Cum să NU mai țipi la copilul tău. Scurt îndrumar pentru mămici, atunci când simțiți că altfel nu se poate.
Cuprins:
Știu, nicio mamă nu vrea să se ajungă până în acest punct. Și cu siguranță nimeni nu țipă de plăcere. Și la mine au țipat părinții când eram copil și sunt convinsă că și tu ai trăit asta pe pielea ta. Însă lasă-mă să te întreb ceva:
Nu cumva trăiești cu impresia că dacă nu țipi, copiii nu te vor asculta?
Nu ești singură în treaba asta. De multe ori când adresez părinților această întrebare, cei mai mulți sunt de părere că altfel nu se pot face ascultați. Vestea bună este că nu e nevoie să țipi. Chiar nu e deloc necesar, crede-mă.
Știu, probabil că îți vei spune în sinea ta: „În mod clar nu ai fost la mine acasă ca să știi cum stau lucrurile” sau „Tu ești unul dintre acei specialiști în parenting care în realitate nu a crescut niciodată un copil”. Mai întâi de toate vă voi spune că am crescut nu unul, ci chiar 5 copii. Toți au vârste între 30 și 30 și ceva de ani, am crescut copii născuți de mine, dar și pe cei trei ai soțului meu. Și cu toate acestea, am reușit să îi transformăm pe acești cinci
copii minunați în niște adulți la fel de minunați, fără să fie nevoie să țipăm la ei. Acum, și copiii noștri cresc la rândul lor copii, cu multă blândețe.
Cei 5 factori cheie care anulează orice țipăt
De-a lungul anilor în care am lucrat împreună cu mai mulți părinți, am ajuns la concluzia că sunt 5 factori cheie care te pot ajuta să crești un copil într-un mediu plin de armonie și
fără violență verbală: Comunicare, respect, încredere, persistență, dar mai ales, capacitatea de a-ți înțelege propriul copil. În ochii lor, ești un model pentru ei, iar ei îți urmăresc cu atenție fiecare mișcare, fiecare reacție, așa că dă-le motiv să învețe doar lucruri bune de la tine.
Odată ce vei începe să aplici următorii pași la tine în familie, vei începe să observi schimbări majore și transformări în bine.
-
Comunicarea. Nu uita, fiecare cuvânt contează
Reflectă puțin la modul în care vorbești la tine în familie. Zâmbești atunci când vorbești Încerci măcar să îndulcești prin vorbe, chiar și atunci când ai ceva critic de spus? Cum vorbești cu soțul/partenerul tău? Cum vorbesc ceilalți adulți din casă cu copiii tăi?Obișnuiești să înjuri sau să folosești cuvinte dure precum: „leneș”, „prost”, „mincinos” sau altele mai grele?
Copiii vor prelua absolut tot ce aud în jurul lor. Dacă țipi, vor țipa și ei.
Dacă ești calm, vor fi și ei calmi. Dacă folosești cuvinte dure, le vor folosi și ei. Chiar dacă nu îi auzi tu, o vor face cu alți copii. Aproximativ 7% din comunicarea cu cei din jur este nonverbală. Așa că ai grijă și la expresiile faciale. O privire încruntată poate transmite multe, chiar și fără cuvinte grele adăugate.
-
Respectul se învață în familie. Adunările cu cei dragi trebuie să fie învăluite cu respect
Întrunirile de familie ar trebuie să se petreacă într-un ambient relaxat, calm, și care să inspire siguranță. Atunci când copiii sunt prezenți și implicați în discuțiile de familie, nu este indicat să le spui să tacă sau să le critici părerile.
-
Bună sau rea, fiecare faptă are consecința ei
Dacă te confrunți cu o situație care persistă și îl face pe copil să țipe de fiecare dată, atunci este cazul să stabilești o consecință de fiecare dată când problema revine. Astfel, în loc să țipi la copil de fiecare dată când nu vrea să înțeleagă, îl vei supune în fața unei consecințe pe care va trebui să o suporte. Atenție! Consecințele au rolul de a-l face să învețe o lecție și în niciun caz să îl pedepsească.
Înainte de a aplica o astfel de consecință, vorbește cu copilul și explică-i de ce lucrurile se întâmplă așa. Și mai bine, îi poți sugera tu copilului să aleagă o consecință pentru el.
-
Una și gata!
Mulți părinți spun că ajung să țipe la copil după ce deja i-a vorbit frumos în repetate rânduri. Dacă a patra sau a cincea oară tot nu merge, atunci ajung să țipe. Problema nu este că nu te ascultă. Ei te ascultă, însă tot tu i-ai învățat că pot spune „nu” o dată, de două ori sau de câte ori îl rogi frumos și abia când începi să țipi se va mobiliza mai repede.
Copilul nu reacționează mai bine la țipat, pur și simplu așa a fost învățat tot de către tine.
Așadar, în loc să țipi, poți discuta cu copilul tău despre consecințele care îl așteaptă dacă nu ascultă de tine. Prima dată poate nu te va lua în serios, pentru că nu e obișnuit astfel, însă în timp comportamentul lui se va modifica. Totul ține de persistență. Cu cât un comportament se va repeta de mai multe ori, cu atât copilul îl va asimila mai ușor.
-
Detașează-te de situație. O pauză e binevenită mereu
Dacă te simți copleșită de un episod dintre tine și copilul tău, adu-ți aminte că nu e nevoie să reacționezi imediat. Dacă nu îți dai seama pe moment sau în vâltoarea nervilor ce atitudine să abordezi, ia-ți o pauză. Desprinde-te de situația în care te afli, calmează-te, și revino atunci când te simți mai stăpână pe situație și poți gândi lucrurile la rece.
*un articol realizat de Celia Kibler, autor de succes al „Raising Happy Toddlers: How to Build Great Parenting Skills & Stop Yelling at Your Kids”.
Vezi si: Un copil mai linistit si mai receptiv cu „Metoda sandwich”. In ce consta | Demamici.ro