Recomandări

De la femeie la mamă. Viața ta, așa cum o știai, se schimbă pentru totdeauna. Ce aș fi vrut să știu înainte de a deveni mamă (P) | Demamici.ro

De la femeie la mamă. Iubești și anii trec. Într-o zi, un gând firav se cuibărește în mintea ta. Te întrebi cum ți-ar sta mamă, cum ai arăta cu un bebeluș în brațe, ce ai simți? Urmează apoi un șir infinit de întrebări: o fi el bărbatul potrivit pentru a fi tatăl copiilor mei? E pregătit? Își dorește? Împreună putem deveni o familie? Ce îi oferim copilului? Suntem capabili să creștem o ființă nouă, emoțional și financiar vorbind?

Iar gândurile apar și dispar până se materializează într-o discuție în cuplu, în urma căreia apare decizia cea mare. Da, suntem pregătiți! Sau, mai există o variantă, cea în care gândurile și etapele premergătoare deciziei sunt „arse”, iar sarcina apare mai mult ca o surpriză. Decizie asumată sau surpriză, cert este că viața de părinte începe cu cele două liniuțe colorate așternute, la început timid, pe un test de sarcină.

Lacrimi de bucurie, entuziasm, dar și o mare teamă de necunoscut. E normal! Viața voastră urmează să se schimbe radical. Nu va mai semăna deloc cu cea dinainte. Schimbările vin în valuri atât pentru femeie, cât și pentru bărbat, însă în acest articol ne-am propus să urmărim călătoria femeii la început de maternitate.

Corpul tău crește o viață. Sarcina și nașterea te schimbă fizic, dar mai ales psihic

Cum se schimbă corpul femeii în sarcină

De la femeie la mamă. Timp de nouă luni, corpul tău devine casa omulețului mult dorit. Au loc schimbări majore pentru a susține dezvoltarea fătului:

  • Volumul sângelui crește semnificativ, uneori cu până la 50% mai mult decât nivelul normal, pentru a susține schimbul de nutrienți și oxigen între mamă și făt (1).
  • Creșterea în greutate. O creștere în greutate este normală și sănătoasă în timpul sarcinii. O femeie cu o greutate normală ar putea pune în timpul sarcinii între 11-16 kilograme, însă numărul poate varia în funcție de persoană și de mai mulți factori (2).
  • Hormonii se modifică. Nivelurile de anumiți hormoni, cum ar fi progesteronul și estrogenul, cresc semnificativ pentru a sprijini sarcina și a pregăti corpul pentru naștere.
  • Uterul se mărește semnificativ pentru a face loc creșterii fătului, putând ajunge de la dimensiunea unei pere mici la cea a unui pepene mare.
  • Sânii devin mai mari și mai sensibili pe măsură ce se pregătesc pentru alăptare, iar areolele pot deveni mai întunecate.
  • Pielea și părul. Multe femei observă schimbări în aspectul pielii și al părului. Pielea se poate întinde, apărând vergeturile, iar unele femei experimentează o îmbunătățire a calității părului, deși aceste schimbări pot varia.
  • Sistemul cardiovascular. Inima lucrează mai intens pentru a pompa volumul crescut de sânge, ceea ce poate duce la o creștere ușoară a ritmului cardiac în repaus.
  • Sistemul musculoscheletal. Corpul se adaptează pentru a suporta greutatea suplimentară, ceea ce poate duce la modificări ale posturii și poate crește presiunea asupra articulațiilor și coloanei vertebrale.

Toate aceste schimbări sunt vitale pentru susținerea sarcinii și pregătirea corpului pentru naștere și alăptare. Din moment ce sarcina se confirmă, este important să îți găsești un medic de încredere care să îți monitorizeze sarcina.

Deseori, auzi despre sarcină cum că ar fi „cea mai frumoasă etapă din viața unei femei” sau că o „femeie însărcinată strălucește”. Nu te compara cu nimeni și este total în regulă dacă tu nu simți asta. Pentru unele femei sarcina este cu adevărat o provocare, o perioadă marcată de probleme de sănătate sau de stări psihice care fluctuează. Este în regulă să simți asta!

Schimbări psihice care au loc în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, femeile pot experimenta schimbări psihice, influențate de fluctuațiile hormonale, transformările fizice, precum și de anticiparea rolului parental. Iată câteva dintre schimbările psihice comune în timpul sarcinii:

  • Fluctuații ale stării de spirit: Multe femei experimentează schimbări rapide și neașteptate ale stării de spirit. Acestea pot varia de la bucurie la tristețe sau anxietate, adesea fără un motiv evident, datorită nivelurilor fluctuante de hormoni.
  • Anxietate: Este comun ca femeile însărcinate să simtă anxietate în legătură cu sănătatea și dezvoltarea fătului, procesul nașterii, schimbările în dinamica familială sau capacitatea de a fi o mamă bună.
  • Depresia: Unele femei pot experimenta depresie în timpul sarcinii, manifestată prin tristețe persistentă, pierderea interesului pentru activitățile plăcute sau sentimente de vinovăție și neputință. Este crucial ca aceste simptome să fie discutate cu un profesionist în sănătatea mintală.
  • Schimbări cognitive: Multe gravide observă schimbări minore în funcția cognitivă, cunoscute uneori sub numele de „creier de gravidă”. Acestea pot include uitarea, neatenția sau dificultăți de concentrare.
  • Schimbări în percepția de sine: Sarcina poate afecta modul în care femeile se văd pe sine și corpul lor, aducând noi provocări legate de imaginea de sine și de adaptarea la schimbările corporale.
  • Conexiunea cu bebelușul din burtică: Multe femei încep să dezvolte o legătură emoțională profundă cu copilul lor nenăscut, simțindu-se mai conectate pe măsură ce sarcina progresează și pe măsură ce încep să simtă mișcările fătului.

Dacă te confrunți cu aceste schimbări psihice, ar fi ideal să ai parte de sprijin emoțional adecvat, fie de la partener, familie, prieteni, fie de la profesioniști în sănătatea mintală. A crește o viață în interiorul corpului tău este o mare responsabilitate, iar provocările psihice fac parte din normalitatea drumului spre maternitate.

De la femeie la mamă. Viața ta, așa cum o știai, se schimbă pentru totdeauna. Ce aș fi vrut să știu înainte de a deveni mamă

Multe femei tind să se informeze foarte mult despre sarcină și etapele acesteia, însă nu apucă să se documenteze sau nu consideră suficient de importantă documentarea despre primele luni după naștere. Este foarte important să „îți faci temele” înainte de naștere pentru ca viața împreună cu bebelușul tău să nu te ia pe nepregătite. Un părinte bine informat este mai relaxat și poate lua cele mai bune decizii pentru copilul său și pentru sine.

Ce aș fi vrut să știu înainte de a deveni mamă?

Aș fi vrut să știu mai multe despre cel de-al patrulea trimestru de sarcină, despre baby blues și depresia postnatală.

Aș fi vrut să știu mai multe despre alăptare.

Aș fi vrut să îmi spună cineva că maternitatea nu este un „concediu” așa cum este numită această perioadă de creștere a copilului în primii doi ani de viață. Aș fi vrut să știu că a fi mamă înseamnă a avea un job full time fără weekend-uri, concedii, nopți libere sau chiar fără pauze de masă.

Aș fi vrut să știu că există suport pentru părinți sub forma unor informații bine structurate în articole, dar și în video-uri utile. LIDL pune la dispoziția părinților o sursă de informare sigură și cuprinzătoare. În podcastul „Părinții: experții în surprize”, gazda Crina Coliban și invitații săi dezbat subiecte legate de creșterea copilului. Vorbesc despre surprizele cu care viața de părinte vine la pachet. Așadar putem învăța lucruri noi și putem extrage sfaturi prețioase din experiențele prin care au trecut deja invitații Crinei Coliban, în calitate de părinți.

Aș fi vrut să știu mai multe despre gama Lupilu de la LIDL

Lupilu deține o gamă variată de produse, la prețuri accesibile, de la scutece, mâncare pentru bebeluși, cosmetice și îmbrăcăminte. Lupilu asigură viitoarele mămici că viața nu stă în loc atunci când descoperă că sunt însărcinate, ci din contră, viața trece la un nou capitol plin de bucurie.

Alimentația bebelușilor reprezintă un subiect de interes pentru mămicile la început de drum, cu atât mai mult cu cât specialiștii recomandă hrănirea copiilor cu alimente sănătoase, bogate în vitamine și minerale. Produsele bio din gama Lupilu sunt obținute din ingrediente naturale, fără aditivi și substanțe chimice. Piureurile din fructe sau legume se găsesc în diverse combinații și amestecuri.

Ce mamă nu-și dorește ca bebelușul ei să aibă un somn odihnitor și liniștit? Pentru ca cel mic să se simtă bine, orice detaliu contează. Contează temperatura ambientală, nivelul de umiditate, alimentația, materialele hăinuțelor pe care bebelușul le poartă și, nu în ultimul rând, calitatea scutecelor și a produselor de îngrijire care intră în contact direct cu pielea sensibilă a copilului. Pielea bebelușului are nevoie de produse de îngrijire speciale.

Scutecele Lupilu au un sistem cu absorbție rapidă astfel încât umezeala este atrasă direct în interiorul scutecului și blocată, astfel încât senzația de uscare să fie de lungă durată. Canalele absorbante care se află pe mijloc asigură eficiența acestui sistem de uscare rapidă. Scutecele Lupilu asigură protecție împotriva scurgerilor, menținând pielea uscată până la 12 ore. Fără loțiune, parfum și latex natural, cu un material delicat și prietenos cu pielea, scutecele îi permit bebelușului să se simtă bine atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții.

Produsele de îngrijire Lupilu sunt atent concepute pentru a răsfăța pielea sensibilă a bebelușului, astfel încât cel mic să fie mereu confortabil.

Descoperă gama completă a articolelor dedicate tinerelor familii 👉gama Lupilu de la LIDL.

Pielea bebelușului este deosebit de sensibilă și are nevoie de produse special create pentru a-i păstra hidratarea și finețea. Descoperă produsele de îngrijire lupilu® și răsfață-l pe cel mic.

De la femeie la mamă. Ce am descoperit după ce am devenit mamă?

Că am puteri nebănuite!

Fiecare femeie experimentează diferit durerile și disconfortul din timpul travaliului. Unele femei nasc în câteva zeci de minute după ce intră în travaliu, iar altele în câteva ore sau chiar zeci de ore. Unele femei nasc natural, iar altele prin cezariană. Unele se refac ușor după intervenția chirurgicală, pe când altele au nevoie de câteva săptămâni pentru a se simți din nou în putere.

Indiferent de modul în care îți aduci copilul pe lume, descoperi în acele momente că ești mult mai puternică decât crezi. Și această descoperire despre sine te ajută să mergi mai departe și să faci față mai bine noilor provocări din viața de mamă.

Că am resurse de răbdare și de dragoste nelimitate!

În viața de mamă vei descoperi că răbdarea este o resursă regenerabilă. Că atunci când crezi că ai ajuns la capătul ei, mai găsești o ață de care să tragi, iar firul acela devine nesfârșit. Chiar dacă a fi mamă înseamnă a avea un job full time, fără weekend-uri libere sau concedii, este job-ul care îți aduce cele mai mari satisfacții. Ești responsabilă pentru modelarea unei vieți umane. Nu există pe lumea aceasta un job cu o misiune mai importantă și mai grea decât cea a unei mame!

Că trăiesc cea mai frumoasă și puternică dragoste pe care un om o poate cunoaște în această lume!

Despre dragostea de mamă s-au scris cărți. Sunt „N” clișee despre cât de mult iubește o mamă. Sincer? Sunt toate adevărate! Dar nu ai cum să le înțelegi până nu le experimentezi.

Până nu simți respirația caldă ce vine din gurița omulețului tău perfect,

Până nu simți mânuța caldă care îți mângâie obrazul,

Până nu te uiți pierdută în ochișorii jucăuși,

Până nu auzi primul „te iubec”,

Până nu simți mânuțele încolăcite în jurul gâtului tău.

Până nu simți că inima ta nu mai e doar în pieptul tău, ci și în pieptul micuț al sufletului pe care l-ai adus pe lume.

Că mamele sunt extraordinare!

E greu să fii mamă. E responsabilitatea de a crea, a crește, a îngriji, a educa și a forma un om nou.

E o binecuvântare să fii mamă!

E o împlinire să fii mamă!

De la femeie la mamă e o adevărată călătorie transformațională. E un drum fără întoarcere. Odată ce ai devenit mamă, nu vei mai putea fi niciodată femeia de dinainte, dar nici nu îți vei mai dori asta. De ce? Pentru că vei descoperi o versiune mult mai bună a ta!

Surse:

(1) – Mayo Clinic, Pregnancy and the heart. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/consumer-health-pregnancy-and-the-heart/

(2) – CDC, Weight Gain During Pregnancy. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-weight-gain.htm

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună