„Boala smulgerii părului” este o afecțiune care se manifestă printr-o dorință incontrolabilă a copilului de a-și smulge părul. Afecțiunea este rară, dar se întâlnește cel mai adesea la bebeluși sau la copiii mici, spre disperarea multor părinți care nu știu ce să mai încerce astfel încât puiul lor să nu-și mai facă rău.
Cuprins:
Ca mamă, probabil ai aflat deja de multe metode prin care să-ți calmezi bebelușul, atunci când e neliniștit sau agitat; de la cântece de leagăn, la plimbat cu el în brațe. Pe măsură ce bebelușii cresc, încep să dezvolte propriile tehnici prin care să se calmeze sau să se simtă mai puțin anxioși, atunci când nu pot fi ajutați.
Deși la prima vedere nu pare confortabil, smulsul părului îi ajută pe copii să se relaxeze, iar acest obicei poate începe cu un simplu învârtit de păr care se poate transforma în smuls de păr.
Potrivit statisticilor, această afecțiune este mai prezentă în rândul fetițelor, deși îi poate afecta și pe băieței.
Cum să te descurci cu „boala smulgerii părului” la bebeluși. Iată câteva situații care îl pot face pe bebeluș să-și smulgă părul:
Oboseala
Dacă bebelușul tău este obosit, smulsul părului sau trasul de păr poate fi modul lui prin care „se pune la somn”. Genul acesta de obicei seamănă și cu suptul degetului și e felul lor prin care se pregătesc de relaxare.
Este indispus
Bebelușii simt nevoia să își ofere confort și să se autoconsoleze în diferite momente în care simt insatisfacție. Din păcate, în unele cazuri, smulsul părului ajunge să fie una dintre metodele prin care ei se calmează. Este important să înțelegi ce anume se întâmplă cu bebelușul tău și să fii atente la aceste semne: poate că are anumite nevoie pe care tu nu i le-ai îndeplinit.
La alăptat
Unii bebeluși își vor smulge încet părul în timp ce sunt hrăniți, tot din dorința de a se simți protejați.
Încep să-i iasă dinții
Fii atentă la locul de unde își smulge părul! Acest lucru poate indica și problema cu care se confruntă copilul. Dacă juniorul începe să-și smulgă părul din zona din spatele sau în jurul urechii, ar putea fi un semn că se confruntă cu durere de gingii, mandibulă și că e o modalitate de a-și ameliora durerea.
Așa se distrează el
Dacă copilul tău își smulge părul doar ocazional și nu este un obicei constant, fii fără grijă! Ar putea fi un mod prin care se distrează, mai degrabă.
Bebelușul e într-o continuă explorare a propriului său univers și orice descoperire nouă îl încântă. Chiar și dacă acea descoperire este părul de pe scapul lor!
Cum să te descurci cu „boala smulgerii părului” la bebeluși. Ce poți face ca să-l ajuți
Dacă bebelușul tău nu se poate abține să-și smulgă părul și ai început deja să observi zone de pe scalp cu chelie, atunci e timpul să intervii cât mai repede.
Ideal este să redirecționezi atenția micuțului către altceva și, mai ales, părinții să rămână calmi.
Copilul își smulge părul. Eu ce fac?
- oferă-i un obiect preferat care să-i țină mâinile ocupate, cum ar fi o pătură sau o jucărie
- un animal de pluș cu coadă sau păr lung (ponei) ar putea să îl încânte
- atrage-i atenția prin jocuri ce implică mișcări ale mâinilor și asigură-te că face contact vizual cu tine
- alintă-l cu încredere, oferă-i afecțiune
- masează cu blândețe zona de pe scalp de unde simt nevoia să-și smulgă părul
Cel mai important, tratează situația cu blândețe și nu te alarma atunci când vezi că micuțul tău începe să-și smulgă părul.
La fel ca alte obiceiuri, precum suptul degetului sau rosul de unghii, și acesta poate dispărea, dacă se acționează din timp și într-un mod constant.
Dacă obiceiul persistă pe durata mai multor ani, el se poate transforma într-o afecțiune mai serioasă numită tricotilomanie, întâlnită la copii începând cu vârsta de 6 ani.
Cum să te descurci cu „boala smulgerii părului” la bebeluși. Nu ești singură mămică în această situație
Parte din a trata situația cu calm și nu cu disperare constă și în înțelegerea faptului că nu ești singura mamă care e nevoită să gestioneze astfel de situații acasă, cu bebelușul ei.
Pe platforma de socializare reddit.com, o mamă a cerut ajutorul internauților în această privire, iar postarea ei a strâns mai multe răspunsuri și posibile soluții la problema smulsului de păr.
„Fetița mea are 19 luni și și-a smuls părul doar pe o parte a capului, pe aceeași parte pe care își suge și degetul. Durează de 6 luni deja situația și am observat o porțiune destul de mare de chelie pe partea unde își smulge părul.
Prima dată am crezut că e doar o fază și nu am intervenit cu nimic. Abia când a devenit tot mai frecvent acest obicei i-am cumpărat un cardigan cu mănuși incluse, care să-i acopere mâinile. Însă în scurt timp a început să protesteze de fiecare dată când o îmbrăcam cu el și nu l-am mai putut folosi.
Am încercat să-i distragem atenția, dar n-are niciun efect asupra ei. Mă ignoră complet. Sunt în punctul în care mă gândesc să îi tund părul scurt de tot, astfel încât să nu mai poată să-l smulgă și poate cu timpul va dispărea și acest obicei.
Dacă a mai trecut cineva prin așa ceva, cât timp v-a luat să opriți acest obicei?”
Iată răspunsurile pe care le-a primit această mămică de la alte mămici de pe internet, care au trecut prin același lucru.
Mămica nr. 1:
„Fiica mea cea mare a făcut exact același lucru. Trăiam exact situația ta, încercasem de toate. În cele din urmă am decis că singura soluție e să-i tundem părul super scurt. La 22 de luni eu și soțul ne-am dus fetița la frizer și au tuns-o aproape zero. Asta ne-a ajutat pentru că nu mai putea apuca firul de păr.
Acela a fost singura dată în care am fost nevoiți să îi tundem părul atât de scurt. Acum are 4 ani și părul ei depășește nivelul umerilor și are firul destul de gros. Încă se mai joacă cu părul ei, uneori îl răsucește până se încâlcește și își face noduri, însă de smuls nu a mai smuls din acel moment.”
Mămica nr. 2:
„Ne-am confruntat și noi timp de 1 an cu astfel de episoade care veneau și plecau, în special când mergea cu mașina. Atunci când protesta la hăinuțele cu mănuși ne-am gândit ce alternative am putea avea la dispoziție.
Am apelat la animale de pluș, o păpușă cu păr realist și în cele din urmă, ce a funcționat la noi, a fost o păturică pufoasă din care putea smulge niște fire, apoi să o smotocească și să o frece de năsucul ei. Nu știu dacă chiar acesta a fost secretul, însă de când i-am adus acea păturică în mașină, când plecam la drum, nu și-a mai smuls deloc părul. Nici măcar atunci când i-au dat dințișorii.”
Mămica nr. 3
„Ne-a luat și nouă o vreme să o dezvățăm de acest obicei. Am decis în cele din urmă să o tundem zero și a funcționat vreo 6-8 luni. Apoi a avut o scurtă regresie când a început să crească părul suficient de lung încât să-l smulgă din nou.
În acel punct crescuse și ea și era suficient de mare încât să-i cumpăr o păpușă cu păr aproape de cel natural și a devenit focusată să tragă de părul păpușei mai degrabă.
Acum are 4 ani și nu mai are nevoie nici măcar de păpușă. Mai are tendința să-și învârtă șuvițele de păr când e obosită sau când își suge degetul, dar niciodată să îl smulgă.”
Sperăm că aceste sfaturi ți-au fost de ajutor!
Vezi și: Copilul își smulge părul fără un motiv aparent? Sfaturi care vă pot ajuta | Demamici.ro