Crustele de lapte la bebeluși. Se întâmplă des ca bebelușii să aibă scalpul uscat și, uneori, cu mici cruste, în special în primul an de viață. Acest fenomen este cauzat, de cele mai multe ori, de o dermatită seboreică numită și crusta de lapte și este o afecțiune specifică sugarilor.
Cuprins:
Crustele de lapte la bebeluși reprezintă, de fapt, dermatita seboreică infantilă și uneori e confundată cu o altă afecțiune a pielii, numită dermatita atopică, spune webmd.com. Spre deosebire de dermatita atopică, care provoacă mâncărime puternică, crustele de lapte nu dau acest disconfort. Cele mai comune semne includ :
Crusta de lapte este privită de specialiști ca o afecțiune autolimitantă, în sensul în care se vindecă de la sine sau cu un tratament minim. Potrivit specialiștilor, atunci când bebelușul dezvoltă crusta de lapte, cea mai bună abordare este, în primul rând, rărirea spălatului pe cap și remedierea ușoară a simptomelor, prin hidratare constantă.
Ce poate fi de ajutor este curățarea blândă a crustelor înainte de șamponare, fără dezlipire, deoarece poate duce la infectarea pielii. Pur și simplu, cojițele deja dezlipite pot fi înlăturate ușor, pentru ca șamponarea să fie mai ușor de îndeplinit.
Printre alte strategii de îngrijire se numără:
Dacă, după câteva zile de îngrijire acasă, scalpul celui mic nu dă semne de îmbunătățire, este nevoie să mergi la medic. Acesta îți poate prescrie anumite tratamente medicamentoase, în funcție de aspectul scalpului și posibilele complicații, cum ar fi:
Medicamente antifungice pentru piele
Oamenii de știință nu au identificat factorii care declanșează uscarea excesivă a scalpului celui mic, deci nu există informații concrete cu privire la metodele de prevenire a dermatitei seboreice. Cu toate acestea, masarea ușoară a scalpului, utilizarea unor produse de îngrijire cât mai emoliente și evitarea spălării prea dese a scalpului bebelușului pot ajuta în acest sens.
Dacă dermatita seboreică nu trece de la sine (în mod normal, afecțiunea dispare în totalitate până în intervalul de viață 6-12 luni), este nevoie să mergi la medic. De asemenea, dacă remarci următoarele simptome, nu ezita să ceri sfatul medicului pediatru cât mai repede:
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…