Femeile gravide, a caror sarcina este vizibila, sunt scutite de portul centurii potrivit Codului rutier. Cu toate acestea, centura de siguranta in sarcina te protejeaza in cazului unui imapct, indiferent de saptamana de sarcina in care te afli.
Specialistii, oamenii care au studiat acest fenomen, au ajuns la concluzia ca purtarea centurii de catre femeile insarcinate este mai potrivita in cazul unui impact decat lipsa ei.
Tu si copilul sunteti pe primul loc. Astfel, daca conduci sau esti doar pasager, nu uita sa folosesti centura de siguranta.
Desi ar putea sa ti se para incomod, este cea mai buna metoda care te poate salva in caz de accident si sa asigure o sansa la viata si copilului tau.
În timpul deplasării pe drumurile publice, șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță, conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002).
Totuși, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabilește cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:
Pe masura ce burtica incepe sa se rotunjeasca, asigura-te ca folosesti ambele parti ale centurii. Banda orizontala, pozitionata jos, sub burta, dar si cea oblica ce trebuie pozitionata de la nivelul umarului, iar apoi sa treaca diagonal, printre sani.
Nu face greseala de a-ti trece partea oblica sub brat sau prin spate.
De asemenea, ea nu se fixeaza niciodata peste sau deasupra abdomenului.
Daca simti un eventual disconfort atunci cand conduci, iti poti aranja scaunul astfel incat abdomenul sa fie la distanta de volan si de bord. Cand iti reglezi scaunul, ia in calcul aceasta distanta, dar si faptul ca trebuie sa ajungi cu usurinta si la pedale.
In cazul gravidelor, doctorii recomanda o distanta de 30 cm intre abdomenul gravidei si bordul masinii, iar daca viitoarea mamica este la volan, distanta dintre abdomen si volan ar trebui sa fie de minim 10 cm.
Centura de siguranta in sarcina te poate salva, dar este recomandat sa tii si airbag-ul activat.
Totusi, nu te baza doar pe airbag, mai ales ca, airbag-u poate fi periculos daca se deschide si nu esti fixata si cu centura.
Studiile arata ca femeile gravide care nu poarta centura de siguranta sunt de 3 ori mai predispuse unui avort in caz de accident de masina si de 2 ori mai supuse declansarii sangerarilor abundendete.
Asadar, fii de doua ori mai responsabila, si nu uita sa porti mereu centura de siguranta in sarcina!
Exista si adaptatoare sau deviatoare pentru centuri. Va prezentam un exemplu patentat in Statele Unite ale Americii.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…