Cum sa aleg sistemul de purtare potrivit pentru copilul meu? Prima noastra experienta cu un sistem de purtare
Cum sa aleg sistemul de purtare potrivit pentru copilul meu? Iata intrebarea la care m-am chinuit sa gasesc raspuns. Am ajuns la concluzia ca am nevoie de un sistem de purtare dupa ce Clara a inceput sa dea concerte in carut si nu va ganditi la ceva soft, ci la un hard-rock de oracaiala. Da, cam atat de intense erau urletele printesei de 3 luni care ne-au facut faimoase in tot cartierul. Am incercat prima data sa o port la 2 luni si ceva. Pentru aceasta varsta nu ai ce sistem sa alegi (chiar daca multi producatori sustin ca sistemul se potriveste de la nastere) decat carpele.
Cuprins:
Am inchiriat pe o saptamana un sling cu inele. Dupa ce-am petrecut zeci de minute urmarind pe YouTube filmulete cu modul de prindere si alte cateva zeci incercand sa modelez carpa in fata oglinzii, am reusit s-o scot pe Clara la plimbare. Dupa 30 de minute a inceput sa planga si ne-am intors acasa. Aceea a fost singura mea experienta cu sling-ul. Imi era groaza numai la gandul ca va trebui sa pierd o gramada de timp de fiecare data cand ne pregateam sa iesim la plimbare numai cu asezarea materialului. Bineinteles ca experienta mea nu trebuie sa va descurajeze. Sunt o multime de mamici care s-au indragostit de sling si wrap si au ales sa le poarte ani in sir. Mamici multumite plus pitici multumiti egal fericire generala. Ei, la mine aceasta fericire a venit mai tarziu, dupa 4 luni cand am pus-o pe Clara in primul sistem.
Pe primul, un HappyHug, l-am inchiriat pe o saptamana pentru a vedea cum se impaca bebelina cu el. Am plecat de acolo cu micuta in sistem si mi-a urlat mai bine de 40 de minute. Am crezut ca asa se va comporta de fiecare data si ca povestile mamicilor despre copiii care dorm cu orele in sisteme vor fi doar basme pentru mine. Din fericire situatia nu a fost asta. Am perseverat si am continuat sa ies cu Clara in sistem si de 2 ori pe zi.
Dupa 2-3 iesiri, nu numai ca s-a obisnuit cu sistemul, dar a si inceput sa adoarma la fiecare iesire. Atunci am decis sa ii cumparam primul sistem. Am mers la un targ pentru bebelusi din Bucuresti si am probat mai multe sisteme, am discutat cu consultantii, am adunat informatii si in cele din urma am ales.
Dintre toate sistemele pe care le-am probat am plecat acasa cu un Lenny Lamb Carrier Little Herringbone Rainbow Navy Blue, un sistem potrivit de la 3-4 luni pana la aproximativ 2 ani, in functie de ritmul de dezvoltare al copilului. Se poate purta cu bretelele paralele sau in X, bebelusul poate fi pozitionat in fata sau in spate, are gluga pe care i-o poti pune cand bate vantul, cand e mai rece sau cand doarme, e confectionat dintr-un wrap tesut de foarte buna calitate, are puntea reglabila, se poate ajusta intr-o gramada de moduri pentru ca cel mic sa stea in pozitia perfecta si este un sistem in care poti alapta. Clara l-a indragit din prima. A dormit de cand am pus-o in el pana la destinatie, iar eu sunt innebunita dupa modelul curcubeu.
Cum sa aleg sistemul de purtare potrivit pentru copilul meu? De ce e bine sa-ti porti copilul?
– Purtatul bebelusului intareste legatura emotionala mama-copil.
– Permite ambilor parinti sa dezvolte o relatie mai stransa cu copilul. Taticii care aleg sa-si poarte copilul creeaza o legatura mai stransa cu micutul.
– Sistemul de purtare reda senzatiile cu care bebelusul era obisnuit din burtica. Imita caldura, presiunea, miscarile si siguranta pe care copilul le simtea in mediul uterin.
– Purtarea face bebelusul mai fericit. Un copil purtat va plange mai putin si va adormi mai usor.
– Bebe invata mai multe. Din siguranta bratelor copilul vede tot ce se intampla in jur, poate sa aleaga unde sa se uite, sa interactioneze cu lumea.
– Este sanatos! Coloana vertebrala a bebelusului si oasele soldului se dezvolta cel mai natural in pozitia curbata convexa pe care o adopta intr-un mijloc sanatos de purtare.
Cum sa aleg sistemul de purtare potrivit pentru copilul meu? Cum imi dau seama ca bebelusul are pozitia corecta in sistem?
– Copilul trebuie sa stea cu fata la parintele purtator
– Picioarele bebelusului trebuie sa formeze litera M (genunchii mai sus ca fundul). In pozitia corecta tensiunile asupra soldului sunt minime pentru ca distanta dintre picioare este ampla, iar soldul este intr-o pozitie mai stabila. Mare atentie! Daca pozitia nu este una corecta, tensiunea aplicata asupra soldului poate sa contribuie la displazia de sold.
– Burta micutului trebuie sa fie lipita de corpul parintelui purtator
– Coloana se curbeaza natural intr-o pozitie asemanatoare celei din uter
– Ca inaltime, parintele trebuie sa poata saruta crestetul copilului, fara efort