Sănătatea și siguranța bebelușului

Constipația la bebeluși: cauze, tratament și ce să NU faci niciodată | Demamici.ro

Cu toate acestea, în cazul în care copilul nu are scaun pe parcursul întregii zile nu putem spune că este constipat, ci, mai degrabă, că are tranzitul intestinal mai lent. Chiar și așa, laptele formulă, anumite medicamente, dar și o alimentație săracă în fibre determină această afecțiune la bebeluș. Laptele matern este ușor digerabil, bebelușii alăptați nu vor avea astfel de probleme decât foarte rar.

Constipația la bebeluși. Simptome

La bebelușii între 0 și 3 luni, constipația este rară, chiar dacă micuțul este hrănit cu lapte praf. Unii bebeluși se schimonosesc și se încordează la fiecare defecare, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că suferă de constipație. Totuși, dacă bebelușul plânge și este evident că are dureri și probleme, este preferabil să te consulți cu pediatrul, conform dailypostimes.com

În cazul unui bebeluș care a început să mănânce alimente solide, printre simptomele constipației se includ următoarele:

– iritabilitate, dureri abdominale și disconfort gastric;
– abdomen ferm si tare;
– dureri abdominale care scad în intensitate după fiecare scaun eliminat;
– scaune pătate cu sânge, de regulă din cauza fisurilor rectale determinate de eliminarea scaunelor prea tari;
– scaune dificil de eliminat.

Constipația la bebeluși. Cauze

Odată introdusă hrana solidă în alimentația bebelușului, părinții trebuie să introducă constant fibrele în dieta zilnică a micuțului. În acest mod, problemele cauzate de constipație vor putea fi mult mai ușor evitate, bebelușul având scaune zilnice.

Atunci când bebelușul nu a avut scaun, părinții trebuie să fie în primul rând atenți la alimentație. Introducerea fibrelor în dieta micuțului, dar și un consum regulat de fructe și legume proaspete îl vor ajuta să scape de aceste probleme. În plus, există o serie de alimente care trebuie scoase din alimentația zilnică a bebelușului. Orezul, pâinea albă, pâinea prăjită, bananele sunt alimente ce pot constipa și, tocmai de aceea, este indicat să fiți prudenți atunci când copilul manifestă o astfel de tendință, după cum scrie webmd.com

Constipația la bebeluși. Tratament

Înainte de a aplica un anumit tratament bebelușului care suferă de constipație, este recomandabil să te consulți cu doctorul pediatru. De asemenea, specialistul îți poate cere să te prezinți la cabinetul medical împreună cu copilul.

În cazul unui bebeluș care a trecut pe alimente solide, puteți încerca să-i oferiți câteva linguri cu piure de prune sau puțin suc de prune.

Unii experți recomandă adăugarea unei linguri cu tărâțe în castronelul cu cereale și lapte al micuțului, pentru un plus de fibre, însă trebuie să ai mare grijă să nu exagerezi cu acest lucru. Fructele și legumele pot face și ele minuni, oferind copilului necesarul de fibre. De asemenea, hidratarea este foarte importantă, copilul trebuie sa bea cât mai multe lichide, multă apă plată, conform dailypostimes.com

Aceste remedii pot aduce și ele copilului tău alinarea mult dorită asupra constipației:

Fă bicicleta cu picioarele bebelușului, dacă ți se pare ca este constipat. Această mișcare ajută la mișcarea scaunului de-a lungul intestinului.
– Dacă mănâncă deja alimente solide, diminuează în dieta lui cantitatea de produse care duc la constipație, cum ar fi orezul, bananele (verzi sau foarte puțin coapte) și cerealele.

Nu este neobișnuit pentru bebeluși să sufere de constipație, în special dacă au trecut pe solide, abia de acum încolo organismul lor învață cum să facă față digestiei cu alimente noi. Mai multă atenție și supraveghere din partea ta, tratamentul necesar și corespunzător și, nu în ultimul rând, timpul îl va ajuta pe micuț să scape de acest disconfort

Ce să NU faci

Uneori din disperarea, părinții recurg la diferite remedii sau obiceiuri învechite, pe care le făceau și părinții noștri la rândul lor. Nu este indicat și feriți-vă să faceți aceste lucruri, pentru că au repercusiuni grave. Cel mai bine consultați medicul pediatru, atunci când suspectați că cel mic suferă de constipație. Ce să nu faci niciodată:

– să înțelegi greșit efortul celui mic de a face numărul doi. Crezi că se chinuie prea tare și îl ajuți cu stimulare rectală, ceea ce este complet greșit. Acest lucru îi poate produce fisuri anale.
– să crezi că cel mic are o anumită rutină. Dacă a făcut scaun azi, trebuie să facă și mâine sau că trebuie să facă în jurul unei anumite ore. Este complet greșit.
– să stimulezi rectul este interzis. Orice obiect precum termometrul sau mini-clisma introduse în rectul bebelușului pot cauza fisuri anale.
– nu utiliza laxative fără recomandarea medicului pediatru.
– nu îi dubla cantitatea de fibre pe care le consumă zilnic.

Mișcările intestinale ale bebelușului tău pot părea o problemă mare pentru tine, dar nu te stresa prea mult în legătură cu asta și evită greșelile menționate mai sus. În timp ce copilul tău depune eforturi pentru a învăța să facă corect scaunul, la fel ca orice altceva, spune-i că ești mereu acolo pentru el și încurajează-l.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Vezi și: Scaunul bebelușului în funcție de culoare și frecvență. Când trebuie să mergi urgent la pediatru | Demamici.ro

Vezi si: Constipatia la bebelusi. Remedii naturale de incercat acasa | Demamici.ro

Vezi si: Bebelusul are scaunul verde. Ce determina schimbarea culorii | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună