Copiii care ajuta la treburile casei devin adulti de succes. Responsabilitatile casei fac si ele parte din educatia primara pe care o primeste orice copil in familie si care ii poate transforma in adulti de succes.
Acest lucru a cam fost dat uitarii de noua generatie de parinti, care se straduieste din rasputeri sa isi rasfete copilul, sa il fereasca de griji si episoade neplacute sau sa investeasca timp si atentie doar in educatia intelectuala.
Multi parinti se straduiesc din rasputeri sa creeze niste „super oameni” din copiii lor. Investesc in ore suplimentare la limbi straine, ii inscriu la diverse cursuri extra-scolare, toate acestea in speranta ca cel mic se va transforma intr-un adult cu multe aptitudini. Insa a avea aptitudini nu te transforma neaparat si intr-un adult responsabil. Iar responsabilitatea se invata cel mai bine acasa, in sanul familiei.
Cele mai recente studii in acest sens arata ca o astfel de responsabilizare timpurie poate fi doar benefica pentru viitorul adult.
Suntem tentati sa credem ca copilul este mult prea mic pentru a-si strange singur jucariile sau ca este mult prea obosit dupa atatea ore de scoala si lectii de pian pentru a-si face singur curat in camera. Cat despre spalatul vaselor, multi parinti sunt de parere ca e o activitate cu care copilul, aflat in plina dezvoltare, nici nu ar trebui sa isi bata capul.
Nimic mai gresit.
Copiii care ajuta la treburile casei devin adulti de succes
Julie Lythcott-Haims, autoarea cartii „Cum sa cresti un adult” si fost decan al Universitatii Stanford, sustine din plin expresia „cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine”.
„Obisnuindu-i sa faca mici treburi, cum ar fi sa duca gunoiul, sau sa-si aranjeze propriile haine, ii va face sa isi dea seama ca trebuie sa se invete cu lucrurile marunte pentru ca fac parte din viata. Nu e vorba doar de mine si de ceea ce am nevoie in acest moment,”, a declarat ea pentru Tech Insider.
Marty Rossman, profesor de educatie familiala la Universitatea din Mississippi, a adunat datele de la mai multi subiecti, pe o perioada de 25 de ani. Rezultatele studiului au concluzionat ca subiectii care au fost obisnuiti de mici sa participe la treburile casnice au avut sanse mai mari sa dezvolte o cariera de succes, dar si sa aiba relatii mai bune cu familia si prietenii.
Un alt studiu uimitor s-a desfasurat pe o perioada de 75 de ani. „Harvard Grant Study” a reusit sa identifice doua lucruri de care au nevoie oamenii pentru a fi fericiti si de succes: iubirea si etica muncii.
Iubirea si afectiunea incep tot in familie, atunci cand copilul are parte de tandrete din partea parintilor. Peste ani, nevoia de iubire se va manifesta catre sexul opus si necesitatea gasirii unui partener compatibil cu nevoile sale.
Insa etica muncii cu greu poate fi inteleasa la o varsta adulta. O astfel de atitudine in fata responsabilitatilor incepe din copilarie, iar prin astfel de sarcini mici, copilul va putea sa se transforme in adultul responsabil si apreciat la locul sau de munca.