Un copil incapatanat nu este de cele mai multe ori o bucurie, si pare ca intentionat se comporta asa.
Insa aceasta trasatura de caracter reprezinta un avantaj major pentru viitorul copilului. Conform unui studiu realizat pe o durata de peste 40 de ani, copiii rebeli si incapatanati, care nu se supun usor persoanelor cu autoritate, au sanse mai mari de a deveni adulti de succes decât copiii extrem de ascultatori.
Cand acestia incep scoala, adultii cred ca trebuie sa indeplineasca anumite asteptari, cum ar fi sa aiba note bune, sa se comporte corepunzator, sa fie ascultători si sa-i respecte pe cei din jur.
Parintii cred ca astfel sansele copilului de a deveni o persoana de succes la maturitate sunt mai mari, insa realitatea este diferita de asteptările parintilor.
Un studiu realizat de Asociatia Americana de Psihologie a analizat comportamentul a 3000 de copii, cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani.
Printre variabilele luate in calcul s-au numarat nivelul de inteligenta, educatie, aspiratii, statutul socio-economic sau istoricul familiei si au fost completate chestionare referitoare la activitatile de la scoala si din timpul liber, precum si starea emotionala sau obiceiurile copiilor.
Dupa 40 de ani de cercetari, rezultatele studiului au demonstrat ca acei copii care sfideaza autoritatea au tendinta de a pune la indoială lucrurile care se intampla in jurul lor si gandesc mai departe de limitele care le sunt impuse.
Iar toate aceste trasaturi le ofera un avantaj in ceea ce priveste creativitatea si oportunitatile. Copiii care au fost considerați rebeli au reusit sa obtina functii importante la locul de munca si sa castige mai multi bani comparativ cu cei ascultatori.