„Am nascut, dar burta mea arata de parca as fi insarcinata in 3,4 luni!” Ce trebuie sa stii despre diastaza abdominala| Demamici.ro

Foarte multe mamici care abia si-au adus pe lume copilasii observa ca au ramas cu burta chiar daca au trecut cateva luni de la nastere. In ciuda dietei sanatoase si a exercitiilor fizice pe care le fac constiincioase, burta nu da niciun semn de revenire, ba mai mult decat atat, in locul taliei de alta data se contureaza o burtica asemanatoare cu cea a unei gravide in trimestrul 2 de sarcina.

Pe langa kilogramele in plus, exista si o alta explicatie a „burticii de gravida”. Este vorba despre diastaza abdominala (diastasis recti) sau pe intelesul tuturor: separarea muschilor drepti abdominali. Acesti muschi sunt situati de o parte si de alta a liniei mediane, fiind muschi lungi, cu fibre verticale.

In timpul sarcinii, corpul femeii trece printr-o multime de transformari atat fizice, cat si mentale sau comportamentale. Din randul transformarilor fizice face parte si departarea muschilor abdominali. Acest lucru se intampla odata cu evolutia sarcinii.

Corpul gravidei se adapteaza uterului in continua expansiune. Dupa nastere, diastaza ar trebui sa se ingusteze in mod natural in cateva saptamani. Doua treimi dintre femeile aflate la a doua sarcina se confrunta cu departarea muschilor drepti abdominali care raman distantati si dupa nastere.

Diastaza abdominala apare mai cu seama in cazul femeilor trecute de 35 de ani sau in cazul celor care au avut sarcini multiple. Sanse mai mari ca aceasta afectiune sa apara sunt in cazul mamelor aflate la al 2-lea, al 3-lea copil decat in cazul celor care au nascut o singura data.

Daca muschii abdominali drepti sunt distantati pot sa apara complicatii precum durerile de spate, incontinenta urinara sau constipatia. In situatii extrem de rare poate aparea hernia.

Diastaza abdominala poate fi depistata prin intermediul unei ecografii abdominale sau prin simpla palpare. Vestea buna este ca afectiunea este reversibila. Un fizioterapeut iti poate recomanda exercitiile fizice pe care sa le faci pentru a-ti reapropia muschii abdominali si a scapa de vesnica burtica de gravida.

Atentie, nu toate exercitiile pentru abdomen sunt recomandate daca ai diastaza abdominala. Unele exercitii fizice pot largi si mai mult distanta dintre muschii drepti abdominali.

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

2 săptămâni

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

2 săptămâni

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

3 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni