Conjunctivita la bebeluși este o afecțiune a ochiului foarte des întâlnită încă din primele luni de viață ale sugarului.
Cuprins:
Din acest articol vei afla care sunt tipurile de conjunctivită ce ar putea să îi afecteze sănătatea copilului tău, dar și simptomele, respectiv tratamentul pentru această afecțiune.
Ce este conjunctivita la bebeluși?
Conjunctivita este o inflamare a conjunctivei, adica a membranei mucoase care acoperă albul ochiului și partea interioară a pleoapei. De obicei, conjunctivita afectează ambii ochi în același timp, dar se poate întâmpla să afecteze doar un ochi la început și după o perioadă scurtă de timp, două sau trei zile, să-l afecteze și pe celălalt. Conjunctivita se împarte în multe tipuri, însă cel mai des întâlnite sunt conjunctivitele de tip virotic, alergic si bacterial.
Care sunt simptomele conjunctivitei la bebeluși?
Simptomele conjunctivitei la bebeluși apar în general la doua-trei zile după infecția cu viruși sau bacterii și chiar mai devreme în cazul conjunctivitei alergice.
Mai mult, ochii bebelușului sunt afectați de durere și disconfort, senzația de arsură și mâncărimi, roșeață, lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină.
Care sunt cauzele apariției conjunctivitei la bebeluși?
Cauzele cel mai des întâlnite în apariția conjunctivitei la sugari sunt infecția cu virusuri, infecția cu bacterii, factori iritanți precum șampoanele, praful, fumul de tigară, gazele și ceilalți poluanți de mediu, dar și alergenii, în special praful si polenul.
Conjunctivita de cauză infecțioasă se poate transmite de la o persoană la alta, însă nu determină complicații serioase dacă este diagnosticată și tratată din timp.
Conjunctivita la bebeluși. De câte tipuri este
Conjunctivita chimică
Uneori, aplicarea picăturilor de ochi sau cremelor de ochi la bebeluși, pentru a preveni infecțiile bacteriane, poate inflama și irita ochișorii și mai mult. Această iritare poate cauza inflamația pleoapelor, iar această reacție se numește conjunctivită chimică.
Conjunctivita bacteriană
Conjunctivita bacteriană poate fi cauzată de bacteriile din vaginul mamei, transmise ochilor nou-născutului în timpul călătoriei prin canalul vaginal. Bacteriile pot fi sau nu de tipul celor care se transmit sexual. În unele cazuri, aceste bacterii pot fi unele complet inofensive, însă bebelușul nu are încă imunitatea dezvoltată.
În cazul în care la bază sunt bacterii de transmitere sexuală, acestea pot cauza infecții serioase sugarului sau pot cauza conjunctivită gravă care poate cauza orbirea bebelușului. Acestea sunt bacterii ca Chlamydia trachomatis (chlamydia) sau Neisseria – gonorrhoeae (gonorrhea).
Conjunctivita virală
Cu toate că este mai puțin comună, conjunctivita virală îi poate afecta și pe nou-născuți. Virusul Herpes Simplex (HSV-2) este asociat cu herpesul oral sau genital și este suspectul principal. Din nefericire, infecția cu herpes a ochilor este extrem de serioasă și poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată.
Conjunctivita la bebeluși. Tratamentul în funcție de tipul conjunctivitei
Un canal lacrimal înfundat poate fi desfundat printr-un masaj blând al zonei dintre ochi și zona nazală. Daca un canal lacrimal nu se desfundă până la vârsta de un an, poate fi nevoie de operație.
Iritația ochiului cauzată de conjunctivită poate fi tratată cu picături pentru nou-născuți, iar durerea poate fi diminuată plasând o fașă sterilă, caldă și umeda pe ochișori. Infecția cu herpes simplex este tratată cu antibiotice. In funcție de severitatea conjunctivitei, antibioticul poate fi adminsitrat prin intermeiul unor picaturi, creme sau intravenos.
Herpesul simplex necesită tratament cu o singură injecție antivirală cu Zovirax, conform kidshealth.org.
Atunci când tratați bebelușul de conjunctivită, respectați neapărat reguli de igienă a mâinilor. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge ochișorii. Dacă un singur ochi este afectat, folosiți compresă separată pentru fiecare în parte.
ATENȚIE!
Nu folosiți metodele băbești! Nu puneți comprese sterile cu ceai de mușețel sau apă oxigenată. Nu îi puneți nicio compresă pe ochi înainte de a primi un sfat corect de la medic. Pe cât de repede trece conjunctivita tratată corect, pe atât de greu trece dacă folosiți metode din popor. Sub compresă apar condiții de căldură și umiditate care favorizează extinderea infecției și apariția complicațiilor.
Autor: Loredana Dumitrașcu
În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.
Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.
Sursa foto: pixabay.com
Vezi si: Ochi lipicioși la bebeluș? Totul despre obstrucția de canal lacrimal la sugari | Demamici.ro