Cel putin 53 de copii au murit in nordul Indiei in ultimele 10 zile. Micutii au facut encefalita, iar mortile lor sunt strans legate de o substanta gasita in fructul litchi.
Cuprins:
Decesele au fost confirmate in doua spitale din cartierul Muzaffarpur din statul Bihar, partea estica a tarii, renumita pentru livezile luxuriante de litchi, au afirmat oficialii.
Se pare ca boala afecteaza in primul rand copiii cu varste de pana in 15 ani, iar principalele simptome sunt: febra ridicata si schimbarea brusca a starii psihice – confuzie, dezorientare, delir.
„Toti copiii au prezentat simptome ale sindromului de encefalita acuta (AES)”, a declarat Ashok Kumar Singh, adaugand ca majoritatea copiilor au suferit o pierdere brusca de glucoza din sangele lor.
Cel putin 53 de copii au murit din cauza fructului litchi
„Departamentul de sanatate a emis deja o recomandare pentru ca oamenii sa aiba grija de copiii lor in timpul verii fierbinti, cand ziua temperatura este mai mare de 40 grade Celsius (104 Fahrenheit)”, a spus Singh, potrivit Daily Mail.
Cel putin 40 de copii care se plang de simptome similare au fost tratati la unitatile de terapie intensiva. „Incercăm sa ii salvam”, a spus S.P. Singh, directorul medical al Spitalului si Colegiului Medical Sri Krishna.
Focarele bolii se instaleaza anual, in lunile de vara din Muzaffarpur si din cartierele vecine, incepand din 1995. Perioada coincide cu sezonul de litchi.
Cunoscut la nivel local ca Chamki Bukhar, boala a atins un record de 150 de vieti luate in 2014.
In 2015, cercetatorii americani au spus ca accidentul vascular cerebral ar putea fi legat de o substanta toxica gasita in aceste fructe exotice.
Anul trecut, numarul oficial de decese cauzate de aceasta boala a fost de 40.
Oficialii au spus ca au fost necesare mai multe studii pentru a descoperi cauza bolii, care duce la convulsii, modificari ale starii mentale si deces in mai mult de o treime dintre cazuri.
S-au observat izbucniri de boli neurologice si in zonele de crestere a acestor fructe din Bangladesh si Vietnam.
Cand devine periculoasa pruna chinezeasca
Fructul de litchi, numit si pruna chinezeasca, devine toxic daca nu este suficient copt sau daca este mancat in exces, pe stomacul gol sau de catre persoane subnutrite.
De asemenea, samburele fructului de litchi este otravitor.