Primele saptamani dupa nastere sunt pline si rareori mamicile mai gasesc timp sa se ocupe de ele sau de treburile casnice. Pe langa noptile nedormite, oboseala acumulata si incercarile de adaptare la noul stil de viata, exista amintiri care vor emotiona intotdeauna o mama.
De aceasta data nu vorbim doar despre amintirile vizuale, ci despre cele olfactive. Mirosul bebelusului este atat de special incat iti ramane intiparit in minte ani si il identifici cu usurinta in casele in care tocmai a aparut pe lume un nou membru.
Mirosul de bebelus nu este agreat doar de mame, ci de toate femeile. Un studiu desfasurat in 2013 si publicat in „Frontierele Psihologiei” a studiat comportamentul a 30 de femei, 15 proaspete mame si 15 fara copii.
Femeile au fost expuse mirosului de bebelusi (straini), nou-nascuti de doar 2 zile. Indiferent daca erau mame sau nu, femeilor li s-a activat aceeasi zona a creierului in momentul in care au simtit mirosul copilasilor, aceeasi zona care se activeaza si in momentul in care mananci ceva care iti face placere.
De ce e atat de special mirosul de bebelusi?
Exista mai multe teorii asupra mirosului nou-nascutilor. Michael Aranda, gazda celebrei serii SciShow, vorbea in 2016 despre faptul ca mirosul de bebelusi se datoreaza lichidului amniotic sau substantei albe care acopera bebelusul in uter (vernix).
De regula, copilasul este spalat imediat dupa nastere, iar vernixul este inlaturat, insa mirosul sau persista o perioada mai indelungata, chiar saptamani dupa nastere.
O alta teorie apartine chimistului George Preti, doctorand la the Monell Chemical Senses Center care sustine ca mirosul este secretat de glandele sudoripare. Potrivit Doctorului Preti, mirosul persista pana la 6 saptamani intrucat pe masura ce copilul se hraneste cu lapte, acesta se schimba.
Fiecare adulmecare a mirosului produce semnale complexe care sunt transmise creierului mamei. Astfel in corpul ei este secretat hormonul numit oxitocina, hormonul fericirii, care ajuta in alaptare.
Asa cum mama este stimulata de mirosul bebelusului si nou-nascutul creeaza o legatura imediata cu mama sa datorita mirosului. Bebelusul recunoaste si este atras din primele secunde dupa nastere de mirosul mamei sale, fapt ce-l ajuta sa se ataseze la san.
De asemenea, cand micutul este nelinistit si ii este greu sa adoarma puteti incerca sa puneti o haina pe care ati purtat-o sau o bucata de material pe care l-ati tinut aproape langa el. Mirosul il va calma si il va face sa se simta in siguranta.
Citeste si:
SANII NU SE LASA DIN CAUZA ALAPTARII! 10 MOTIVE PENTRU CARE SANII SUNT FENOMENALI | DEMAMICI.RO