Recomandări

Cum îi învățăm pe copii despre reciclare? Punem bazele unei generații care respectă mediul și natura prin joacă și conectare (P) | Demamici.ro

Despre reciclare, pentru copii. În România, Educația Ecologică nu este inclusă ca disciplină obligatorie în învățământul primar și gimnazial.

Cu toate că în multe țări europene ecoeducația se studiază la clasă, în țara noastră Educația Ecologică este opțională. Acest lucru pune pe umerii educatorilor, învățătorilor, profesorilor și părinților responsabilitatea de a crea contexte potrivite de învățare pentru copii. Problemele privind protecția mediului se numără printre cele mai urgente situații din lumea contemporană.

Despre reciclare, pentru copii. În România nu există o cultură a reciclării, așa că… părinții și copiii învață împreună

Când vine vorba despre reciclare, colectare selectivă și educație ecologică, până și unii adulți sunt puși în dificultate. Discuțiile despre protecția mediului și reciclare constituie subiecte sensibile și pentru cei care trebuie să-i instruiască pe cei mici. De ce? Pentru că în educația generațiilor trecute nu s-a discutat despre reciclare și despre impactul poluării asupra mediului. S-a vorbit, ce-i drept, despre „curățenia” din natură. Despre importanța protejării apelor, a munților, a pădurilor, însă protecția mediului înseamnă mult mai mult decât atât.

Reciclarea și colectarea selectivă sunt noțiuni care își fac loc treptat în vocabularul și depinderile românilor. Nici nu e de mirare având în vedere că infrastructura de colectare a deșeurilor nu este tocmai modernă, iar educația ecologică nu se face sistemic.

Cum îi învățăm pe copii despre reciclare? Educația ecologică începe de acasă

Când putem să începem să îi învățăm pe cei mici despre protecția mediului, impactul poluării, respectul față de natură și tot ce ne înconjoară? Nu există o vârstă „X”. Cei mici absorb ca un burete informația, iar multe lucruri le învață prin imitație. Așadar, părinții trebuie să fie un exemplu și din acest punct de vedere, al protejării mediului înconjurător, al reciclării și colectării selective.

Idei despre cum îi învățăm pe copii despre reciclare:

Fii un exemplu pentru copilul tău! Reciclează, iar cel mic va învăța să protejeze mediul într-un mod natural și simplu. Încă din momentul în care cel mic face primii pași și poate îndeplini o cerință simplă precum: „uite, pune tu scutecul la gunoi!”, începe „lecția” despre reciclare. Este o lecție simplă, fără ca cel mic să înțeleagă importanța faptelor sale, însă deprinde un comportament corect. Explicațiile despre importanța reciclării și a colectării selective vor veni ulterior, când bebelușul tău va deveni preșcolar.

Participați împreună la activități de explorare a mediului înconjurător și, de ce nu, la activități de protejare a naturii/ reciclare/ colectare selectivă a deșeurilor. Sunt o multitudine de astfel de inițiative plănuite și implementate de ONG-uri de mediu. Un astfel de context devine o oportunitate de învățare informală. Ce este învățarea informală? Cea care are loc prin intermediul experiențelor din viața cotidiană și a activităților de zi cu zi și care se produce în alt context decât într-o instituție de învățământ (creșă/ grădiniță/ școală).

Învățăm prin joc! Jocurile sunt instrumente puternice de învățare, dar și de conectare între educator – copil, părinte – copil. Conceptele educaționale se pot învăța prin jocuri interactive. Spre exemplu, făcând împreună un puzzle cu Terra, copilul poate pune întrebări despre formele de relief, despre animalele și plantele din diverse regiuni geografice, despre oamenii care locuiesc acolo. Părintele poate profita de acest context pentru a-i arăta unde se află pe glob zona ghețarilor și îi poate vorbi despre încălzirea globală și despre efectele distructive pe care poluarea le are asupra mediului. Bineînțeles că o astfel de „lecție” este potrivită pentru copilașii mai mari.

Construiți costume din materiale reciclabile! Încurajăm astfel angajamentul și creativitatea. Copilul învață despre reciclare, despre tipurile de deșeuri care pot fi refolosite, dar se amuză și se entuziasmează la vederea rezultatului final, un costum numai bun de purtat și de inclus în jocuri de rol. Puteți construi împreună un robot din cutii de carton, o rochiță din saci menajeri pe care să o accesorizați cu un colier făcut din capace și o coroniță cu flori din hârtie. Ideile sunt nenumărate, iar timpul petrecut împreună pentru desfășurarea acestei activități este fără îndoială unul de calitate.

Ajută-ți copilul să înțeleagă mai bine conceptele abstracte prin intermediul imaginilor! Cărțile pot deveni adevărate baghete magice când vine vorba despre a ajuta copiii să înțeleagă mai bine noțiuni complexe.

Fie că este vorba despre personajele preferate, fie că priviți împreună într-o carte cu ilustrații și explicații, copilul dobândește, prin joc și lectură, cunoștințe importante. În primii ani de viață, creierul copiilor se dezvoltă într-un ritm galopant. Până la 5 ani de viață, creierul va fi dezvoltat în proporție de 90%. Tocmai din acest motiv educația timpurie este atât de importantă. În primii ani de viață se pun bazele viitorului adult.

Protecția mediului poate fi și ea explicată prin povești redate prin ilustrații și text. Cu un limbaj pe înțelesul copiilor, niște personaje apropiate de vârstele lor și prin situații de viață cât mai asemănătoare cu realitatea, pot fi abordate și teme complexe cum ar fi schimbările climatice, reciclarea, poluarea sau resursele Pământului.

Orientează-te spre branduri care pun accent pe sustenabilitate și întreprind acțiuni concrete în direcția protejării mediului. Cum? Printr-o alegere responsabilă a ingredientelor din produsele pe care le comercializează, prin formule sustenabile, prin ambalaje reciclate și reciclabile, prin folosirea surselor de energie regenerabilă etc.

Campania „Reciclează cu Fulga”, o lecție jucăușă și interesantă de reciclare pentru copii

„Reciclează cu Fulga” este un exemplu de campanie prin care părinții le pot explica copiilor despre reciclare într-un mod accesibil, jucăuș și practic în același timp. Cutiile cu lapte o au ca protagonistă pe Fulga, văcuța isteață, veselă, mucalită, care are răspunsuri la toate întrebările și le aduce celor mici lapte bun. De această dată, Fulga îi învață pe copii despre reciclare. „Fulga e la reciclat un exemplu de urmat” este rima ușor de reținut care stârnește interesul copiilor.

Laptele ajunge în casele noastre în ambajale de carton Tetra Pak. Acestea conțin în principal carton și plastic, însă în cazul produselor UHT (păstrate la temperatură ambientală), în compoziția ambalajelor se mai găsește și aluminiu. Cutiile de carton Tetra Pak pentru produsele proaspete refrigerate conțin doar carton și plastic (polietilenă).

Cutiile de lapte din carton Tetra Pak se aruncă mereu la containerul galben!

Din containerul galben, ambalajele Tetra Pak ajung la stația de sortare, unde sunt separate de restul ambalajelor și apoi sunt trimise către fabrica de reciclare. La fabrica de hârtie, ambalajul se înmoaie în apă pentru a putea fi extrasă fribra de carton, care se va transforma ulterior în alte produse (ex: hârtie igienică). Celelalte materiale separate de carton (aluminiul și polietilena) sunt incinerate în fabrică, cu recuperare de energie. Toate detaliile despre cum se reciclează o cutie de lapte Tetra Pak se regăsesc ilustrate pe lumeafulga.ro.

Copiii pot învăța să recicleze corect ambalajele cutiilor de lapte urmând instrucțiunile de pe lateralul cutiei.

Fulga prezintă capacul sâcâitor, dar salvator!

1. Răsucește și deschide.
2. Capacul rămâne atașat.
3. Apasă și rotește pentru închidere.
Ura! Acum reciclezi totul odată! Scuze dacă te încurcă un pic, dar așa salvăm planeta!

Cum să reciclezi pentru planetă în 3 pași și-o piruetă:
1, Clătește cutia!
2. Pliază cutia și înfiletează capacul!
3. Aruncă ambalajul în pubela galbenă!

Iată că cel mic învață despre reciclare cu ajutorul unui personaj simpatic, printr-o schemă clară, rime amuzante, ușor de reținut și, mai presus de orice, prin practică. Copilul nu acumulează doar cunoștințe teoretice, ci reciclează cu adevărat.

Tot mai multe branduri se alătură luptei împotriva poluării și, din dorința de a contribui la protejarea mediului, găsesc și implementează soluții sustenabile. În calitate de consumatori, putem alege să susținem brandurile care au decis să nu ignore problemele privind protecția mediului. Pașii mici făcuți împreună, și de cât mai mulți dintre noi, conduc la o planetă mai curată și mai sănătoasă.

Rolul nostru, în calitate de părinți este să îi îndrumăm pe copii, să le vorbim despre importanța protejării mediului și despre consecințele poluării. Așa punem bazele unei generații de adulți mai responsabili și mai implicați în protejarea mediului.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună