Copilul vorbeste singur. Motiv de ingrijorare sau nu?
Cuprins:
Copiii vorbesc cu ei insisi inca de la o varsta frageda. Pe masura ce avanseaza in varsta si devin tot mai activi in societate, acest „obicei” risca sa fie catalogat mai degraba bizar.
Copiii mici si prescolarii obisnuiesc sa verbalizeze cu voce tare dialogul pe care il au cu ei insisi. Si, desi multi ar crede ca acest obicei se opreste odata cu inceperea scolii, iata ca nu este asa.
Elevi fiind, ei vor continua acest dialog, insa din cauza presiunii sociale, vor prefera sa nu o mai faca cu voce tare. O vor face mental sau in soapta, acest lucru ajutandu-i sa isi gaseasca o ordine interioara, sa devina mai dinamici in timpul jocului sau sa se tempereze in anumite situatii.
Unele studii au demonstrat ca toti copiii implicati intr-un astfel de dialog pot inregistra performante si in sporturi precum handbal, fotbal sau inot. Conditia este ca un astfel de dialog sa fie unul optimist, incurajator. Astfel, daca observati momentul in care copilul vorbeste singur, incercati sa fiti atenti la tonul pe care il foloseste.
Alte studii au mai aratat ca toti copiii care vorbesc cu ei insisi intr-un mod critic, negativ, au sanse mai mari sa devina anxiosi si cu tendinte depresive.
Modul in care creierul si emotiile se formeaza in copilarie vor influenta viata ulterioara de adult, iar din acest motiv este bine ca cei mici sa fie incurajati.
Un nou studiu i-a incurajat pe copii sa isi aleaga o mantra – o afirmatie personala – pe care sa o repete in momentele in care simt ca au nevoie de incurajare.
O mantra precum „Imi voi da toata silinta mereu”, recitata in gand sau in soapta in timpul unui examen, poate influenta in mod simtitor nota finala.
„Studiul nostru a descoperit ca abilitatile copiilor nesiguri pe ei, la matematica, s-au imbunatatit in momentul in care si-au recitat o astfel de mantra,” a declarat Eddie Brummelman, expert in dezvoltarea copilului la Universitatea din Amsterdam.
Specialistii recomanda si implicarea adultilor, atunci cand copilul vorbeste singur sau exprima anumite probleme de ordin emotional in dialogul cu ei insisi.
„Parintii si profesorii sunt sfatuiti de multe ori sa incurajeze gandirea pozitiva a copiilor, in special in situatii stresante, ca atunci cand trebuie sa fie testati la scoala.
Pana acum, nu stiam exact daca aceasta metoda ii ajuta sau nu pe copii in mod concret. In urma acestui studiu, s-a dovedit ca elevii cu stima de sine mai scazuta pot inregistra imbunatatiri scolare, prin gandire pozitiva, recitarea unor mantre motivationale.
Acest tip de strategie poate fi practicat oriunde si in fiecare zi”, mai recomada autorii studiului.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…