Cistita in sarcina: cum o recunosti si cum se trateaza. Cistita este o inflamatie a vezicii urinare. Aceasta inflamatie este produsa de o infectie urinara locala si daca nu este tratata se poate transforma intr-o problema serioasa.
Cuprins:
Cistita apare atunci cand anumite bacterii de pe piele, zona vaginului si a rectului patrund in uretra si traverseaza tractul urinar. Aceasta afectiune este frecvent intalnita la femeile active sexual cu varsta intre 20 si 50 de ani.
Multe dintre bacteriile care declanseaza cistita pot fi de tipul Escherichia-Coli, dar si Salmonella, Chlamidia etc.
In anumite cazuri pot aparea si in randul fetitelor sau femeilor care nu sunt active sexual.
Pe langa factorii infectiosi, aceasta inflamatie mai poate fi declansata si de pietre la rinichi si chiar diabetul.
Medicii nu au stabilit deocamdata o legatura intre cistita si aparitia ei mai frecventa in timpul sarcinii. Totusi, sarcina poate fi un factor determinant atunci cand vine vorba de infectia la rinichi. Acest lucru poate fi cauza de cresterea nivelului de progesteron.
Cand sarcina avanseaza, iar uterul incepe sa creasca si sa comprime ureterele, fluxul de urina va incetini la nivelul rinichilor.
In plus, vezica urinara este predispusa la reflux, o conditie in care o anumita cantitate de urina este transportata inapoi catre rinichi.
Aceste modificari vor cauza o incetinere a urinei atunci cand traverseaza tractul urinar. Din acest motiv, bacteriile vor avea mai mult timp la dispozitie sa se multiplice si sa ajunga la nivelul rinichilor.
Vezi si: Durerea de ligament rotund in sarcina | Demamici.ro
Vezi si: Crampele musculare in sarcina. Cum pot fi ameliorate | Demamici.ro
Este greu de identificat cistita in sarcina, mai ales ca in aceasta perioada vei simti nevoia sa mergi des la toaleta. Daca incep sa apara si alte simptome, precum cele descrise mai sus, te poti adresa medicului obstetrician pentru un consult.
Un alt aspect important este faptul ca in timpul sarcinii sunt sanse mari sa nu te confrunti cu simptomele clasice de infectii la tractul urinar.
Aceasta conditie poarta denumirea de “bacteriurie asimptomatica”, iar atunci cand nu este tratata poate cauza probleme, precum nasterea prematura a unui copil cu greutate mica. In cazuri severe, se poate ajunge si la decesul fatului.
Tramentul cistitei variaza de la caz la caz. In general, medicul va prescrie antibiotice in functie de tipul de bacterii depistate la analize. Apoi, se vor mai prescrie medicamente pentru controlul durerii si se va recomanda evitarea produselor chimice de uz igienic care pot produce iritatii.
Medicii recomada consumul de multe lichide si urinarea frecventa. Nu face un obicei de a te tine mult, inainte de a merge la toaleta. Urineaza atunci cand simti nevoia. Mentine igiena in zona intima si evita utilizarea produselor de igiena intima (deodorante, spray-uri) deoarece pot produce iritatii.
Vezi si: Constipatia in sarcina: cauze si remedii | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…