitele care au tati atenti la nevoile lor si deschisi in ceea ce priveste impartasirea sentimentelor au mai mari sanse sa se transforme in adulti foarte empatici. Acelasi cercetator, Mascaro, afirma ca tatii au tendinta de a fi mai putin atenti la nevoile de afectivitate ale fiilor. Chiar daca nu fac voit acest lucru, ignorarea nevoilor afective sau emotionale poate lasa urme in dezvoltarea copilului.

Indiferent de sex, atat mama cat si tatal copilului trebuie sa fie deschisi cu micutii lor si foarte atenti la nevoile pe care acestia le au. Pe langa caldura unui camin, mancare, haine si tot ce tine de lucruri materiale, copiii au mare nevoie de afectiune, de empatie, de joc de atentie si mai ales de timpul nostru.

Citeste si:

E DOVEDIT STIINTIFIC: LEGATURA DINTRE MAMA SI FIICA E CHIAR SI MAI PUTERNICA DECAT AM FI CREZUT | DEMAMICI.RO

CORPUL, DUPA NASTERE – DESPRE ACCEPTAREA NOILOR FORME. POVESTEA UNEI MAME | DEMAMICI.RO

7 REGULI PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTI DACA MERGI IN VIZITA LA UN NOU-NASCUT

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

2 săptămâni

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

2 săptămâni

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

3 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni