Somnul este foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Inca din primele luni de viata, bebelusul este bombardat cu informatii noi. Pentru a le putea inmagazina si gestiona mai usor, copiii au nevoie de foarte mult somn.
Creierul lor este in plina dezvoltare, iar somnul contribuie la sedimentarea noilor cunostinte. Privarea de somn este asociata cu leziuni in partea frontala a creierului, zona care corespunde memoriei.
Copiii care nu dorm suficient ar putea suferi anumite leziuni care nu afecteaza doar memoria, ci si miscarea, atentia si constientizarea spatiala.
Salome Kurth, autorul principal al studiului publicat in Frontiers in Human Neuroscience, si cercetator la University Hospital din Zurich, sustine ca efectele negative ale privarii de somn nu se vad imediat, dar repercusiunile sunt de lunga durata.
Mai mult decat atat, somnul insuficient are efecte si asupra dezvoltarii functiei „executive” a creierului.
„Copiii care nu dorm suficient au probleme de comportament, de atenție, în controlul emoțiilor și raționamentul problemelor.
Am descoperit că lipsa programului corect de somn afectează funcția executivă a creierului. Este ca și cum creierul nostru ar fi responsabil cu traficul aerian. Controlul traficului aerian trebuie să știe cum să gestioneze toate informațiile pe care le primește și cum să le proceseze”, a declarat doctorul Elsie Taveras.
Care este cea mai buna ora de culcare?
Fiecare copil e diferit, insa exista intervale orare recomandate pentru somnul de seara. Copiii cu varste intre 1 si 1,5 ani ar trebui sa fie pusi la somn intre orele 18:00 si 21:00. In cazul copiilor de 1,5 – 3 ani, ora de somn ar trebui sa se incadreze in intervalul 19:00 – 21:00.
In cazul grupei de varsta 3-6 ani, somnul de noapte ar trebui sa inceapa in acelasi interval orar: 19:00 – 21:00, iar in cazul copiilor cu varsta peste 7 ani ora de culcare trebuie sa fie intre 20:00 si 22:00.
Recomandarile sunt orientative intrucat fiecare micut va avea o nevoie de somn personalizata. Din pacate, de cele mai multe ori copilul copiaza obiceiurile de somn ale parintilor si au ore foarte tarzii de culcare. Programul de somn trebuie modelat astfel incat sa corespunda nevoilor specifice varstei.
Citeste si:
LEGATURA FASCINANTA INTRE SOMNUL BEBELUSULUI SI DEZVOLTAREA LIMBAJULUI | DEMAMICI.RO
SOMNUL COPILULUI PANA LA 2 ANI! CATE ORE TREBUIE SA DOARMA PE ZI | DEMAMICI.RO
REGRESIA SOMNULUI IN PRIMUL AN DE VIATA AL BEBELUSULUI! CUM SE MANIFESTA SI CE E DE FACUT