De ce refuză bebelușul un singur sân? Voi rămâne cu un sân mai mare și unul mai mic? | Demamici.ro

De ce refuză bebelușul un singur sân? Voi rămâne cu un sân mai mare și unul mai mic? Pe perioada alăptării, multe mămici s-au confruntat cu preferințele bebelușului pentru un singur sân, refuzându-l pe celălalt. Care este motivul pentru care bebelușul procedează astfel? Se mai poate schimba ceva apoi? Putem reveni la alăptarea bebelușului din ambii sâni?

De ce refuză bebelușul un singur sân? Voi rămâne cu un sân mai mare și unul mai mic?

Mai jos sunt prezentate cele mai importante motive pentru care bebelușul refuză sânul drept sau cel stâng:
Diferențe anatomice – există mame la care se poate observa o diferență între cele două mameloane (mărime, formă, număr de canale, etc.), ceea ce determină bebelușul să prindă cu o mai mare ușurință sânul format pentru sesiunea de alăptare
Preferințele bebelușului – încă de la naștere sunt bebeluși care preferă alăptarea de la un anumit sân, chiar dacă nu își manifestă preferința în timp
Preferințele mamei – în mod conștient sau subconștient, mama poate oferi mai des sânul respectiv tocmai pentru că îi este mai comod să alăpteze în poziția respectivă
Răni ale mameloanelor/ mastită – dacă ați avut sau aveți răni/mastită, acest lucru poate afecta alăptarea și poate fi cauza refuzului bebelușului de a se atașa la sân
Flux scăzut sau prea ridicat – atunci când fluxul e prea mare, bebelușul are tendința de a se îneca. Dacă fluxul e scăzut, bebelușul poate trage de sfârcuri sau poate refuza sânul respectiv
Afecțiune a bebelușului – o posibilă otită, durere în poziția respectivă sau, pur și simplu, îl incomodează
Menstruația sau sarcina – schimbările hormonale pot afecta alăptarea.

Cum pot alăpta de la ambii sâni?

  • Schimbați poziția de alăptare. Fie că încercați să îl alăptați culcat, pe o parte, în picioare sau pe pieptul vostru, important este să schimbați poziția. Nu uitați că bebelușul se poate obișnui și cu noua poziție, de aceea trebuie să alternați suficient de des pozițiile de alăptare.
  • Pe perioada refuzului bebelușului pentru un sân, puteți să vă pompați din celălalt sân pentru ca balanța să se echilibreze și să nu aveți probleme cauzate de sânii angorjați.
  • Laptele muls îl puteți oferi bebelușului sau îl puteți congela, în caz de nevoie. Astfel, veți alăpta bebelușul din ambii sâni.
  • Contactul piele-pe-piele este foarte important în această perioadă dificilă. Chiar dacă sunteți obosite, nervoase și epuizate de refuzul bebelușului de a suge din ambii sâni, contactul piele-pe-piele ajută bebelușul să își folosească instinctul pentru a căuta singur sânul. Puteți încerca acest lucru în pat sau în cadă.
  • Sistemul ergonomic de purtare este de foarte mare ajutor, de asemenea. Puteți hrăni bebelușul în timp ce îl plimbați. Neapărat să fie contactul piele-pe-piele, astfel încât bebelușul să caute sânul pentru a suge. Nu uitați să adaptați sistemul de purtare mai jos pentru ca poziția bebelușului să fie bună pentru a se hrăni la sân.
  • Între vârsta de 3 și 6 luni, începe să fie o adevărată provocare să îți hrănești bebelușul fără ca acestuia să îi fie distrasă atenția. Încăperile semi-întunecate pot fi o soluție în acest caz. Îl alăptați fiind singure în cameră, fără zgomot de fundal sau cu sunete albe, când e semiadormit sau imediat după trezire.
  • Un strop de lăptic stors în gura bebelușului poate crește pofta acestuia de a suge din sânul respectiv.
  • E cald? Temperatura ridicată din încăpere poate influența din cauza disconfortului creat.
  • Totul se rezolvă cu blândețe. O voce relaxată calmează bebelușul și îl calmează.
  • Încercați un SNS. Dacă aportul de lapte este scăzut, puteți lipi un SNS direct pe mamelon. Acesta asigură un flux de lapte mai mare și încurajează bebelușul să sugă mai des de la ambii sâni.

Voi avea un sân mai mare și unul mai mic?

În cele mai multe cazuri sânii revin la mărimea inițială după înțărcare, dar acest lucru nu este obligatoriu. Totul ține de elasticitatea pielii mamei și de factorii genetici.

În cazul în care bebelușul a fost alăptat pentru o lungă perioadă de timp de la un singur sân, este obligatoriu ca înțărcarea să se facă treptat. În acest mod, sânul va avea timp să revină la forma asemănătoare celuilalt fără a fi diferențe majore între cei doi sâni. Un proces lent va duce la un rezultat favorabil.

Totuși, dacă sânii rămân cu diferențe vizibile după înțărcare, puteți remedia acest lucru la următoarea alăptare cu cel de-al doilea copil. Principiul de bază este acela de a alăpta mai des de la sânul mai mic și mai rar de la cel mai mare.

De cele mai multe ori, preferințele pentru un singur sân sunt temporare și nu necesită o atenție specială. Totuși, dacă refuzul persistă chiar și în urma aplicării metodelor sus-menționate, cel mai bine ar fi să luați legătura cu un consultant în alăptare.

Surse:
www.breastfeeding.asn.au

Vezi si: Rata alăptării în România, printre cele mai mici din Europa. Strategii de sprijin pentru mamele care alăptează | Demamici.ro

Vezi si: Alăptarea în cazul mamei fumătoare – ce spun specialiștii – STUDIU | Demamici.ro

Vezi si: Alaptarea bebelusului. Indicatori care iti arata ca o faci corect | Demamici.ro

Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

o zi

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună