Varsta de 6 luni este considerata optima pentru diversificare. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mamelor sa inceapa introducerea alimentelor solide, in paralel cu alaptarea. Daca pana la 6 luni sistemul digestiv al copilului este considerat imatur, de la jumatate de an de viata, bebelusul este pregatit sa consume alimente solide. Puteti sa ii oferiti micutului mancare daca prezinta urmatoarele semne:
Cu ce alimente sa incep autodiversificarea?
Depinde de fiecare mamica. Nu este nevoie sa se tina cont de introducerea alimentelor intr-o anumita ordine. Se poate da orice copilul este in stare sa gestioneze ca forma si textura, cu mici exceptii. In cazul familiilor cu teren alergic se recomanda introducerea pe rand a alimentelor pentru a se observa eventualele reactii.
Se poate respecta regula de 3 zile daca exista risc crescut de alergii sau daca asa prefera parintele. Este bine sa consultati un specialist in alergii pentru un set de instructiuni daca acest aspect va ingrijoreaza sau daca credeti ca micutul este predispus alergiilor alimentare. Ii puteti oferi intai alimentele separate si abia apoi introduse in combinatii.
Se pot oferi carne, peste, oua, legume, fructe, paste, paine. Printre cele mai populare alimente oferite la primele mese sunt: broccoli la abur, morcov fiert / gatit la abur, banana, avocado. In autodiversificare se pun in fata micutului cate 2-3 bucati, altfel ii puteti crea confuzie si frustrare.
Legumele si fructele trebuie gatite la inceputul diversificarii, iar cea mai buna modalitate de a o face e la aburi. Alimentele preparate astfel isi pastreaza mai bine gustul si textura in comparatie cu cele fierte. Alimentele nu trebuie sa fie nici moi, dar nici prea tari. Daca le puteti zdrobi intre degete si nu se fac praf la prima atingere, atunci sunt bune de oferit copilului.
Fructele pot fi oferite crude, cu cateva exceptii. Spre exemplu merele sunt periculoase crude pentru ca exista pericolul de inec pentru bebelusii aflati la inceputul autodiversificarii. Oul se poate fierbe si taia in patru sau se poate face omleta. Carnea o puteti prepara in orice fel sanatos si o puteti oferi copilului fasii sau cu tot cu os.
Inca de la prima masa i se ofera copilului apa pusa intr-un pahar mic, o cana cu toarta sau o cana cu cioc. Supa sau zeama o puteti oferi la fel. Este foarte important ca micutul sa consume si lichide pentru evitarea constipatiei.
Cum se taie alimentele pentru evitarea inecarii cu mancare?
Citeste si:
AUTODIVERSIFICAREA SAU BLW (BABY-LED-WEANING), GHID COMPLET PENTRU O MAMICA INCEPATOARE
MASURI DE PRIM AJUTOR PENTRU BEBELUSI! MANEVRELE CARE II POT SALVA VIATA! EXEMPLIFICARE VIDEO
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…