Ceaiul nu este recomandat bebelusilor sub 6 luni, iar unele tipuri de ceaiuri nici dupa aceasta varsta.
Se pare ca unele tipuri de ceai impeidica absortia fierului din lapte, ceea ce duce la anemie. Ceaiurile contin teina, aceasta fiind o substanta care interfereaza cu absortia mineralelor si a fierului.
Teina poate sa mai produca copilului efecte nocive cum ar fi deshidratare si agitatie. Este interzis ca bebelusilor sa li se dea ceai verde sau ceai negru.
„Ceaiul conţine compuşi numiţi polifenoli, care se lipesc de fier, ceea ce face mai greu pentru corpul nostru să-l absoarbă”, declara Chris Cashin, purtător de cuvânt al Asociaţiei Dietetice Britanice.
De ce este atat de important fierul pentru o crestere sanatoasa?
Fierul contribuie la aprovizionarea cu oxigen a corpului, fiind un element esential in dezvoltarea si functionarea creierului copilului.
Se pare ca micutii care nu primesc suficient fier dezvolta probleme cu invatatul. In cazul bebelusilor, lipsa de fier se poate materializa printr-o intarziere in etapele de dezvoltare.
Aparent nici ceaiurile care au recomandarea „pentru copii” nu sunt recomandate fiindca acestea contin zahar sau tot felul de indulcitori care afecteaza dintii si stomacul bebelusului si il agita.
Daca unui bebelus i se da prea mult ceai, atunci va primi mai putin lapte, iar laptele este principalul element necesar dezvoltarii in primele sase luni de viata.
Inainte de diversificare, bebelusii nu au nevoie decat de lapte, fie el matern sau formula. Ceaiul oferit bebelusilor in timpul alaptatului va afecta productia de lapte matern.