Cum eviți apariția și infectarea firelor de păr crescute sub piele după epilare? Pentru orice femeie, părul nedorit este o problemă cu care se confruntă încă din perioada adolescenței, milioane de femei din întreaga lume încercând tot felul de metode pentru a scăpa (măcar pentru o perioadă) de părul care acoperă diverse și extinse zone ale corpului.
Cuprins:
Epilarea (cu ceară fierbinte sau cu benzi) este una dintre cele mai comune căi de a scăpa de părul nedorit de pe corp, însă, dincolo de durerea resimțită în momentul în care părul este smuls, această metodă are un alt efect neplăcut: creșterea firelor de păr sub piele, care se pot infecta. Înlăturarea părului cu lama sau cu ajutorul aparatului de epilat pot fi și ele răspunzătoare pentru apariția firelor de păr sub piele.
Părul crescut sub piele apare atunci când vârful neuniform sau ascuțit al unui fir nou de păr crește în piele. Părul continuă să crească sub piele și poate fi dureros și inconfortabil. Firul de păr crescut sub piele adânc poate fi deosebit de inconfortabil atunci când produce iritarea pielii, când se tranformă într-un coș dureros sau când produce inflamația foliculului de păr.
Structura și direcția de creștere a părului joacă un rol important în apariția părului încarnat. Se crede că un folicul de păr curbat, care produce păr ondulat, încurajează părul să reintre în piele odată ce părul este tuns și începe să crească din nou.
Principalul factor de risc pentru părul încarnat este părul ondulat, gros si aspru.
Pentru a evita acest lucru extrem de neplăcut, este important să știi ce poți face pentru a identifica, trata și preveni creșterea firelor sub piele.
Bărbierirea, pensarea sau epilarea cu ceară pot duce la procese inflamatorii, de la roșeață și mâncărime până la durere și răni. Cele mai multe cazuri de păr încarnat se îmbunătățesc fără tratament. (1)
„Este vorba despre fire de păr mai groase și cu o rădăcină mai profundă decât celelalte. Când sunt epilate, ele nu se smulg din rădăcină, ci se rup oblic sub straturile superficiale ale pielii. Când cresc și încearcă să iasă la suprafață, firele iau un traseu intradermic, ceea ce înseamnă că se întorc în propriul folicul. Cu cât se întorc mai adânc, mai aproape de rădăcina lor, cu atât provoacă o inflamație mai mare. Fenomenul apare întotdeauna după pubertate, semn că are legătură cu funcția ovariană. Firele crescute sub piele apar mai des la femeile cu ovare polichistice și/ sau cu tulburări menstruale”, declară Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, într-un interviu (2).
De regulă, firul de păr încarnat va ieși la suprafață, dar dacă nu ai răbdare ca procesul să se întâmple în mod natural, poți opta pentru exfoliere.
Recomandări pentru a evita apariția firelor de păr crescute sub piele: (3).
Firele de păr crescute sub piele pot duce la tot felul de complicații, dacă nu sunt tratate.
Farmacistul sau medicul îți poate recomanda și varianta pudră care poate fi aplicată de mai multe ori pe zi. Unguentul antibacterian și pudra pentru leziuni și infecții cutanate se pot aplica și în caz de arsuri, eczeme, tăieturi, julituri sau alte infecții sau ulcerații la nivelul pielii.
Joshua Zeichner, un dermatolog din New York City, recomandă utilizarea exfoliantelor întrucât acestea contribuie la ridicarea ușoară a firului de păr de pe suprafața pielii, făcându-le mai ușor de îndepărtat în timpul procesului de epilare. „Stai departe de exfolianții chimici puternici, deoarece aceștia pot provoca iritații ale pielii și pot crește riscul de arsuri de la ceara fierbinte. În schimb, folosește scrub-uri blânde care conțin ingrediente hidratante care mențin bariera pielii cât mai sănătoasă posibil” (4).
Un păr încarnat ocazional nu este motiv de alarmă, însă, dacă ai această problemă frecvent și fiecare epilare devine un coșmar, trebuie sa te adresezi unui medic, iar acesta va putea să-ți ofere sfaturi utile cu privire la tratamentul și prevenirea părului încarnat.
Surse:
(1) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893
(2) – https://a1.ro/lifestyle/family/calvarul-firelor-de-par-de-sub-piele-id75600.html
(3) – https://www.nhs.uk/conditions/ingrown-hairs/
(4) – https://www.allure.com/story/how-to-prevent-ingrowns-after-bikini-wax
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…