Cum să-i vorbești copilului despre război. Ghid, în funcție de vârstă. Conflictul dintre Rusia și Ucraina a ajuns dezbătut pe toate canalele media, dar și în jurul nostru. Oricât ne-am feri copiii de ororile care se petrec în lume, informațiile vor ajunge și la ei, iar acest lucru ar putea stârni un sentiment de teamă și anxietate pentru cei mici.
Cuprins:
Cum trebuie procedat în această situație și care este cea mai sănătoasă metodă prin care putem trata acest subiect?
Expertul în parenting dr. Deborah Gilboa explică pentru publicația Today faptul că părinții nu ar trebui să vorbească cu copiii mici despre război, decât dacă sunt întrebați sau au un membru al familiei/prieten care este militar.
„Discuțiile despre război e mai bine să aibă loc după vârsta de 8 ani a copilului, însă dacă aud informații din altă parte și vor să discute, atunci nu ar mai trebui ca adulții să țină cont de vârstă”.
Totuși, specialistul în parenting atrage atenția asupra unor amănunte de care părinții trebuie să țină cont atunci când încep discuția.
„Încearcă să formulezi lucrurile astfel încât copilul să învețe o lecție din această situație. Care este mesajul pe care vrei să-l transmiți copilului atunci când îi relatezi ce se întâmplă acum în lume?”
Mesajele pot fi de genul: „Războiul nu este la noi, noi suntem în siguranță, nu ai de ce să te temi” sau o scurtă lecție despre politică și importanța ei în societate. Astfel, copilul poate înțelege de ce este important votul.
Cum să-i vorbești copilului despre război: preșcolari – vârsta de 8 ani
Pentru copiii mici, dr. Gilboa recomandă ca informația să fie cât mai scurtă și clară și nimic care să-i îngrijoreze (vezi exemplul de mai sus, în care copilul este asigurat că țara lui este în siguranță)
Dacă copilul continuă cu altă întrebare, răspunsul ar trebui să fie unul la fel de succint și să reîntărească mesajul tău anterior.
De exemplu, copilul ar putea să întrebe: „De ce se luptă?”, iar părintele să răspundă: „Se luptă pentru controlul țării, însă țara noastră este în siguranță”.
Este esențial ca cei mici să aibă încredere în adulți în astfel de momente, iar dialogul să rămână oricând deschis, dacă mai au întrebări sau frământări.
Cum să-i vorbești copilului despre război: 8-10 ani
Discuțiile clare, succinte, însoțite de un mesaj sau o lecție, rămân o prioritate și pentru copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 10 ani.
Dacă părintele se simte asaltat cu prea multe întrebări odată, e ok dacă nu ai răspunsul pe moment. Spune-i copilului „Sunt persoana potrivită pe care să o întrebi și care să-ți ofere un răspuns”, iar dacă simți nevoia să îți aloci un timp pentru a formula răspunsurile potrivite, poți să o faci.
Chiar dacă ar putea părea că te simți prins cu garda jos, atunci când copilul îți adresează întrebări spontane, avantajul este că cel puțin îți vei face o idee despre ce anume stârnește îngrijorarea copilului tău pe acest subiect.
Cum să-i vorbești copilului despre război: elev la școala generală
Părinții ar trebui să înceapă ei discuția de această dată și să-și întrebe copilul ce știe despre război. Apoi, pot urma alte întrebări specifice.
„Avem tendința să credem că ei văd lucrurile într-un anume fel și abia când vorbim cu ei ne dăm seama că ne-am înșelat mult timp”. Poate vei crede că el este foarte speriat, când în realitate, privește situația mult mai detașat.
Cum să-i vorbești copilului despre război: adolescent la liceu
Conversația este mult mai deschisă cu elevii de liceu. Poți începe prin a-i întreba ce știu despre situația actuală de conflict și, mai ales, cum se simt. În plus, îi poți întreba și de unde se informează.
„Adolescenții își doresc să afle ce părere au adulții despre subiect și au tendința să fie influențați, însă sunt influențați nu doar de părinți, dar și de alte persoane”, mai spus dr. Gilboa.
Părinții își pot sfătui adolescenții să reflecte într-un mod critic asupra informațiilor pe care le primesc și să verifice de două ori informația, din surse sigure/ oficiale.