Concediu paternal la nașterea fiecărui copil. Tatăl salariat poate ajunge să aibă 15 zile libere. Guvernul a aprobat vineri o ordonanță care prevede acordarea concediului paternal pentru nașterea fiecărui copil, nu numai la primul, așa cum era până acum.
Mai mult decât atât, va crește și durata acestui concediu, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi.
„S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept. Am majorat şi perioada de acordare, în sensul că acei părinţi, taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie. Taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de 5, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a declarat ministrul.
Astfel, familia aflată la început de drum în rolul de părinți va avea un motiv în plus de bucurie, iar tăticii vor putea sta mai mult cu cel mic, dar și alături de proaspăta mămică care va avea nevoie de tot ajutorul său.
Pentru angajatori, prima noutate este faptul că aceștia vor trebui să acorde salariaților tați câte un concediu paternal de zece zile la fiecare nou-născut, în contextul în care până acum concediul a fost de cinci zile, iar a doua e că acesta se va prelungi cu cinci zile dacă tatăl a participat la un curs de puericultură.
În total, la fiecare naștere, tatăl salariat are dreptul la un concediu paternal care poate ajunge până la maximum 15 zile, în contextul recentelor modificări aprobate de Guvern.
Totodată, a rămas valabil faptul că acest concediu, precum este și cel de odihnă, de pildă, este integral plătit – altfel spus, angajatorii nu pot refuza plata zilelor de concediu paternal. Ordonanța vine să completeze însă cadrul acestui concediu cu următoarele obligații pentru angajatori:
„Pe perioada concediului acordat în condiţiile alin. (1) tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia”, se arată în lege.
Sursa foto: Pexels.com
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…