Copilul tău își smulge părul fără un motiv aparent? Acest obicei este frecvent întâlnit în rândul celor mici, însă poate reprezenta un motiv de îngrijorare întemeiat pentru părinți. Și totuși, de ce copiii își smulg singuri părul din cap?
Cuprins:
„Copilul meu de 2 ani a început să-și smulgă părul atunci când merge la culcare, iar acum are în mod vizibil mai puțin păr într-o parte a capului decât în cealaltă. I-am tuns chiar și părul, doar ca să îl aduc la același nivel”, este confesiunea unei mămici, în spațiul virtual.
Smulsul părului din cap poate avea un efect liniștitor pentru cel mic încă de la o vârstă fragedă. Inițial se joacă cu firul de păr, îl răsucește printre degete, iar apoi se transformă în smuls.
Gestul are un efect similar cu suptul degetului și apare nu doar în perioadele anxioase ale copilului, dar și în cele de plictiseală.
Însă pe măsură ce cresc. smulsul părului se transformă dintr-un gest relaxant, într-un obicei de care cu greu mai scapă. În jurul vârstei de 3 ani, copilul își dă seama că „nu are voie” să facă acest gest, atunci când părinții îi observă.
Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta dacă copilul își smulge părul:
Dacă observați că acest gest apare odată cu tantrumul, nu-i acordați mare atenție. Aplicați aceeași metodă ca la orice alt tantrum. Cu mult calm, încercați să-i distrageți atenția cu altceva, iar dacă acest lucru nu funcționează, îl puteți lăsa să-și smulgă părul fără să vă arătați afectați.
Copiii, deși mici, au suficientă inteligență încât să renunțe după un timp, dacă văd că gestul lor nu are niciun afect asupra voastră.
Dacă copilul are peste 4 ani și își smulge părul, acesta poate fi un indiciu că ceva de ordin fizic îl deranjează. Gestul poate fi catalogat ca tricotilomanie, o tulburare emoțională care se manifestă prin dorința patologică obsesivă a unei persoane de a-și smulge părul. Este o afecțiune rară, dar care poate fi însoțită și de alte tulburări cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea obsesiv-compulsivă.
Studii recente au concluzionat că obsesia de a-și smulge părul care apare la copiii mai mari și la adulți poate fi un simptom ce indică o supradezvoltare a ciupercii Malassezia, care se găsește în mod natural în organism.
O dietă atent supravegheată poate restabili nivelurile considerate normale la nivelul organismului, însă nu s-au făcut multe studii pe această temă. Cel mai bine este să vă consultați cu medicul pediatru dacă observați ceva anormal în comportamentul copilului vostru sau dacă gestul de smulgere al părului este însoțit și de alte simptome.
Vezi și: Teroarea nocturnă (pavor nocturn) la copii. Cum o recunoști | Demamici.ro
Vezi și: Tantrumul. Motivul pentru care copiii nu se pot calma în timpul unei crize de furie | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…