Chiar daca primele zile dupa nasterea copilului sunt pline de emotii si stari noi, trebuie sa va ocupati de declararea nasterii copilului.
Cuprins:
Pentru asta, trebuie sa stiti care sunt actele necesare inregistrarii nasterii. Parintii au la dispozitie un termen de 30 de zile pentru a declara nasterea noului membru al familiei pentru ca acesta sa poata fi luat in evidenta de autoritati.
Declararea nasterii se face chiar daca mama nu are act de identitate sau un act de nastere, insa procedura va fi mai complicata.
Cum se declara nasterea unui copil
Conform Legii nr. 119/1996, parintii au la dispozitie un termen de 30 de zile pentru declararea nasterii copilului. In caz contrar, procedura de inregistrare a copilului va avea nevoie de acordul mai multor persoane.
Trebuie mers la starea civila din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor in cadrul primariei de care parintii apartin.
Astfel, termenul pentru declararea si inregistrarea nasterii copilului este de:
- 30 zile de la data nasterii pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
- 3 zile de la data nasterii pentru copilul nascut mort;
- 24 de ore de la data decesului pentru copilul nascut viu care a decedat inauntrul termenului de 30 zile.
Actele necesare pentru declararea nasterii copilului
Actele necesare in functie de starea civila a parintilor.
Acte necesare pentru parintii casatoriti
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular tip care trebuie sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- certificatul de casatorie (original si fotocopie);
- actele de identitate ale parintilor (original si fotocopie).
Acte necesare pentru parinti necasatoriti, dar cu copilul recunoscut de tata
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular tip care trebuie sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- certificatul de nastere al mamei (original si fotocopie);
- actul de identitate al mamei (original si fotocopie);
- actul de identitate al tatalui (original si fotocopie).
Acte necesare pentru mama necasatorita cu copil nerecunoscut de tata
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular tipcare trebuie sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- certificatul de nastere al mamei (original si fotocopie);
- actul de identitate al mamei (original si fotocopie) sau actul de identitate al declarantului (original si fotocopie).
Daca mama nu are act de identitate, legea prevede ca intocmirea actului de nastere al copilui se va face pe baza actelor enumerate mai sus, cat si in baza „documentului intocmit de reprezentantul politiei cu ocazia verificarilor efectuate la solicitarea unitatii sanitare in care a avut loc nasterea, cu privire la datele de identificare a mamei, si a verificarilor in registrele de stare civila sau in Registrul national de evidenta a persoanelor”, conform informatiilor furnizate de Starea Civila Sector 1.