Copilul la gradinita descopera un univers nou. De data aceasta, el nu mai este singurul rasfatat al adultilor, invata sa puna bazele unei prietenii si sa imparta cu cei din jur jucariile.
Cuprins:
In ultimii ani, cand vine vorba de dus copilul la gradinita, parintii sunt mult mai preocupati de diversitatea cursurilor si cat de repede va ajunge copilul lor sa invete sa numere pana la 500.
Din dorinta de a construi „prototipul copilului perfect”, uitam un aspect important: relatiile interumane si cat de importante sunt pentru construirea caracterului. Poate mult mai importante decat o diploma.
Potrivit unui studiu, copiii care si-au dezvoltat calitatile sociale inca din gradinita, au avut sanse mult mai mari sa absolve liceul, sa mearga la facultate, sa aiba o slujba si sa nu fie implicati in fapte ilegale, spre deosebire de cei care nu si-au dezvoltat la timp aceasta trasatura.
Copilul la gradinita. De ce este atat de important jocul
Joaca nu este pierdere de vreme. Este esentiala pentru dezvoltarea corecta a copilului. Jocul este un catalizator pentru primii ani de viata.
Prin joc, copilul invata sa interactioneze cu alti copii, cum sa negocieze, cum sa caute solutii la probleme, cum sa fie fair play si sa accepte cand ii vine randul sa stea pe tusa.
Recunoasterea si catalogarea emotiilor
Copilul la gradinita descopera vastitatea emotiilor umane. El va invata sa isi inteleaga mai bine reactiile, dar si pe ale celor din jur. Astfel, un nivel ridicat de empatie il va ajuta pe copil sa se inteleaga bine cu cei din jur.
Acelasi lucru il puteti aplica si acasa, prin remarci precum: „Ma uit la fata fratelui tau acum si nu cred ca se simte prea bine”, „Ce fericit erai cand te jucai! Zambetul tau era ca o raza!”
Totodata, atunci cand ii cititi povesti, puteti vorbi si despre emotiile personajelor: „Cum crezi ca s-a simtit atunci cand i s-a intamplat asta?”
Copilul devine mai grijuliu
Copilul la gradinita invata sa fie saritor si sa tina cont si de nevoile celor din jur. Atunci cand prietenul lor se loveste sau ii lipseste ceva, copiii sunt pusi in situatia in care se gandesc mai putin la ei si sunt receptivi si la nevoile celorlalti.
Puteti pune in aplicare acest exercitiu si acasa. Complimentati copilul cand observati ca este saritor sau isi doreste sa ajute prin casa. Astfel, el se va simti apreciat si veti incuraja dezvoltarea acestui tipar de comportament.