Dezvoltarea copilului

Cum îmbrăcăm copiii pe timpul iernii! Medicul Mădălina Vesa: „Răcelile sunt cauzate exclusiv de virusuri, nu de cald sau frig” | Demamici.ro

Cum îmbrăcăm copiii pe timpul iernii! Medicul Mădălina Vesa: „Răcelile sunt cauzate exclusiv de virusuri, nu de cald sau frig”. Aceasta a subliniat faptul că răcelile sunt produse de virusuri, nu de temperatură, iar felul în care ar trebui îmbrăcați copiii nu diferă foarte mult de felul în care se îmbracă adulții.

Medicul Mădălina Vesa a studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj – Napoca și este membră a European Society for Paediatric Infectious Diseases – ESPID și a European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine – EURACT.

Cum îmbrăcăm copiii pe timpul iernii!

„Nu mai avem perioade lungi de frig, cum era în secolul trecut, ci doar momente de temperaturi foarte scăzute. În consecință, modul cum ne îmbrăcăm iarna s-a schimbat în ultima perioadă.

Dacă ne mai amintim cum se îmbrăcau părinții sau bunicii noștri în anii 60-80, aceștia aveau paltoane foarte groase, cojoace, și purtau multe straturi de haine.

În 2023, nu ne mai îmbrăcăm atât de gros. Dacă totuși simțim că ne este foarte frig afară și avem senzația de ger, o cauză foarte importantă este obișnuința de a sta în casă la o temperatură înaltă. În multe case, am observat o temperatură de 24-25 grade Celsius, chiar și 27 grade Celsius.

Dacă stăm în casă în tricou și respirăm un astfel de aer cald, este normal să resimțim temperatura de afară ca fiind foarte joasă, deși în realitate nu este ger.

Prin urmare, prima recomandare medicală pe care o ofer tuturor pacienților mei este să reducă temperatura din casă. Recomand o temperatură de 19 grade Celsius în timpul nopții și de 20 grade Celsius în timpul zilei.

Cum îmbrăcăm copiii pe timpul iernii!

Dacă ne uităm la occidentali, temperaturile din apartamentele lor se situează în jurul a 18 grade Celsius, și cu siguranță nu sunt mai bolnavi decât noi.

Prefer să respir un aer mai răcoros decât unul cald și să mă îmbrac mai gros dacă îmi este frig.

Iarna, nu este normal să stăm în casă în pantaloni scurți și tricou. Aerul cald usucă mucoasa nazală și faringiană, apărând durerile de gât și secrețiile nazale.

Este destul de traumatizant pentru copilul mic și sugar să aibă secreții nazale și să nu poată respira corect pe nas. Respectând această temperatură în casă, automat nu mai este o diferență atât de mare față de temperatura de afară.

Mare diferență între straturile de haine ale copiilor și ale părinților lor nu ar trebui să fie.

Peste haina de corp (body, maieu) a copilului, punem același număr de haine ca mama, cu aproximativ aceeași grosime. Nu putem îmbrăca excesiv copilul, deoarece transpiră.

Cum îmbrăcăm copiii pe timpul iernii!

De multe ori dezbrăcam copiii la cabinet pentru că erau transpirați când veneau de afară și de cel puțin o haină îi debarasam.

Pentru copiii de peste 2 ani, îi verificăm la încheietura mâinii (nu la degete, deoarece este normal ca extremitățile să fie reci).

Dacă mâna este caldă, nu avem motive să îl îmbrăcăm mai gros; dacă simțim că este spre fierbinte, îl dezbrăcăm de o haină mai groasă pe care o are pe el.

Dacă este rece, pielea albă, atunci îl îmbrăcăm. Nu putem spune: „dăm 3 haine pe copil și este perfect”. Ne uităm la el, îl întrebăm din când în când cum se simte.

Dar copiilor, de obicei, nu le este frig. Ei nu resimt frigul la aceeași intensitate ca și adulții, deoarece se mișcă mult mai mult, fug, se joacă, sunt mai agitați.

 De aceea, pielea lor este tot timpul caldă, în consecință, nu le este frig și nu trebuie supra-îmbrăcați.

Când facem mișcare în frig, se recomandă un strat de haină de corp, un polar și o geacă, inclusiv la copii. În funcție de activitatea fizică și de temperatură, aceste haine pot fi mai subțiri sau mai groase (sau se mai adaugă încă un strat sub polar)”, a declarat Medicul Mădălina Vesa pentru g4media.ro.

Vezi și: De ce bebelușii scandinavi dorm afară la -15 grade Celsius? | Demamici.ro

Vezi și: Bebeluși, lăsați să doarmă în frig, rețeta popoarelor nordice pentru întărirea imunității copilului | Demamici.ro

Vezi si: Joaca in zapada, mituri! Copilul raceste de la frig sau daca mananca zapada? | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună