Cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când alăptezi. Ce trebuie să știi despre alăptare? Alăptarea, momentul magic când o mamică își hrănește puiul său mult iubit, nu este mereu numai emoție, bucurie și simplitate. Nu de puține ori, mai ales la început sau la primul copil, numeroase mămici s-au lovit de tot felul de probleme în alăptare, iar acest lucru a dus la numeroase neplăceri pentru proaspetele mămici.
Ce trebuie să faci pentru ca alăptarea să decurgă fără probleme majore? Ce nu știi despre această perioadă magică și plină de momente de neuitat? Cum trebuie să acționezi încă din primele zile de după naștere pentru ca alăptarea să fie cât mai simplă? Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre alăptare.
Când trebuie să îți hrănești bebelușul?
Dacă ai ales să îți alătezi copilul exclusiv la sân, atunci este important să știi că nu există un orar prestabilit (așa cum se întâmplă cu laptele formulă), ci este de preferat să ții cont de nevoile celui mic. Așadar, este perfect să îți hrănești copilul ori de câte ori acesta dă semne că îi este foame. Totodată, faptul că este hrănit la cerere, îi oferă bebeluşului un sentiment de confort și permite o creştere mai bună în greutate.
Cum ști că celui mic îi este foame? Pentru a afla momentul când trebuie să îți hrănești bebelușul este important să fii atentă la semne de foame, precum suptul pumnilor, mişcarea capului dintr-o parte în cealaltă şi scosul limbii. Nou-născuţii trebuie să fie alăptaţi cel puţin de 8-12 ori pe zi, ceea ce înseamnă o alăptare la fiecare circa trei ore.
Cât durează alăptarea?
Durata unei reprize de alăptare diferă de la bebeluș la bebeluș, dar și în în funcție de vârsta acestuia. Dacă unor bebeluşi le place să petreacă mult timp la sânul mamei, să nu se grăbească, altora le place să fie foarte rapizi. O repriză de alăptare poate dura între cinci minute şi o oră. De asemenea, durata alăptării va depinde şi de dimensiunea şi vârsta bebeluşului şi de cât de des este hrănit.
Cât timp trebuie ţinut bebelușul la fiecare sân?
Timpul pe care îl vei ține pe cel mic la fiecare sân depinde de cât de mult lapte au sânii tăi. Specialiștii recomandă să goleşti bine un sân înainte de a trece la următorul. Dacă preferi să îi oferi un singur sân la o repriză de alăptare, atunci la următoarea repriză trebuie să îl oferi pe celălalt pentru ca totul să fie în regulă.
Ce faci dacă simți durere atunci când alătezi?
După naștere, sânii tăi vor fi mai sensibili, iar alăptarea poate fi uneori chiar foarte dureroasă. Însă, orice durere care persistă trebuie să fie rezolvată, nu este normal să suporți durere. Disconfortul din timpul alăptării poate fi rezolvat în mod normal cu ajutorul unor îndrumări privind ataşarea la sân şi tehnica de hrănire oferite de un cadru medical. De asemenea, poţi încerca să foloseşti şi un protector pentru mameloane pentru a-ţi proteja mameloanele între alăptări sau să folosești creme de protecție pentru mameloane care te ajută la vindecarea eventualelor ragade.
Cât timp va curge laptele din sâni?
Reflexul de ejecţie al laptelui – sânii care curg – apare de obicei la debutul alăptarii. Odată ce bebelușul dobândește o rutină de hrănire – pe la 6-12 săptămâni – sânii nu ar trebui să mai curgă. Acest lucru nu înseamnă că aportul de lapte este scăzut sau că nu mai ai lapte, ci mai degrabă că organismul tău a aflat cât de mult lapte trebuie să producă și când să-l producă.
În primele săptâmâni de după naștere, atunci când sânii curg destul de mult, poți folosi absorbante pentru sâni. Acestea se pot lipi pe sutien, iar tu te vei simți mult mai confortabil știind că nu vei avea hainele ude de lapte, mai ales dacă ești la cumpărături.
Laptele care curge din sâni se va diminua sau chiar opri odată ce alimentarea cu lapte matern se adaptează nevoilor bebelușului.
Pentru unele mame, acest proces va continua chiar și în timpul înțărcării. Însă, dacă sânii continuă să curgă la trei luni după înțărcarea completă a copilul, este timpul să consulți un medic.
Vezi și: De ce refuză bebelușul un singur sân? Voi rămâne cu un sân mai mare și unul mai mic? | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…