Suzeta sau deget? De ce bebelusii simt constant nevoia suptului | Demamici.ro

Crina Coliban, consilier in diversificare, invitata la emisiunea „Vorbeste lumea” de la PRO TV a explicat cum putem dezvata copiii de suzeta si de deget.

Cand copiii sunt mici, suptul suzetei sau a degetului este ceva obisnuit. Pe masura ce cresc, parintii incearca metode variate doar, doar reusesc sa-i dezvete repede de aceste obiceiuri. Crina Coliban, consilier in diversificare, ne vine in ajutor.

De ce sug copiii suzeta? De ce le dam suzeta?

Crina Coliban: Ca sa taca, ca sa stea linistiti, ca sa adoarma, ca sa nu mai planga, adica sa fie toata lumea linistita. Insa cand suge degetul, cel mai important lucru este sa nu-l faci atent la comportament.

Sa nu i se zica „Nu mami, nu” si sa nu i se dea peste gurita. Cu cat intaresti mai mult comportamentul prin atentia pe care i-o dai (negativa) cu atat il vei face sa vrea mai tare.

De ce fac copiii asta (suptul degetului)?

C.C.: De nevoie. Sunt atatea motive pentru care copiii isi sug degetul. Foarte multi parinti, atunci cand il vad pe copil ducandu-si mana la gura, cred ca este de foame.

Principala cale prin care copilul se autoregleaza este sugand, sanul mamei sau deget/suzeta. Alte cauze mai sunt: setea, somnul, furia, frica, durerea, plictiseala, suprastimulare, nevoia de mama.

Este acelasi lucru suptul suzetei cu suptul degetului?

C.C.: In principiu da, este ceva de supt. Copilasul isi implineste nevoia de a suge, autoreglarea.

Este un obicei nesanatos? Este un mesaj pe care trebuie sa-l descifram?

C.C.: Da, este un mesaj. De cate ori nu ne intelegem cu copilul, de cate ori vedem un comportament cu care nu suntem de acord, cum ar fi sa le spunem ca nu ne intereseaza de nevoia lui?

Cand incerci sa-i opresti acest comportament cu care tu nu esti de acord intr-un mod brutal, trebuie sa stii ca bebelusul incearca sa-ti spuna ceva, tu nu intelegi si ii iei singura sursa de alinare.

Pana la ce varsta este normal sa suga suzeta?

C.C.: Intre suzeta si deget, eu as prefera ca bebelusul sa suga oricand degetul pentru ca suzeta poate sa-l redirectioneze de la san catre biberon.

Degetul nu seamana cu sanul, iar suzeta este o tentatie de a fi supta chiar si in timpul somnului, pe cand degetul nu. Degetul il scot imediat dupa ce adorm. Asadar, degetul se suge mai putin decat se suge suzeta.

Atentie! Daca un copil sta toata ziua cu degetul in gura, trebuie sa cautati sprijin. Acolo este clar o nevoie mare, imensa, care lasa urme si fizice, si psihice. Este daunator pentru fiziologia faciala, bucala, pentru cum o sa arate fata si gura copilului ulterior.

De cate ori luam copiii in brate si care sunt acele momente?

C.C.: Cand plange sau cand ai nevoie sa faci ceva, ca sa-ti poti face nevoile prin casa si sa stai si cu copilul.

Nevoia de mama este o chestie reala pe care copilul o suplimente prin suptul suzetei sau a degetului.

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o zi

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

2 zile

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

2 zile

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

o săptămână

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

o săptămână

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

2 săptămâni