Educație

Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. 8 obiceiuri de aur de la parintii olandezi | Demamici.ro

Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. O concluzie la care au ajuns doua mame care s-au mutat cu familiile lor in „Tara Lalelelor”. „Cei mai fericiti copii din lume” este o carte fascinanta, devenita reper pentru multi parinti, ale carei autoare sunt cele doua mame- originare din America si Marea Britanie.

Cele doua mamici scriitoare au combinat propriile lor experiente cu esenta educatiei olandeze si au alcatuit o serie de sfaturi practice, care s-au dovedit de succes in educatia copiilor.

Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. 8 obiceiuri de aur de la parintii olandezi

1. Lasa-i pe copii sa mearga cu bicicleta prin ploaie

Da, ati auzit bine. Olandezii nu au nicio problema in a-i lasa pe copii sa pedaleze prin ploaie. Cu echipamentul adecvat, desigur. Acest obicei este chiar incurajat si contribuie la formarea independentei si rezistentei copilului.

2. Simte-te bine in pielea ta

Mamele olandeze sunt extrem de increzatoare in propriile forte. „Unul dintre aspectele care m-a surprins cel mai tare, cand m-am mutat in Olanda”, povesteste una dintre mamicile scriitoare.

Femeile din Olanda nu se compara intre ele si nici nu isi masoara valorile personale prin prisma job-ului si cat de multe ore isi petrec la munca. In Olanda, mamicile isi impart timpul intre job, casa, insa fara a se neglija. Isi accepta imperfectiunile, nu aplica autocritica si se rasfata ori de cate ori au ocazia.

3. Stabileste reguli impreuna cu copiii tai

Olandezii pun mare accent pe comunicarea cu copilul si incurajarea lor in a-si stabili propriile reguli.

Acest lucru nu inseamna ca pot face ceea ce vor. Mai degraba, copilul simte ca vocea lui in familie conteaza, iar acest lucru il face mult mai docil in multe situatii.

„Personal, am testat acest lucru si a functionat, chiar si cu un copil de 3 ani. Ne chinuiam mult sa il dezvatam de telefon, voia incontinuu sa urmareasca desene. Asa ca am discutat cu el si l-am rugat sa aleaga un interval orar in care sa se uite la desene, iar apoi sa lase telefonul deoparte.

Copilul nostru a ales sa se uite in masina, dimineata, in timp ce il lasam la gradinita, iar certurile noastre au devenit mult mai rare.”

4. Alege simplitatea

Copilul nu are nevoie de jucarii sau gadget-uri scumpe, pentru a se simti implinit. Activitatile de familie, in aer liber, sunt cele mai sanatoase. Familiile olandeze duc o viata relativ simpla, in care drumetiile sau camping-ul fac parte dintre activitatile de sfarsit de saptamana.

Zilele de nastere nu sunt fastuoase, ci mai degraba niste petreceri simple, in care copiii se aduna impreuna si se joaca.

Desi nivelul de trai este unul ridicat, in Olanda se pune foarte putin accent pe aspectul material.

5. Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. Atentie, copilul tau nu e o extensie a propriei tale persoane

Este, poate, unul dintre cele mai importante sfaturi din carte. Olandezii cred mult in independenta copilului. Este responsabilitatea unui parinte sa aiba grija de copilul pe care l-a adus pe lume, insa copilul este liber sa isi aleaga singur drumul in viata. Aici, copiii nu se simt constransi sa indeplineasca asteptarile si visurile parintilor.

6. Pune in practica ceea ce il inveti pe copil

E un lucru pe care il stim cu totii, insa de multe ori ajungem sa il neglijam. Parintii sunt primele modele din viata unui copil. Asa ca orice sfat ii oferi copilului, nu uita sa il aplici mai intai si in cazul tau.

Este unul dintre motivele pentru care mamele olandeze nu se neglijeaza si practia rasfatul personal. Ele sunt constiente ca daca isi doresc sa creasca un copil independent, creativ si increzator, trebuie sa il familiarizeze cu modelul personal, cu o astfel de atitudine.

Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. 8 obiceiuri de aur de la parintii olandezi

7. Masa in familie este sacra

Masa in familie este extrem de importanta in cultura olandeza. Desi nu sunt un popor care sa numere caloriile unei portii de mancare sau sa isi forteze copiii sa manance legumele din farfurie, ei pun mare accent pe acest ritual.

Pentru olandezi, cina in familie este un moment de reuniune, conectare, intre parinti si copii sau intre cei doi soti.

8. Educatia sexuala a copilului trebuie sa inceapa de acasa

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Olandezii au o mentalitate deschisa si cand vine vorba de educatie sexuala, nu exista niciun fel de rusine.

Multi parinti discuta cu copiii lor inca din scoala primara despre transformarile corpului lor, perioada adolescentei si reproducere, folosind, desigur, un limbaj adecvat varstei si nivelului de intelegere al copilului.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună