Cum arata creierul unui copil abuzat si neglijat de parinti. O simpla tomografie poate dezvalui chiar si ranile adanci lasate de durerile sufletesti. In special in cazul copiilor mici, atunci cand creierul lor se afla in perioada de dezvoltare.
Un grup de cercetatori a analizat creierele a doi copii de aceeasi varsta, dar cu povesti opuse de viata.
Tomografia computerizata de mai jos apartine celor doi copii in varsta de 3 ani. Unul din ei a avut parte de abuz emotional acasa, iar celalalt provine dintr-o familie fericita si iubitoare.
Cum arata creierul unui copil abuzat. Suferinta lasa urme
Creierul din stanga are in mod vizibil mult mai putine structuri si este mult mai mare decat creierul din dreapta.
Scan-ul din stanga apartine unui copil in varsta de 3 ani, sanatos si cu o dimensiune normala a craniului. In partea opusa, avem rezultatul tomografiei unui copil tot de 3 ani, dar care a trecut prin multe traume, neglijenta si suferinta.
„Acest copil sufera de deprivare senzoriala severa. Sunt imagini care ilustreaza perfect impactul negativ pe care neglijenta o poate avea asupra copilului si a dezvoltarii sale ulterioare.
Creierul celui de-al doilea copil este vizibil mai mic si are ventriculii cerebrali mariti si atrofie corticala cerebrala”, noteaza profesorul Bruce Perry, directorul sectiei de Psihiatrie de la Spitalul de Copii din Texas.
Copilul abuzat si neglijat de parinti va avea, astfel, o intarziere in dezvoltarea lui, dar si probleme cu memoria.
Atrofia corticala cerebrala, observata in scan-ul copilului abuzat, este anormala. In general ea este frecvent intalnita in randul persoanelor batrane si care sufera de Alzheimer.
Copiii care au fost victime ale violentei domestice au sanse mari sa aiba creierul afectat, sa se dezvolte mai greu, sa se confrunte cu probleme de sanatate, uneori chiar moartea.
Din aceeasi categorie pot face parte chiar si copiii care nu au fost batuti, dar carora le-a lipsit afectiunea parintilor sau au asistat la scene violente. Astfel de copii, pe masura ce vor creste, vor intampina dificultati in a socializa si in a crea relatii armonioase cu cei din jur.