Daca beau bere am mai mult lapte? Consumul de alcool in alaptare | Demamici.ro

In timpul sarcinii ai fost avertizata cu privire la consumul de alcool si la efectele negative pe care acesta il poate avea asupra sanatatii bebelusului. Dupa nastere, consumul moderat de alcool nu mai este la fel de periculos ca in sarcina. Ce inseamna asta?

Efectele pe care alcoolul le are asupra mamei care alapteaza

Foarte mult timp s-a dat crezare vorbei din popor conform careia berea ajuta la cresterea cantitatii de lapte. „Bea si tu o bere, sa faci lapte” e indemnul pe care-l auzi frecvent de la diverse persoane.

Ei bine, daca bei bere in timp ce alaptezi nu vei avea mai mult lapte. Este un MIT. Mai mult decat atat, s-a dovedit ca alcoolul inhiba producerea de oxitocina, hormonul care favorizeaza ejectia laptelui.

Asadar, femeile care beau alcool in timp ce alapteaza vor avea mai putin lapte decat cele care nu consuma astfel de bauturi. Un studiu facut in Australia pe 587 de femei care alapteaza a scos in evidenta faptul ca femeile care au consumat mai mult de 2 bauturi pe zi au alaptat mai putin timp decat cele care consumau o singura bautura.

Alcoolul are un loc bine stabilit in cultura australiana, acesta fiind si motivul pentru care aici s-au facut multe studii in ceea ce priveste legatura dintre alaptare si alcool.

Un alt studiu care a avut ca esantion 450 de mame din Australia a evidentiat faptul ca 2 bauturi alcoolice pe zi nu influenteaza durata lactatiei. Asadar, mamele care consuma alcool in cantitati mici nu risca nimic in ceea ce priveste lactatia. O bautura este definita ca 0 bere la 330 ml, 1 pahar cu vin sau 30 ml de tarie.

Alcoolul trebuie consumat cu moderatie in orice situatie. Daca suferi de depresie post-natala evita total alcoolul. Acesta nu face decat sa accentueze starea de rau.

Efectele pe care alcoolul le are asupra copilului

Alcoolul consumat in cantitati mici de mama care alapteaza nu reprezinta un risc pentru copil. Cand o mama care alapteaza consuma alcool, cantitatea cea mai mare de alcool din sange este prezenta in primele 30-60 de minute dupa consumarea bauturii.

O cantitate infima din alcoolul consumat de mama ajunge la bebelus prin intermediul laptelui matern. Studiile facute pe bebelusii ale caror mame consumau o cantitate moderata de alcool au evidentiat faptul ca somnul sau comportamentul micutilor nu a fost afectat.

In orice caz, alcoolul schimba gustul laptelui matern, iar bebelusul poate refuza sanul. De asemenea, este recomandat ca mamele care consuma alcool, chiar si intr-o cantitate foarte mica, sa evite alaptarea timp de 2 ore de la ingerarea bauturii alcoolice.

 

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

2 săptămâni

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

2 săptămâni

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

3 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni