Recomandări

Cum spălăm hainele bebelușului? Trucuri, dar și reguli simple pe care trebuie să le respectăm (P) | Demamici.ro

Cum spălăm hainele bebelușului? Trucuri, dar și reguli simple pe care trebuie să le respectăm. A fi mamă este job-ul pentru care nu există ore sau zile libere. Nici măcar concediu. Știți câte ore muncește o mamă pe săptămână, în medie? 98 de ore. Acest lucru este echivalent cu 2,5 job-uri (1). Cifrele au la bază un studiu întreprins pe un eșantion de 2000 de mame, în Statele Unite ale Americii. Cu alte cuvinte, a fi mamă înseamnă a avea 2,5 locuri de muncă.

O mamă nu are doar responsabilități de părinte, ci este foarte implicată și în treburile casnice. Un studiu recent, desfășurat în România, a scos la iveală că 70% dintre femeile care locuiesc cu un partener se ocupă singure de treburile casnice. Printre principalele responsabilități se numără pregătirea mâncării, spălatul vaselor, spălatul și călcatul hainelor, dar și activitățile legate de pregătirea copiilor (2).

Mămicile știu cât de mult se spală într-o casă cu copii mici. Coșurile de rufe se umplu pe bandă rulantă, iar mașina de spălat haine nu are liniște. Zgomotul ei se aude tot timpul pe fundal pentru că mereu sunt lucruri de spălat. Și pentru că tot avem de pus la spălat atât de mult și atât de des, măcar să o facem corect. În acest articol vom vorbi despre cum spălăm hainele copiilor de la nou-născuți până la copii cu diverse probleme de piele. Vom scoate în evidență reguli simple pe care trebuie să le respectăm atunci când spălăm hainele bebelușului printr-o serie de întrebări și răspunsuri.

Ce trebuie să știm despre pielea bebelușului?

În primul rând că este sensibilă și are nevoie de cea mai bună îngrijire. În primele săptămâni/ luni de viață, pielea bebelușului are pH neutru. Acest lucru înseamnă că nu poate lupta corespunzător împotriva microorganismelor din mediu și este mai expusă infecțiilor.

Pielea sugarului este mult mai subțire decât pielea adulților (3). Suprafața pielii este acoperită de o peliculă hidrolipidică (emulsie de apă și de grăsime) a cărei funcție este de a forma o barieră de protecție împotriva bacteriilor. În cazul nou-născuților, filmul hidrolipidic nu este încă dezvoltat, fapt ce înseamnă că pielea nu este protejată așa cum trebuie împotriva efectelor negative ale radiațiilor.

Fiind sensibilă și delicată, pielea bebelușilor are nevoie de cea mai bună îngrijire, iar folosirea unor produse de igienă special create pentru bebeluși este foarte importantă. La fel de importantă este și folosirea unor produse speciale de curățare a hăinuțelor care să nu le cauzeze diverse reacții alergice sau erupții cutanate.

Este indicat să spălăm hainele bebelușului, chiar dacă sunt noi?

Bineînțeles că da! Indiferent de unde cumpărăm hainele pentru bebeluș, fie că le primim, acestea trebuie spălate înainte de a intra în contact cu pielea copilului. Dacă copilul este nou-născut, are doar câteva zile sau săptămâni, putem chiar să călcăm hăinuțele care vin în contact direct cu pielea. Facem acest lucru, nu pentru că vrem să fie hainele la dungă, ci pentru siguranța copilului. Prin călcare și spălare se elimină microorganismele și potențialii alergeni care ar putea declanșa iritații, erupții sau chiar alergii.

Cum spălăm hainele bebelușului? Ce reguli trebuie să respectăm atunci când spălăm hainele copilului?

Spălăm separat hainele adulților de cele ale copiilor. Dacă în casă avem un copil mai mare și unul nou-născut, hainele bebelușului vor fi spălate separat, eventual la un programul destinat hainelor pentru bebeluși, sau la programele pentru bumbac, care au setată o temperatură mai mare de spălare a hainelor și care au cicluri suplimentare de clătire pentru ca reziduurile de detergent să fie bine îndepărtate.

Mare grijă la temperatura la care spălați hainele copiilor. Consultați mai întâi eticheta pentru a nu vă trezi cu hainele mult micșorate. Dacă scoateți hainele din mașina de spălat mult mai mici, nu înseamnă că a crescut copilul peste noapte, ci că „au intrat hainele la apă”, cum se mai spune popular în aceste situații.

Temperatura la care spălăm hainele copilului depinde foarte mult de tipul de țesătură. Bumbacul se poate spăla la o temperatură mai înaltă: 40ºC , 60ºC sau chiar 90ºC. Nu folosiți pentru hăinuțe temperatura cea mai ridicată întrucât țesătura se poate deteriora. Consultați eticheta și spălați hainele la temperatura recomandată de producător. De regulă, prosoapele și lenjeriile de pat pot fi spălate la o temperatură mai ridicată pentru a ne asigura că au fost îndepărtate bacteriile și unii alergeni, cum ar fi acarienii.

De ce este bine să folosim produse speciale pentru curățarea hăinuțelor copiilor?

Dacă copilul are probleme de piele, alegerea detergentului trebuie făcută cu mare atenție. Produsul de curățare trebuie să aibă la bază o formulă specială pentru pielea sensibilă. Detergentul lichid este de preferat în locul celui praf, în cazul în care cel mic are vreo alergie sau o altă problemă de piele. De asemenea, ar fi bine să folosiți funcția de extraclădire, mai ales în cazul acelor hăinuțe care vin în contact direct cu pielea.

Este indicat să folosim pentru igienizarea hainelor bebelușului produse speciale. Există pe piață multe produse de curățare a hăinuțelor pentru copii.

Produsele din gama Lovela Baby au fost special concepute pentru a proteja pielea sensibilă și delicată a bebelușului. Acestea pot fi folosite încă din prima zi de viață a copilului, sunt hipoalergenice (conțin formule ce pot fi folosite în siguranță chiar și pentru cea mai sensibilă piele) și sunt testate dermatologic. Mai mult decât atât, produsele special concepute pentru curățarea hăinuțelor bebelușilor sunt recomandate de Societatea Română de Pediatrie.

Detergenții sunt disponibili atât sub formă de lichid, cât și sub formă de capsule care pot fi puse odată cu hainele, direct în cuva mașinii de spălat. Sunt două tipuri de detergenți: cel special pentru spălarea rufelor colorate și cel pentru rufe albe.

Produsele speciale pentru curățarea hainelor bebelușilor nu au și nici nu ar trebui să aibă un miros foarte puternic. Balsamul de la Lovela Baby lasă hainele moi la atingere și are un miros fin, delicat. Pentru că nu există masă fără pete, mai ales dacă copilașul abia a început diversificarea și este la etapa testării alimentelor, în gama Lovela Baby găsiți și o soluție pentru îndepărtarea petelor.

Cum spălăm hainele bebelușului? Până la ce vârstă spălăm separat hainele copiilor de cele ale adulților?

Cert este că hainele unui nou-născut trebuie spălate separat de cele ale adulților. Până la ce vârstă a copilului menținem acest obicei se sortare a hainelor? Până la șase luni – un an. După această vârstă fiecare familie va stabili dacă va spăla sau nu hainele tuturor membrilor la comun.

Aveți mare grijă unde depozitați produsele de curățenie, medicamentele, produsele de igienă corporală sau detergenții. Capsulele sunt cele care deseori îi atrag pe copii pentru că sunt ușor de confundat cu dulciurile, iar curiozitatea copiilor este nelimitată. Plasați acest tip de produse într-un dulap securizat (care poate fi încuiat) sau care amplasat într-un loc în care copilul nu poate ajunge. În acest fel evităm orice tip de incident neplăcut care ar putea pune în pericol sănătatea micuțului.

Surse:

(1) – https://www.huffpost.com/archive/ca/entry/moms-work-nearly-100-hours-per-week_ca_5cd4ee30e4b07bc72973434a

(2) – https://www.bestjobs.eu/casual/2023/02/28/7-din-10-femei-spun-ca-sunt-singurele-responsabile-cu-joburile-casnice-chiar-daca-au-si-un-job-de-zi-cu-zi-iar-30-dintre-ele-aloca-cu-mult-peste-4-ore-activitatilor-casnice-echival/

(3) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19804498/

Vezi și: Adevaratul motiv pentru care esti atat de obosita! Maternitatea e echivalenta cu 2,5 job-uri, arata studiile | Demamici.ro

Vezi și: Acneea bebelușului: ce este, tratament și când trebuie să mergi la pediatru! Cum o diferențiezi de eczemă, dermatită sau milia | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

2 zile

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună