Cadrele medicale din sectia ORL de la Spitalul de Copii „Sfanta Maria”, Iasi, vad saptamanal cazuri de copii care inghit fel de fel de obiecte, punandu-si vietile in pericol. Cei mai multi dintre micuti au varste de pana in 3 ani.
Magdalena Cristian, medic primar ORL, a prezentat „colectia” de peste 80 de piese, adunata de-a lungul timpului, in cei peste 20 de ani de activitate.
„Ne confruntăm cu astfel de cazuri, mai ales atunci când este dezlegare la peşte. Ar trebui ca părinţii să înţeleagă că peştele în cazul copiilor se dă eventual fără os”, a precizat dr. Magdalena Cristian, pentru ziaruldeiasi.ro.
Daca in unele cazuri, obiectele inghitite reusesc sa ajunga in stomac, apoi sa fie eliminate fara probleme, exista si situatii in care acestea se blocheaza pe traiectoria catre stomac si nu pot fi eliminate.
In colectia de obiecte recuperate din stomacul celor mici se numara baterii de ceas, ace, pioneze, medalioane, cruciulite, alte obiecte din metal. Pe langa acestea, cazurile care au presupus inghitirea de seminte si boabe de fasole nu au mai fost numarate. Cadrul medical a spus ca au devenit atat de uzuale incat le-a pierdut sirul.
Semintele, alunele sau miezul de nuca nu se dau ca atare copiilor pana la varsta de 6 ani. „Recomandăm părinţilor o mai mare atenţie la alimentaţie, să nu dea copiilor să mănânce altceva decât ceea ce este potrivit vârstei pe care o au copiii.
Mai sunt şi părinţi care spun că celor mici le este poftă de alune sau miez de nucă, însă acestea nu se dau copiilor sub şase ani deoarece sunt înecăcioase şi pun viaţa copiilor în pericol”, a explicat dr. Magdalena Cristian.
In departamentul ORL, anual, ajung in jur de 50 de copii cu obiecte blocate in esofag si aproximativ 70 de copii cu corpuri straine ajunse in plamani.
„Acesta este şi motivul pentru care există diferite avertizări pe jucării, să nu fie folosite de copiii sub trei ani, pentru că pot fi înghiţite. Copiii iau de jos şi au tendinţa să ducă direct în gură, fie pentru că îi mănâncă gingiile, fie că sunt curioşi şi explorează tot ce găsesc în jur.
La un moment dat, încep să râdă, şi astfel înghit; ei nu gândesc ca un adult, de aceea trebuie supravegheaţi atent”, a completat dr. Magdalena Cristian.